Dodaj do ulubionych

format - prosze o poradę

17.01.11, 15:10
Witam,
Windows HP Home, SP2
2 dyski: pierwszy - partycja systemowa C, partycja D (FAT32) obie po 18,5GB
drugi: F i G (NTFS) po 37,2GB

Chcę zrobić format pierwszego dysku bo na C miejsce zaczęło znikać i jest go już za mało.
I teraz pytania blondynki ;-) czy każdą partycję formatuje sie osobno?
Czyli najpierw - D a potem wkładając do napędu płytę z systemem - C, następnie postawienie systemu na nowo i ewentualnie nowy podział dysku na partycje?
Czy zastosować na tym dysku NTFS, który jest przecież bardziej uniwersalny i szybszy zamiast fat-a?

Na D mam zainstalowaną The Sims2 ale gra i tak tworzy swoje pliki na systemowym C.
Więc może po instalacji systemu na C nie dzielić dysku?

I jeszcze jedno - czy po formacie będą działać programy, które mam zainstalowane np na F czyli na drugim dysku, a które też tworzą jakieś swoje katalogi na C, np w Documents and Settings oraz są zapisywane w rejestrze (który zostanie przecież "wymazany") ?
Bedę wdzięczna za wszelkie wyjaśnienia - pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: format - prosze o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 15:44
      Wszystko można, tylko po co ?

Ale po kolei:
      dalekopiska napisała: "czy każdą partycję formatuje sie osobno? "

odp. Można osobno. Można wszystkie od razu.

dalekopiska napisała: "Na D mam zainstalowaną The Sims2 ale gra i tak tworzy swoje pliki na systemowym C. Więc może po instalacji systemu na C nie dzielić dysku? "
      odp. No to już Twój wybór.

dalekopiska napisała: I jeszcze jedno - czy po formacie będą działać programy, które mam zainstalowane np na F czyli na drugim dysku, a które też tworzą jakieś swoje katalogi na C, np w Documents and Settings oraz są zapisywane w rejestrze (który zostanie przecież
      "wymazany") ? "

odp. Programy nie będą. działać, aczkolwiek zdarzają się wyjątki.

No i teraz na koniec napiszę to co na początku, czyli : Wszystko można, tylko po co ?
      Jeśli jedynym powodem dla którego chcesz formatować partycję systemową jest brak miejsca, to w ogóle nie musisz formatować partycji.
      Wystarczy ją po prostu powiększyć kosztem partycji D, czyli powiększasz partycję C jednocześnie zmniejszając D.
      Jednak przed taką operacją dobrze jest ujednolicić system plików, czyli partycje C i D przekonwertować (jeśli nie są w tym samym systemie plików) do np. NTFS.
      Teraz robisz defragmentację tych partycji, a na końcu powiększasz partycję C kosztem D.

Jest trochę programów które potrafią zrobić powyższe za jednym zamachem, ale ja polecam Acronis Disk Director Suite w wersji 10.0 lub wyższej.
      • dalekopiska Re: format - prosze o poradę 17.01.11, 16:07
        Dzięki - Twoja odp jest bardzo logiczna ale ja swój powód formatu mam :)
        Komp po prostu chodzi bez tego już parę lat i chcę w nim po prostu posprzątać, a bardziej - wszystko ładnie poukładać (sprzątanie jest na bieżąco).
        Okazuje sie jednak, że będę i tak musiała przeinstalowac programy na wszystkich dyskach.

U mnie, tak jak napisałam C i D są FAT32 a pozostałe dwie partycje drugiego dysku NTFS, czy warto wszystko ujednolicić do NTFS, czy komp będzie pracowac szybciej czy raczej nie zauważę tego?
        • Gość: lajosz Re: format - prosze o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 16:53
          dalekopiska napisała:
          ........ czy warto wszystko ujednolicić do NTFS, czy komp będzie pracowac szybciej czy raczej nie zauważę tego?

Moim zdaniem szybszy jest FAT32.
          Jeszcze szybszy jest FAT16, ale i tak polecam NTFS.
          kiedyś (słabe kompy, małe dyski, małe pliki) mogło mieć znaczenie czy wybierzesz FAT32, czy NTFS, ale dzisiaj tylko NTFS --> www.ujk.edu.pl/~opoka/plikiso/projekty/dobro/projekt24_cd.htm
          • Gość: tzn Re: format - prosze o poradę IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 18:32
            1. formatowanie wszystkich dysków spowoduje utratę danych - zapisz je na jakichś nośnikach ! (DVD, pndrive, dysk zewnętrzny)
            2. zamiast dzielić dysk (120GB?) na 4 małe partycje lepiej podziel go na 2 większe, po np. 60GB lub 80 i 40 (gierki wejdą! Ale wszystkie programy i gierki instaluj na C: - będą chodzić szybciej)
            (zrobisz to spod instalatora Windows - w trakcie instalacji usuwasz wszystkie i w to miejsce tworzysz 2 nowe)
            3. FAT32 czy NTFS? Wybierz NTFS jak radzi lajosz. NTFS ma też ten plus, że możesz na nim składować pliki większe niż 4GB. FAT32 przyjmuje pliki do 4 GB

• dalekopiska Re: format - prosze o poradę 18.01.11, 09:10
              lajosz - dzięki za linka, poczytałam :)

I jeszcze jedno:
              czy jeśli nie podzielę pierwszego dysku (ma ok 40 GB) to ma sens przeniesienie folderu Documents and Settings na dysk drugi, w myśl (niepisanej a wyznawanej przez niektórych) zasady, że najlepiej osobno system z programami a dokumenty, muza, temp itp na drugim ?

Dzięki bajdełej, za wszystkie wskazówki
              • Gość: cdn Re: format - prosze o poradę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.11, 10:00
                na dysku systemowym powinien zostać temp - system, programy korzystają z niego na bieżąco
                przeniesienie na inną partycję jest bez sensu - tylko zaśmieca tę inną partycję, a w przypadku awarii są problemy z naprawą programu/systemu, które mają DOMYŚLNE lokalizacje na C:

lokowanie dokumentów/plików na innej (niż systemowa) partycji ma sens
                raz, że ilość danych przyrasta i w pewnym momecie może być "zonk" - system nie wystartuje lub coś się nie zapisze albo program zawiśnie
                a dwa - jak padnie system robisz format C: i reinstalację (np. z obrazu dysku),
                a dokumenty/pliki masz dalej dostępne na np. D:

wielkość dysku systemowego: mam dysk 500GB, z czego na system zostawiłem 80GB i już sie powoli zapełnia... (na dziś - po 2 latach pracy - 57GB)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka