Gość: eL IP: *.centertel.pl 18.06.10, 22:03 Chcę dołożyć RAM do laptopa. Jest tam zainstalowany XP HE SP3; 1 G RAM, chcę dołożyć drugą kość 1G RAM. W zawiązku z tym mam pytanie, czy HE będzie "widział" dwie kości pamięci ? pozdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: a Re: RAM w XP HE IP: *.home.aster.pl 18.06.10, 22:28 Jeśli chodzi o system to tak. Nie wiem jak z laptopem, ale prawdopodobnie też. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: RAM w XP HE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 22:45 Tak. System na pewno obsłuży (i zobaczy) 2GB ram-u, z tym że system nie widzi kości pamięci, a sumaryczną wielkość pamięci, niezależnie od tego ile kości zostało użytych. Link Zgłoś
Gość: eL Re: RAM w XP HE IP: *.centertel.pl 18.06.10, 22:55 Gdzieś obiło mi się o oczy/uszy, że HE "widzi" tylko jedną kość RAM. Dziękuję za rozwianie wątpliwości. pozdr. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: RAM w XP HE 19.06.10, 09:53 to zle ci sie obilo o uszy. HE nie ma kilku narzedzi kompletnie nieprzydatnych na jednym stanowisku (pełna obsługa domeny, ISSm polecenie runas), a po za tym to taki sam system jak proffesional. Link Zgłoś
serenita123 Re: RAM w XP HE 18.06.10, 22:58 dokładając RAM - zrób to rozważnie! 1. sprawdź, czy ta nowa kość jest kompatybilna z kompem i z tą już zainstalowaną kością - zajrzyj na stronę producenta kości. Tam powinno być do jakiego typu płyt głownych/laptpów pasują poszczególne moduły 2. kupuj kość tego samego typu, a najlepiej - z tej samej firmy i serii. Jeśli masz np. DDR2 800MHZ a dokupisz DDR3 1066MHZ, to system/BIOS i tak zwolni tę nową kość do trybu 800MHZ (zakałdjąc oczywiście, że będzie w stanie obsłużyc obie równocześnie) 3. po zainstalowaniu kości, przy pierwszym rozruchu wejdź do BIOS i sprawdź jak są one rozpoznawane. Jeśli masz 2-kanałową obsługę RAM, to sprawdź, czy na obu modułąch jest ona aktywna (vide pkt. 1) ' Link Zgłoś
m.gregor Re: RAM w XP HE 19.06.10, 07:42 > Jeśli masz np. DDR2 800MHZ a dokupisz DDR3 1066MHZ To moze isc je oddac bo sloty od pamieci DDR2 i DDR3 sa rozne i nie da sie wlozyc. > to sprawdź, czy na obu modułąch jest ona aktywna Obslugi dual channel nie da sie wlaczyc/wylaczyc w BIOS'ie. Wlacza sie ona automatycznie kiedy plyta wykryje 2 kompatybilne moduly w odpowiednich slotach. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: RAM w XP HE 19.06.10, 09:55 ja widzialem jakies wynalazki z onsluga i ddr2 i ddr3 i nie wiem czy mozna uzywac i tych i tych. raczej nie. Link Zgłoś