Gość: dred IP: *.net.inotel.pl 03.12.09, 10:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jurgi Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.icpnet.pl 03.12.09, 11:53 Ale XPkopodobna dystrybucja Ubuntu już dawno temu powstała. I to w Polsce, więc zawierała na przykład gotowe stery do Neostrady i innych powszechnych w PL prowiderów. Link Zgłoś
Gość: kk Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: 78.133.192.* 03.12.09, 17:07 No owszem, może.. Tylko po co? :> Link Zgłoś
Gość: stoffer Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.s2.chalmers.se 03.12.09, 17:49 @dred - IBM jakos nie slucha takich "madrych" jak ty i pakuje Linuxa na mainframey serii z10. Link Zgłoś
Gość: stoffer Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.mc2.chalmers.se 03.12.09, 18:06 Ech, ludzie, czemu pchacie Linuxa na sile ludziom ktorzy potrzebuja Windowsa? Miejsce Linuxa jest na serwerze, na mainframie, na klastrze. Linux to musi byc swiadomy wybor. Ludzie kotrzy beda przymuszani do Linuxa tylko sie do niego zniecheca, bo nikt nie lubi byc do niczego zmuszany. Link Zgłoś
Gość: Bill G Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 03.12.09, 18:14 "No owszem, może.. Tylko po co? :>" Po to, ze ludzie sa masowo uzaleznienie od interfejsu Windows. To wlasnie interfejs powstrzymuje w duzej mierze przejscie na inny system. Link Zgłoś
Gość: asdasa Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: 81.219.154.* 03.12.09, 18:19 @stoffer jasne, dlatego linuks nadal nie przekracza 1% rynku Link Zgłoś
Gość: lol Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.ds13.agh.edu.pl 03.12.09, 18:28 "Miejsce Linuxa jest na serwerze, na mainframie, na klastrze." Bzdura. Ubuntu na serwerze? :D Wiesz co to są dystrybucje? Słyszałeś o czymś innym niż Debian i Gentoo? System każdy lubi inny. Jedni wolą Windows, inni Mac OS, ja lubię Linuksa. Te wszystkie wojny troli są infantylne i męczące. "Ludzie kotrzy beda przymuszani do Linuxa tylko sie do niego zniecheca, bo nikt nie lubi byc do niczego zmuszany." A kto kogo do czegoś zmusza? Czy informowanie o alternatywach dla Windows jest zmuszaniem? Sobacz na ankiety gazeta.pl - spora (znaczna w porównaniu do średniej) część osób tu piszących używa systemu Linux i oni mogą być zainteresowani artykułami na ten temat. Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.chello.pl 03.12.09, 18:40 Ubuntu jest na tyle przyjazne, że bez upodabniania go do XP nie wywoła szoku. Wiem, bo przesiadłem się z XP na Ubuntu. Link Zgłoś
Gość: jodlo Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.c199.msk.pl 03.12.09, 19:07 Interfejs to pikuś. Uruchomcie mi w linuxach programy zawodowe typu, Autocad, Norma pro, Zuzia, itp. Gdyby chodziły w linuxie, to już dawno bym na nim pracował. Niestety, te programy są pisane pod Windowsa i tak chyba już zostanie. Link Zgłoś
Gość: gideon_prime Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:08 W istocie to kwestia przyzwyczajenia do systemu Windows i dostępności zaawansowanych aplikacji zwłaszcza mutimedialnych, których na *nixach wciąż brakuje. Pod względem jednak róznorodności oprogramowania zwłaszcza w zakresie np. edukacyjnym dołączonego do podstawowej dystrybucji i dostępnego już w trakcie instalacji Linux bije i Mac OSa i Windowsa na głowę. Jako narzędzie edukacyjne, programistyczne i standardowy desktop nadaje się doskonale nie wspominając o zastosowaniach sieciowo-serwerowych. W moim odczuciu kolejne pokolenia będą się skłaniać w stronę wolnego oprogramowania jak Linux wolni od przyzwyczajeń do Windowsa stąd zwłaszcza wśród młodszych użytkowników zalecałbym Linux'y z całą gamą dopasowanych aplikacji edukacyjnych. Ogromne znaczenie ma również rozwój "kombajnu" multimedialnego jakim jest Blender sprawdzającego się zarówno jako aplikacja CAD, 3d czy sekwencyjny edytor video z możliwością nakładania efektów takich jak ChromaKey/Greenscreen. youtube.com/mosessions Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.waldex.3s.pl 03.12.09, 19:23 To jak zdjąć karoserię z Ferrari i zastąpić ją karoserią Malucha, niby jeździ tak samo, ale jednak czuje się człowiek dziwnie... Link Zgłoś
Gość: Komputerowiec Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 19:34 No i dobrze, że można upodobnić to się człowiek pewniej czuje na nowym systemie. Link Zgłoś
patman Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) 03.12.09, 19:54 Mam nadzieję, że Ubuntu XP zachowuje się tak jak Windows przy obsłudze drag'n'drop, bo nominalnie jest to tragicznie rozwiązane. Dziś chciałem zrobić sobie w zwykłym Karmionym Koala skrót do zasobów sieciowych, zamiast tego zaczęło się kopiowanie zawartości serwera na pulpit. Programiści z Canonical powinni zrobić d'n'd identyczny z windowsowym, bo obecny sposób to zupełna klęska logiczna. Link Zgłoś
Gość: michał jabłoński Re: Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: 188.33.8.* 03.12.09, 20:05 No, niech teraz jeszcze zrobią tak by działał jak XP, to z się zpowrotem przesiądę ;) (3 lata na linuksie - i dziękuję) Link Zgłoś
Gość: ja Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.09, 20:32 ibiza ty mie jesteś normalny.... kawałkiem blachy się fascynować oj biedny ty.... Link Zgłoś
Gość: A Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.09, 20:33 Wydaje mi się, że interfejs to akurat nie jest problemem. Nie potrzeba do tego nakladek, gdyż linux tylko na poczatku szokuje innością. Potem okazuje się, że generalnei dal zwykłego użytkownika jest wygodniejszy. Wszystko załatwiane jest przez system. Sterowniki do laptopa nie trzeba instalować (fakt czasem są problemy, ale są i zalety bo na swoim hp na windowsa oficjalne stery mam 80 wersje forceware, a na linuxie te najnowsze 180 czy jakos tak) kodeki instalują się z poziomu systemu bez rzadnych paczek które zasyfiają system. Problem leży gdzie indziej, a więc w mentalności użytkowników i u twórców oprogramowania. Dopóki gry komputerowe i inne aplikacje będą tylko pod windowsa to pingwin zostanie przy 1%. Argumenty o Photoshopie są śmieszne bo ile osób go używa profesjonalnie? A ilu to wysuwa jako argument. :P Link Zgłoś
Gość: stoffer Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.olf.sgsnet.se 03.12.09, 21:35 @asdasa - Linux ma 1% rynku desktopów, ale są jeszcze inne rynki. Na rynku serwerów Linux ma jakieś 40% rynku serwerów i kto przemilcza ten fakt po prostu manipulatorem. @gideon_prime zaawansowanych aplikacji na Linuxa jest bardzo dużo. Matlab, LabView, Mathematica, Comsol, programy SCADA. To są zaawansowany aplikacje a nie jakieś Photoshopy. Photoshop przy Matlabie czy Mathematice to infantylna zabawka dla dzieci. Link Zgłoś
Gość: user Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 22:12 Ludziska, korzystacie częściej z linuxa niż z xp a nawet o tym nie wiecie! Nawet głupie DVD ma linuxa! Link Zgłoś
Gość: Gość Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.toya.net.pl 03.12.09, 22:36 No to już nędza za darmo wychwalany pod niebiosa . z Armią maniaków gotowych wychwalać go pod niebisa . A teraz jeszcze wuglada jak Windows naprawdę wydaje mi sie to już żenujace . Link Zgłoś
Gość: 4g63 Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 00:33 chciałbym zauważyć że xp już jest od kilku lat, drugi jest niepotrzebny kompletnie Link Zgłoś
Gość: Stanczyk Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.acn.waw.pl 04.12.09, 02:37 Jakim cudem Photoshop przy matlabie czy mathematice to zabawka dla dzieci? To ze znasz te trudne slowa tudziez byc moze umiesz policzyc np. gradient sprzezony i narysować wykres zbiegania czy cos w w/w aplikacjach nie oznacza ze photoshop to zabawka dla dzieci... Bo mathematice zawodowo wykorzystuje bardzo waska grupa specjalistow a photoshopa rzesze edytorow itp. Mathematica i matlab to glownie sa programy naukowe - praktyka pokazuje ze wszystkie potrzebne w danej dziedzinie algorytmy implementuja aplikacje zorientowane na dana galez przemyslu (np. catia implementuje modelowanie, krzywizny, wartosci wlasne, abaqus termomechanike itp itd a taki photoshop filtry macierzowe i inne takie smiesznostki) wiec nie wymadrzaj sie idiotycznie bo gadasz bzdury. Zeby nie bylo, w obecnej chwili nie wykorzystuje profesjonalnie zadnego z wymienionych programow. Link Zgłoś
Gość: Gość Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.warszawskie.poznet.com.pl 04.12.09, 07:11 Choć używam freebsd, a nie ubuntu (czy inną dystrybucję linux) to ostatnio bardzo pozytywnie zostałem zszokowany funkcjonalnością wine. Wcześniej jakoś nie musiałem używać programów ze stajni Microsoft'u, stąd nie używałem wine. Okazało się, że MS Office działa fantastycznie poprzez wine na eeepc (900 MHz!). Inny program jaki używam właśnie poprzez wine to SigmaPlot - program obliczeniowy (bardziej zaawansowana wersja Exel'a) - również eeepc ze swoim słabym procesorkiem pozwala na normalną pracę z tym programem. Nakładka śmieszna - podobny efekt wizualny można uzyskać, jak w wirtualnej maszynie odpali się MS Windows w maku itp. :) Czy to ma sens, chyba nie - właśnie inność interface'u daje ogromną radość podczas używania darmowych OS'ów. Link Zgłoś
kretynofil Ubuntu może być Windowsem (XP) 04.12.09, 08:20 To ja mam pytanie: czy to juz teraz Linux pokona windows, czy czekamy kolejne 10 lat? Nedza umyslowa niektorych ludzi mnie po prostu rozwala: zainstalowac linuksa tylko po to, zeby po chwili upodobnic go do XP, zainstalowac wine i odpalac pod nim windowsowe programy. Poezja ;) Link Zgłoś
Gość: Gość Ubuntu może być Windowsem (XP) IP: *.centertel.pl 04.12.09, 08:24 Jak slysze tych linksowych "specow" z haslami "tylko po co" to mnie krew zalewa. Po to, ze myslac waszym torem dalej siedzielibysmy na kernelu 2.2, bo po co zmieniac. Dalej uzywalibysmy Windows Makera, bo po co lepsze ikonki. PO TO ZEBY ROZWOJ BYL ZAKUTE ŁBY! :P Link Zgłoś