01.03.04, 22:44
Jak spowodowac aby wvdial uruchamial sie z konta usera. Z root-a startuje
bezproblemowo. Przy probie startu z konta usera jest wyswietlany komunikat:
--> Cannot open /dev/ttyS0: Device or resource busy.
lts
Obserwuj wątek
    • beny5 Re: wvdial 02.03.04, 12:23
      Hym dziwny komunikat

Najprostrzym, ale badziewiarskim sposobme jest chmod 777 /dev/ttyS0
      ale to by raczej rowziazalo prawa dostepu a nie zajetosci.
      Sprawdz spod usera co trzyma to urzdzenie i wylacz ta aplikacje/demona.
      Jak sprawdzic co trzyma -> patrz google

No dobra zartowalem, fuser /dev/ttyS0
      albo man fuser
      • kell99 Re: wvdial 02.03.04, 14:19
        uhm, czy w wiekszosci systemow nie ma dowiazania /dev/modem? zmiania usera to
        zly pomysl, najlepiej po prostu dodac usera do grupy ktora ma dostep do modemu.
        zmienisz usera na stale, inny sie juz nie bedzie miec dostepu. podobnie powinno
        sie zrobic z prawami do dzwieku, nagrywarki etc...
        • beny5 ;) 02.03.04, 15:38
          Masz calkowita racje,
          ale jak ja mam wyjasnic komus w pieciu slowach gdzie i jak ma sobie zalozyc
          grupe itd. Oni chca tutaj wiesz kawa na lawe, dawac mi miejsce gdzie sobie
          kliknac aby zadzialalo.

Opisujac tamto rozwiazanie, napisalem "badziewiarskie" rozwiazanie. To powinno
          sprowokowac usera do pytania - a jakie jest niebadziewiarskie. W tedy wiem ze
          moze warto poswiecic mu piec minut czasu i odeslac go do googla w poszukiwaniu
          metod zarzadania grupami i system praw na plikach w Linuksie :)

wzglednie ktos sie nad nim zlituje i napisze mu kawa na lawe to cos ty opisal.
          Mysle ze gdyby on wiedzial co to jest grupa to dawno mu by to dzialalo.
          • kell99 Re: ;) 02.03.04, 15:54
            dlatego kazdemu polecam gnome system tools. te narzedzia bardzo ulatwiaja
            zarzadzanie administracja, a dodanie praw grup i userow jest tak proste, ze
            zaloze sie, ze i malpka (czy ktos kto nie umie uzywac google:) sobie z tym
            poradzi. w tym przypadku zalatwia sie sprawe doslownie 2ma kliknieciamy.
            wspanialy zestaw narzedzi.
            www.gnome.org/projects/gst/screenshots/users.jpg
            • beny5 Re: ;) 02.03.04, 16:16
              Kellu, nigdy bym nie smial podwazac piekan i funkcjonalnosci gnomowego
              badziewia, eee znaczy softweru. Taki sam dynsk masz w kde, przy ktorym ja zostane.

Ten czlowiek, ktory spowodowal nasza wymiane zdan, zdaje sie nawet moze i wie ze
              ma cos takiego, ale pozostaje jeszcze nalozenie tej grupy na /dev/costam.

Tylko prosze nie rob mi screenshota z nautiliusa :) bo ja wciaz wole chgrp ...
              • kell99 Re: ;) 02.03.04, 16:25
                to nie moj desktop, a kde uzywam na 2gim kompie i te cale badziewne, cukierkowe
                gui (no jak sie wylaczy 90% smiecia to da sie pracowac:).. jednak czego nie
                cierpie w kde to brak jednostajnosci, przewalone niepotrzebnymi opcjami menu
                (konqueror, toc to ma 3x wiecej opcji niz mozilla, 3/4 nie potrzebne, mozna by
                wywalic do jakiegos gui), a nie potrafi po ludzku zarzadzac zakladkami:)))
                no wybacz trolluje, gusta sa gustami:)
                • beny5 Re: ;) 03.03.04, 12:16
                  Co do konquerora zgadzam sie, kobyla, ale przywyklem.
                  Gnome jest dla mnie cukierkowy i moze powtarzam mity, ale taki przyciezki na
                  zwykle maszyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka