Dodaj do ulubionych

Brak internetu

30.01.10, 12:15
Witam proszę o pomoc, chcę podłączyć internet z firmy lokalnej,
przyszli spece podłączyli kabel sygnał jest bo sprawdzili na swoim
laptopie i strony ściąga ale na moim kompie nie ma nic. Niby adres
pobiera z serwera tej firmy i normalnie się łączy, pakiety wysyła o
wiele więcej niż sciąga. Karta sieciowa zintegrowana z płytą główną
ASUS, system operacyjny xp. Proszę o jakieś sugestie, może jakiś
port zablokowany. Antywirus nod odinstalowałem, firewall był z
envidii gdy próbuje go włączyć brakuje jakiegoś składnika chyba nie
działa. Pomocy!!! Jeżeli chodzi o pingi np. wp.pl to nic nie
przechodzi upływa zaraz czas i koniec, o konfiguracji nic nie wiem,
a kabel wygląda na koncentryk trudno jest mi powiedzieć Pakiety są
wysyłane na serwer ale nic nie przychodzi np 2000
pakietów wysłanych a odebranych 10
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Brak internetu IP: *.multimo.pl 30.01.10, 12:34
      Skontaktuj się z firmą lokalną.
      • krzysztofsf Re: Brak internetu 30.01.10, 14:58
        Gość portalu: 802.11n napisał(a):

> Skontaktuj się z firmą lokalną.

Dokladnie.
        Moze nie uaktualnili Macadresu karty sieciowej?
        • przemo9504 Re: Brak internetu 30.01.10, 15:12
          firma lokalna nie ingeruje w prywatny komp zajmują się tylko dostarczeniem
          sygnału wiem że jest to dziwne spróbuje jeszcze w poniedziałek
      • Gość: smutas Re: Brak internetu IP: *.dsl.bell.ca 30.01.10, 16:56
        A niby po co? Czy dzwonisz do producenta twojego samochodu bo zabraklo ci
        benzyny? Albo smieszniej - czy dzwonisz do kablowki bo miales wlamanie i ukradli
        ci telewizor - i nie mozesz ogladac swojego ulubionego serialu?

Kablowka dostarcza usluge, a nie zajmuje sie naprawianiem klienckich pecetow.
        Moga pomoc ale nie musza.
    • Gość: az Re: Brak internetu IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 30.01.10, 12:44
      Wpisz w wierszu poleceń:
      cmd
      ipconfig /all

może znajdziesz rozwiązanie np, ze nie znajduje serwera DNS
      lub DHCP jest wyłączony
      • przemo9504 Re: Brak internetu 30.01.10, 15:20
        wpisałem w wierszu poleceń wszystko jest ok dhcp włączone adresy dns i dhcp też są
        • Gość: smutas Re: Brak internetu IP: *.dsl.bell.ca 30.01.10, 16:51
          Zalozyles dwa watki? Nieladnie!

Czyli masz internet z firmy kablowej i komputer podlaczony jest do modemu.
          Jaki adres IP pokazuje ipconfig? tak jak mowilem wazny jest w zasadzie pierwszy
          octet - powinno byc cos na krztalt 83.xxx.xxx.xxx. Jesli wyswietla sie
          192.xxx.xxx.xxx, 10.xxx.xxx.xxx to sa to adersy prywatne to najczesciej wskazuje
          na zle zaktywowany modem. Chociaz niekoniecznie, mozliwe jest ze po prostu
          komputery ustawione sa za NATem.
          Pingowanie zwiazane jest tez z pewnym trickiem. Otoz nie wszystkie serwery
          odpowiadaja na paczki ICMP. Np. Microsoft nalezy do grupy ignorujacej pingi.

Jesli chodzi o twoj przypadek to wyglada na firewall blokujacy ruch ze swiatem
          zewnetrznym. Sprobuj zalogowac sie w trybie awaryjnym z dostepem do sieci.
          Sprobuj wylaczyc zabezpieczenia lub je usun. Sprawdz czy siec ci zadziala. Jesli
          wystko pojdzie pomyslnie zaloguj sie ponownie w trybie normalnym i zainstaluj
          np. Avast lub AVG.

OK, czyli adresy pobierane sa z DHCP. Tak powinno byc. Pozostaje pytanie; czy po
          wizycie technikow zrestarowales modem? Ktos tu wspomnial o adresie MAC. Firmy
          kablowe raczej czyms takim sie nie zajmuja w sensie recznego wpisywania MACow do
          rejestru CMTS - to by byla straszliwa strata czasu na administracje. Adres MAC
          jest pobierany i przekazywany do CMTS podczas startu modemu i przechowywany jest
          w jego pamieci do kolejnego restartu. Dziwne - ale prawdziwe, komputer
          podlaczony do niezresetowanego modemu, ktory wczesniej byl podlaczony do innego
          urzadzenia, otrzyma adresy z DHCP ale komunikacja nie bedzie miala miejsca. Bo
          CMTS na poziomie 2 ISO bedzie probowal laczyc sie z POPRZEDNIM urzadzeniem.

cheers
          • krzysztofsf Re: Brak internetu 30.01.10, 17:55
            Firmy
            > kablowe raczej czyms takim sie nie zajmuja w sensie recznego wpisywania MACow d
            > o
            > rejestru CMTS - to by byla straszliwa strata czasu na administracje.

Zalezy.
            Ja mam net z firmy obslugujacej kilkuset odbiorcow i przechowuja adresy MAC.
            Kwestia tego, jak "historycznie" rozrastala sie firma i na ile klopotliwe jest
            pobieranie adresu przy nowych instalacjach oraz aktualizowanie przy zmianach
            sprzetowych u starych klientwo.
            • Gość: smutas Re: Brak internetu IP: *.dsl.bell.ca 30.01.10, 20:10
              Dlatego Krzysiu, napisalem "raczej czyms takim sie nie zajmuja..." :-) Co firma
              to obyczaj. Jednak w firmie takiej jak ja pracuje z blisko 3mln uzytkownikow
              byloby to racze zbyt kosztowne rozwiazanie. W sieci z ponizej 1000 klientow
              wpisywanie MACow takie straszne nie jest. Pytanie tylko po co? Jesli mozna
              latwiej i szybciej?

cheers
    • m.gregor Re: Brak internetu 30.01.10, 17:24
      Masz uszkodzonego firewall'a i dziwisz sie ze nie dziala internet? Hmmm...
      • przemo9504 Re: Brak internetu 30.01.10, 18:33
        jak go ponownie zainstalować? czy jest na instalce z płyty gółwnej
        • Gość: smutas Re: Brak internetu IP: *.dsl.bell.ca 30.01.10, 20:16
          To tez bylo juz powiedziane - tryb awaryjny, usus badziewstwo i zainstaluj cos
          co dzila. Jesli tryb awaryjny nie pomaga to albo przywracanie systemu albo
          (jesli malo znasz sie na pecetach) - stawianie Windy od podstaw.

Zreszta warto by bylo wykluczyc problemy sprzetowe. Mozliwe przeciez, ze wtyczka
          ethernet zle siedzi albo karta ci zdechla.
          Zeby to sprawdzic najlatwiej jest odpoalic jakiegos Linuksa Live-CD. Jak pojdzie
          bez problemowo to wiesz na 100%, ze to niedzialajacy firewall albo posypane
          pliki systemowe - czyli reinstalka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka