Dodaj do ulubionych

restart komputera

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 14:00
przy większym obciążeniu. W dziennkiku zdarzeń zero informacji. Podejrzewałem zasilacz, ale wydaje się trzymać parametry. Jak wyśledzić co boli kompa, skoro sam nie chce powiedzieć?
Z góry dziękuję za radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: djjd Re: restart komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 14:30
      Sprawdź zasilacz, wiatrak na procesorze. Jakieś pół roku temu miałem podobny
      problem z komputerem. U mnie przyczyną były kondensatory na płycie głównej
      (zrobiły się wypukłe). Po wymianie ich na nowe wszystko działa i komputer się
      nie restartuje.
      • Gość: jerek Re: restart komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 21:15
        Wiatrak jest ok, temperatury owszem monitoruję - sa jak najbardziej w normie. Oczy sobie wypatrzyłem i kondensatory chyba też. Nie ma jakiegoś programu monitorującego np. napięcia, który by je zapisywał?
        • Gość: piecyk gazowy Re: restart komputera IP: *.visp.energis.pl 19.04.04, 21:20
          Jaki system?
          • Gość: jerek Re: restart komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 00:02
            asus ic7, radeon 9800pro, 512Mb, XP, Opera
            • Gość: bzykbzyk Re: restart komputera IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 20.04.04, 00:46
              Ile watt ma zasilacz?

CPU 90W (?)
              Radeon 9800 55W
              512 RAm 12W

co jeszcze?

Sprawdz Power Calculator:

www.challenge-my.com/goopsulator

• Gość: jerek Re: restart komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 01:04
                procesor p4 2.8HT, karta sieciowa PCI, mysz i klawiatura.(sound on board)
                zasilacz 300W
                • Gość: bzykbzyk Re: restart komputera IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 20.04.04, 04:39
                  jerek napisał(a):

> procesor p4 2.8HT, karta sieciowa PCI, mysz i klawiatura.(sound on board)
                  > zasilacz 300W

No: HD, CD ROM, Fans, USB, 1394?

CPU 90W
                  Radeon 9800 55W
                  512 RAM 12W
                  Hard Disk 40 W
                  PCI 15W
                  NIC 10W
                  6XUSB ? 15W
                  2x1394 10W
                  4 Fan 14W
                  CD ROM 40W

Policz sobie:

www.challenge-my.com/goopsulator/

Twoj zasilacz moze miec label 300W a produkowac kolo 10-15% mniej.

Jezeli zrobilem odpowiednie zalozenia to wedlug moich bardzo szybkich
                  kalkulacji 400W ci moze nie wystarczyc.
                  • Gość: jerek Re: restart komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 08:21
                    Sorry, bzykbzyk'u - jasne, byłem nieprzytomny jak odpisywałem. Dwa dyski, CD i CDRW... masz absolutną rację! Bądż jeszcze tak łaskaw - jakiej firmy zasilacze są stabilne?
            • Gość: piecyk gazowy Re: restart komputera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 08:47
              Proponuję półśrodek: Panel sterowania -> System -> Zaawansowane, w sekcji
              Uruchamianie i odzyskiwanie -> Ustawienia -> w sekcji Awaria systemu wyłącz ->
              Automatycznie uruchom ponownie.
              • Gość: jerek Re: restart komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 08:54
                Tak też mam, piecyku - ale chciałbym wiedzieć dlaczego nie mam informacji o zdarzeniu?!
                • Gość: piecyk gazowy Re: restart komputera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 09:19
                  Ja Ci chyba nie pomogę. Jeśli procesor się nie przegrzewa, to wydaje mi się, że
                  jest to wina pamięci (walnięta).
                  • Gość: jerek Re: restart komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 09:27
                    Cóż.. może samolubnie, ale chyba bym się skłaniał do podtrzymania swoich podejrzeń w stosunku do zasilacza. Opinia bzykbzyka'a śilnie mnie w tym utwierdza, a dodatku (o ile to prawda, bo producent jakoś się tym nie chwali)radek ponoć potrafi chcieć do 200W(!). Nie ma co, trza brać kasę i śrubokręt...
    • alfalfa Re: a co to jest 19.04.04, 14:31
      "wieksze obciążenie"? Może przestaw tego fikusa na parapet?;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka