Gość: tom IP: *.telprojekt.pl 04.03.04, 17:19 PILNIE POTRZEBUJE INFORMACJI JAK TO ZROBIĆ I CZY MOŻNA Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: jose_g Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH IP: *.bc.edu 04.03.04, 17:54 niby mozna tylko po co? brakuje ci jakis programow na Macu ze potrzebujesz Windows? da sie to zrobic pod MacOSX poprzez Microsoft Virtual PC. mozesz sobie zainstalowac w ten sposob Win98 albo nawet XP i uzywac programow z Windows. teoretycznie, bo podobno wydajnosc jest taka srednia. musisz miec szybkiego Maca i duzo RAM do tego. tu masz info: www.apple.com/macosx/applications/virtualpc/ nie lepiej poszukac odpowiednika tego programu z Windows na MacOSX? pod starymi systemami typu MacOS9 to nie wiem czy sie da. chyba nie. Link Zgłoś
Gość: TeX Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH IP: *.pl / 80.51.232.* 04.03.04, 18:48 a ja mam pytanie w drugą stronę. mam Virtual PC 2004 i chciałbym sobie potestować maka. czy istnieje jakiś odpowiednik virtual pc, ale na maka? czy może właśnie można w jakiś sposób to zrobić na vpc? Link Zgłoś
Gość: jose_g Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH IP: 136.167.58.* 04.03.04, 19:24 w druga strone nie da rady! tzn niby sa jakies wyjatkowo prymitywne emulatory MacOS ale dotycza one wylacznie starego systemu. nie ma zadnych emulatorow MacOSX na peceta, wiec jesli chcesz zobaczyc ten system w dzialaniu to chyba pozostaje przejsc sie do Apple Store - najblizszy sklep jest w Warszawie (nie wiem jednak gdzie bo nigdy tam nie bylem). Link Zgłoś
kajetanb52 Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH 05.03.04, 23:58 Postaw sobie OpenBSD to prawie to samo co MacOSX Link Zgłoś
Gość: TOM Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH IP: *.telprojekt.pl 04.03.04, 19:35 Nie wiesz czasem czy można zmienić partycje maca na fat pod winowsa98 ,a chodzi o to że znajomy nie zna angielskiego i dlatego chce windowsa. Link Zgłoś
Gość: jose_g Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH IP: 136.167.58.* 04.03.04, 20:23 zaraz to co chcesz zrobic? czy to znaczy ze znajomy ma Maca z MacOSX tylko ze nie zna angielskiego i dlatego chce na Macu uzywac polskiego Windows??? taki numer nie przejdzie - no a poza tym mija sie kompletnie z celem. latwiej bedzie nauczyc sie angielskiego. zeby uruchomic Windows 98 na Macu to musisz wlaczyc system Maca czyli MacOSX, zalogowac sie, uruchomic Virtual PC i Windows 98. to moze lepiej sprobowac troszke poznac jezyk obcy i siegnac po nakladke spolszczajaca do MacOSX? kiedys byla dostepna na stronie www.apple.com.pl albo www.apple.com.pl/polskie_zasoby/ ale teraz chca jakiegos hasla. mozna popytac na grupie dyskusyjnej albo na forum www.jabluszko.pl a jesli chcesz po prostu wywalic partycje makowa z dysku zeby uzyc ten dysk w pececie pod Win98 to bedziesz musial to zrobic PArtitionMagic, fdiskiem pod DOSem, Renish PArtition Manager albo jeszcze czyms innym. Link Zgłoś
Gość: tom Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH IP: *.telprojekt.pl 04.03.04, 21:13 Czyli da się zdjąć partycje mac-a i działać na nim na fat, tylko co ze sterownikami czy jak położe win98 to będzie działał poprawnie i czy można wróić do mac-os Link Zgłoś
Gość: jose_g Re: PILNE!!! ZAINSTALOWAĆ WINDOWS NA MACINTOSH IP: 136.167.58.* 04.03.04, 22:05 chyba musisz pisac jasniej bo nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic - czy dobrze rozumiem ze chcesz wyjac dysk z Maca i wlozyc do peceta i sformatowac go jako FAT? to mozesz zrobic. dyski sa takie same. jesli chcesz jednak utworzyc partycje FAT na dysku po to zeby go uzywac na Macu a nie na pececie to jest to dziwny pomysl bo zaden system z tego nie skorzysta w pelni. domyslnym systemem plikow Maca jest HFS lub (nowszy) HFS+ i taki system plikow musisz miec na partycji zeby uzywac dysku na Macu. nawet ten Win98 instalowany poprzez Virtual PC instaluje sie na partycji HFS+ a nie FAT! jesli zainstalujesz Win98 poprzez Virtual PC na systemie MacOSX na Macu to bedzie dziala poprawnie tylko pewnie troche wolno. Link Zgłoś
Gość: jose_g inne rozwiazanie IP: 136.167.58.* 04.03.04, 20:45 inne rozwiazanie to instalacja Linuksa na Macu. polecam YellowDog Linux 3.0 ktory jest wlasciwie RedHatem 9.0 tylko przeportowanym na Maca. www.yellowdoglinux.com/ instalacja jest bardzo prosta. mozesz go latwo spolszczyc i uzywac programow po polsku. Link Zgłoś
Gość: geek NIE MA PROBLEMU!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 13:24 Od lat uzywam Windowsa 98 na Maku (PowerMac G4 400 mhz). Musisz miec program Virtual PC firmy Connectix, tam zalozyc wirtualny dysk HD peceta, zainstalowac Windows i juz. W skrocie odpowiadam na problemy: 1. Tak, na Mac OSX bez problemu bedziesz uzywal polskiego Windowsa, sam takiego mam. 2.w druga strone sie nie da, tj emulowac Maka X na pececie. To proste: na gorszym systemie nie mozna emulowac lepszego. Dlatego latwiej jest odpalic Windowsy na Maku niz odwrotnie. 3.Programy: na emulatorze bez problemu chodza programy graficzne,DTP, muzyczne, biurowe,bazy danych, do robienia stron WWW itp. Gry-tylko te,ktore nie wymagaja ukladow 3D. Praktycznie zapomnij o wspolpracy z pecetowskim sprzetem, jest problem z kompatybilnoscia gniazd Maka i emulowanego peceta (moze w nowych wersjach Virtual PC juz to przeskoczyli). 4.Lepiej zebys mial mocnego Maka, emulacja jest wolna,ale wystarcza do wielu zastosowan typu wspomniane wyzej programy czy np odtwarzanie encyklopedii, slownikow, programow do nauki jezyka, przewodnikow turystycznych, programow prawniczych (np Lex) itp. 5.Bardzo wygodnie przechodzi sie z Maka na peceta, mozesz Windows odpalic na calym ekranie albo tylko w oknie. Miedzy MacOS a Windows przechodzisz naciskajac klawisz z jablkiem. Fajnie,ze np dziala miedzy systemami kopiuj-wklej: kopiujesz cos na Maku a wklejasz na pececie i odwrotnie. 6.Mozesz ustalic wspolna teczke albo dysk, widziany przez oba systemy. 7.Generalnie, jak pouzywasz sobie Windowsa to zobaczysz jakie to blogoslawienstwo pracowac na Maku.. 8.polecam tez inne emulatory na Maka, np emulatory Amigi, C64, Atari, Sony Playstation, Nintendo, Sega, czy gier z aparatow wrzutowych (coin-up). 9. Jesli masz dobrego Maka (wysokie G4 albo G5) i zamierzasz uzywac glownie wspominanych wyzej grup programow-to nie masz dylematu, Mac czy pc. Kupujesz dobrego Maka (masz wtedy niezawodny komputer z systemem o niebo lepszym niz windowsoski gniot), ale uzywasz tez programow pecetowskich. pozdr Link Zgłoś
Gość: geek AHA, NA Os 9 TEZ DZIALA IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 05.03.04, 23:51 Nie musisz miec os X zeby poszedl Virtual PC. Sa tez wersje emulatora chodzace na Os 9. To lepsze rozwiazanie dla slabszych maszyn. pozdr Link Zgłoś
Gość: Ziuta Pytanie..... IP: *.cm.chello.no 06.03.04, 21:18 Ja tez sobie zainstalowalam Virtual PC na Mac'u. Tylko z powodu AutoCada, ktorego niestety nie ma dla Mac'a. Dziala bezblednie !!! Czasami myli mi sie przy kopiowaniu i przyklejaniu z Mac'a na PC. Na Mac'u dziala jablko + C (V), a na PC ctrl+C (V).........i gniote jablko + V w PC i...........zadnej reakcji :-))) Masz chyba starsza wersje Virtual PC bo u mnie nie ma zadnych "przejsc" pomiedzy Mac'iem a PC. Virtual PC jest po prostu jednym z wielu okienek. Do tej pory niewiele przejmowalam sie wirusami, bo mnie to nie tyczylo. Niemniej teraz chodzi mi po glowie pewien problem............wirusowy !!!! 1. Czy Mac moze "przekazac" wirusa na PC (oczywiscie nie bedac sam zainfekowany) 2. Czy jezeli otworze poczte z wirusem na PC, to zostanie on zainfekowany, pomimo ze polaczenie z netem jest poprzez Mac'a Te pytania byc moze sa bardzo naiwne, ale niestety nie jestem specjalista w tej dziedzinie, a chcialabym byc przygotowana na taka ewentualnosc. Z Virtual PC i wspoldzialania z Mac'iem tak jestem zadowolona, ze nabralam checi zeby zainstalowac sobie jeszcze Linux'a :-))) Tylko nie bardzo wiem: po co ? A moze ty znasz jakies ciekawe programy,ktorych bym zapragnela,a sa tylko w wersji linuxowskiej? pozdrowienia Ziuta Link Zgłoś