Dodaj do ulubionych

Uziemienie komputera

IP: *.energopomiar.com.pl 22.01.04, 15:25
Cześć. Mam pytane czy w ten sposób mogłem uszkodzić płytę główną? Zdjołem z siebie buze typu "polar" a następnie chciałem wyłączyć komputer. Gdy zbliżyłem ręke do wyłącznika przeskoczyła iskra z palca do obudowy komputera. W tym momencie zgasł monitor. Resetowanie nie pomaga nawet Bios się nie ładuje. Nie działa żadne urządzenie podłączone do płyty. I jeszcze ważna informacja - nie miałem uziemionej obudowy komputera.
Obserwuj wątek
    • mike_mike Re: Uziemienie komputera 22.01.04, 16:12
      Gość portalu: Irekb7 napisał(a):

> Cześć. Mam pytane czy w ten sposób mogłem uszkodzić płytę główną? Zdjołem z
      sie
      > bie buze typu "polar" a następnie chciałem wyłączyć komputer. Gdy zbliżyłem
      ręk
      > e do wyłącznika przeskoczyła iskra z palca do obudowy komputera. W tym
      momencie
      > zgasł monitor. Resetowanie nie pomaga nawet Bios się nie ładuje. Nie działa
      ża
      > dne urządzenie podłączone do płyty. I jeszcze ważna informacja - nie miałem
      uzi
      > emionej obudowy komputera.

Ups, kiepska sprawa. Czy po wciśnięciu właczika coś siędzieje? Czy coś zapala
      się na obudowie? Jeśli tak, to czy ekran ożywa? Pojawia się coś?
      • Gość: Irekb7 Re: Uziemienie komputera IP: *.energopomiar.com.pl 23.01.04, 10:01
        Do monitora nie dochodzi żaden sygnał - cały czas miga kontrolka czuwania. W obudowie komputera świeci kontrolka zasilania i świeci (światło ciągłe) też kontrolka z twardego dysku. Natomiast nie świeci kontrolka z karty sieciowej, ona zawsze świeciła nawet od momentu inicjacji pracy systemu.
        • Gość: Andrzej Re: Uziemienie komputera IP: 195.136.247.* 23.01.04, 10:28
          Proponuje na początek sprawdzić zasilacz.
          • mike_mike Re: Uziemienie komputera 23.01.04, 12:30
            Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Proponuje na początek sprawdzić zasilacz.

A masz możliwość włożyć tam inną kartę graficzną? Spróbuj też wyzerować BIOS.
    • Gość: majonez Re: Uziemienie komputera IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 15:54
      Na początek podłącz samą płyte pod inny zasilacz zanieś do kumpla, to będziesz
      wiedział czy to płyta. potem sprawdzaj wszystko pokolei.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka