Dodaj do ulubionych

Problem z polską literą "ś" w pavilonie

IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 24.04.04, 07:55
Mój desktop komputer (HP pavilon 7990) ma od nowości wbudowaną funkcję
wyświetlania swojej "tabliczki znamionowej" (HP Pavilon Support Information)
przy kombinacji klawiszy prawy "ALT" i "S" wciskanych jednocześnie. Problem w
tym, że ta sama kombinacja klawiszy potrzebna jest do wygenerowania polskiej
litery "ś", natomiast "tabliczka znamionowa" ma wyższy priorytet i blokuje
wygenerowanie znaku "ś". Sprawia mi to kłopot gdy piszę polskimi czcionkami,
gdyż muszę posługiwać się kopiowaniem i wklejaniem tej czcionki do i z
clipboard za każdym razem gdy ją chcę użyć, a clipboard jest często potrzebny
do innych celów. Problem ten potęguje się jeszcze bardziej gdy w tekście
który piszę występuje małe "ś" i duże "Ś" na zmianę, bo wówczas muszę
kopiować te litery do clipboard z jakiegoś pomocniczego dokumentu lub
z "Character Map".
Czy ktoś z formułowiczów zetknął się z takim problemem i może wie jak go
można rozwiązać tak aby przy kombinacji klawiszy prawy "ALT" i "S"
wyskakiwało polskie "ś" zamiast "tabliczki znamionowej" komputera? Gdzie
można by zmienić tę kombinację klawiszy naprzykład zamiast prawego "ALT"
i "S" na lewy "ALT i "S" do wywoływania "tabliczki znamionowej", czy ktoś
może wie gdzie to jest ustawione i czy można te ustawienia zmienić? Serwis HP
sugeruje żeby używać "Character Map" i kopiować z niego do clipboard za
każdym razem gdy jest potrzeba użycia polskiej czcionki "ś" ale jak już
wspomniałem wyżej jest to bardzo niewygodne. Pozatym już nieraz przekonałem
się że w tym serwisie zatrudnione są mało kompetentne osoby i trudno jest im
wierzyć.
Z góry dziękuję za porady i sugestie, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kris Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 25.04.04, 03:15
      Czy nikt nie może mi nic zaproponować?
      • Gość: Przyjaciel Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.gubin.vectranet.pl 24.07.14, 10:51
        Wejdź w Worda w zakładkę Wstawianie i tam po prawej na końcu jest Symbol - więcej symboli i tam poszukaj litery ś i zmień na dole obok autokorekty klawisz skrótu na np. lewy alt + s. U mnie podziałało.
    • Gość: bzykbzyk Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 25.04.04, 03:18
      Przestan uzywac Plolskiego alfabetu i sie nie przejmuj!
      • Gość: Kris Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 25.04.04, 06:35
        Gość portalu: bzykbzyk napisał(a):
        > Przestan uzywac Plolskiego alfabetu i sie nie przejmuj!

Nie zawsze jest to możliwe, a czasem też niestosowne, jak naprzykład wyglądały
        by życzenia świąteczne czy z bardziej osobistych okazji jak imieninowe lub
        urodzinowe, pisane bez polskich "ogonków"? Wstyd i nietakt. Pozatym są w
        polskim języku takie słowa które napisane bez zastosowania polskich czcionek
        mogą odmienić całkowicie sens zdania w którym zostały użyte.
        • Gość: bzykbzyk Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 25.04.04, 09:23
          bzykbzyk napisał(a):
          > > Przestan uzywac Plolskiego alfabetu i sie nie przejmuj!
          >
          > Nie zawsze jest to możliwe, a czasem też niestosowne, jak naprzykład
          > wyglądały by życzenia świąteczne czy z bardziej osobistych okazji jak
          > imieninowe lub urodzinowe, pisane bez polskich "ogonków"? Wstyd i nietakt.
          > Pozatym są w polskim języku takie słowa które napisane bez zastosowania
          > polskich czcionek mogą odmienić całkowicie sens zdania w którym zostały użyte.

Zyczenia świąteczne czy z bardziej osobistych okazji jak imieninowe lub
          urodzinowe, pisane bez polskich "ogonków" beda takie same jak by byly z
          ogonkami.

Ja w ogole na to nie zwracam uwagi jezeli to mi dostarczy osobiscie
          zgrabna blondynka, czy ruda. Brunetka tez nie pogardze!

Moze to zrobic w jakim chce jezyku.

Wyslanie poczta to by byl dopiero "nietakt i wstyd".
          Liczy sie intencja o a nie "forma alfabetu".
          • Gość: krk Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.14, 11:00
            Z całym szacunkiem, ale chyba jest różnica czy się komuś robi laske, czy łaskę. Nie przejmujesz się, bo widocznie nie rozumiesz w połowie tekstu pisanego... Zrób wszystkim ŁASKĘ i zastanów się nad Twoją wypowiedzią.
    • Gość: JanG Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.04.04, 07:06
      > Mój desktop komputer (HP pavilon 7990) ma od nowości wbudowaną funkcję
      > wyświetlania swojej "tabliczki znamionowej"

To musi robić jakiś programik, trzeba go w takim razie wyłączyć, a jak nie pomaga - odinstalować.
      • Gość: JP Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 25.04.04, 07:27
        Masz racje to niemal pewne ze jest to program. Niemam niestety HP i nie powiem
        ci ktory to program.
        Napewno jest to jeden z programow HP ktory startuje razem z systemem.
        Idz do msconfig tzn nacisnik klawisz Windows + R i wpisz msconfig. Przejdz do
        zakladki Autostart i zdejmij haczyki przy programach HP. Mozesz to robic jeden
        po drugim. Kazdorazowo musisz zaladowac nowe rejestry czyli zrestartowac
        komputer lub przez zamykanie i otwieranie procesu explorer.exe w task
        menadzerze.
        Jak juz dojdziesz ktory to program ustal czy program ten ma jakis plik
        konfiguracyjny. Moze np jest w Start - Programy i mozna w nim zmieniac
        ustawienia. Moze tak sie zdazyc ze jest to program do obslugi dodatkowych
        przyciskow na klawiaturze. Mozesz z niego zrezygnowac jezeli tak zdecydujesz.
        poprostu go odinstalujesz.

Niestety nie moge ci nic blizszego napisac ale mozemy nad tym popracowac.
        Napisz jaki dokladnie tekst widzisz po nacisniejciu ALT + S.
        • Gość: JP Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 25.04.04, 07:45
          Poszedlem na strone HP Support i wyczytalem:

simultaneously press the Ctrl-Alt-S keys. This will open a small window and
          display the following information: Support ID, model number, product number,
          serial number, software build number, hardware bill of materials number,
          software bill of materials number, and service ID.

Jak z tego wynika nie ALT + S ajk pisales a jw wywoluje to okienko. Program
          czyta dane zapisane w BIOS.
          Niestety nie doczytalem sie jak to wylaczyc.
          Byc moze mozna to wylaczyc w BIOS. Sprawdz to.

Moje wczesniejsze sugestje sa aktualne. Dodam ze zdjecie haczyka w msconfig nie
          odinstalowuje danego programu. Usuwa go tylko ze startup-u. Ponowne postawienie
          haczyka wznowi jego pierwotne dzilanie.
          Pamietaj ze kazda zmiana bedzie widoczna dopiero po restarcie komputera.
          • wojtek33 Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie 25.04.04, 08:16
            Gość portalu: JP napisał(a):

> Jak z tego wynika nie ALT + S ajk pisales a jw wywoluje to okienko.

Przy polskiej programisty, lewy alt+ctrl to to samo co prawy alt
            • Gość: JP Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 25.04.04, 08:25
              Masz racje. Nie pomyslalem o tym.
          • Gość: Kris Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 26.04.04, 03:45
            Dziękuję wszystkim za porady ale niestety nie rozwiązałem jeszcze tego
            problemu. W BIOS sprawdzałem już dawno, bo też przypuszczałem że tam można to
            wyłączyć ale nie ma tam nic takiego, pozatym BIOS już zmieniałem gdy
            instalowałem Windows XP i problem pozostał nadal po zmianie BIOS-u. Będę
            jeszcze próbował pójść za radą JP zdejmując haczyki przy programach HP pod
            zakładką "Autostart" w "msconfig", jeśli dojdę do czegoś konkretnego to dam
            znać.

> Poszedlem na strone HP Support i wyczytalem:
            > simultaneously press the Ctrl-Alt-S keys. This will open a small window and
            > display the following information: Support ID, model number, product number,
            > serial number, software build number, hardware bill of materials number,
            > software bill of materials number, and service ID.
            > Jak z tego wynika nie ALT + S ajk pisales a jw wywoluje to okienko. Program
            > czyta dane zapisane w BIOS.

W moim komputerze to okienko o którym przeczytałeś na stronie HP otwiera się
            tak jak napisałem czyli lewy "ALT" i "S" a to co oni tam piszą na tej ich
            stronie jest prawdą ale dotyczy ona komputerów wyprodukowanych ostatnio tzn.
            gdzieś od roku 2003 wszystkie HP i COMPAQ komputery mają rzeczywiście zmienioną
            tę kombinację na lewy "ALT"+"CTRL"+"S" (sprawdzałem to w sklepie z komputerami
            które stały na półkach wystawowych). Mój egzemplarz jest wyprodukowany w roku
            2001 i niestety jego "tabliczka znamionowa" pojawia się zarówno przy wciśnięciu
            lewego "ALT"+"CTRL"+"S" jak i prawego "ALT+"CTRL"+"S", a także tylko
            prawego "ALT"+"S" czyli ta kombinacja która koliduje z polską klawiaturą. U
            mnie lewy "ALT"+"A,C,E,L,N,O,S,Z,X" nie generuje polskich liter z ogonkami
            tylko prawy "ALT" ma tę zdolność, a więc to co napisał wojtek33 nie sprawdza
            się w moim komputerze (może ja nie mam polskiej klawiatury programisty tylko
            jakąś inną).
            Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
            • Gość: Kris Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 26.04.04, 03:50
              Gość portalu: Kris napisał(a):
              ...... > W moim komputerze to okienko o którym przeczytałeś na stronie HP
              otwiera się tak jak napisałem czyli lewy "ALT" i "S"

Przepraszam za pomyłkę, powinno być: prawy "ALT" i "S".
              • Gość: Kris Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 26.04.04, 04:15
                Lewy "ALT + dowolny "CTRL" + "S" też wywołują okienko z danymi komputera. Czyli
                podsumowując okienko to czyli "tabliczkę znamionową" wywołują następujące
                kombinacje klawiszy: prawy "ALT" + "S" oraz lewy lub prawy "ALT" + lewy lub
                prawy "CTRL" + "S".
    • Gość: w++ Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 04:39
      Jeszcze jeden sposób na ś, trochę skomlikowany ale nie wymagający naciskania
      klawisza s.
      Ś - tą literę uzyskałem trzymając lewy alt i wybijając na numerycznej 0140
      ś - to j.w tylko 0156
      Tak to u mnie działa. Może u Ciebie trochę inaczej, np. prawy alt albo bez zera
      na początku. Spróbuj.
      • Gość: Kris Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 26.04.04, 07:35
        Gość portalu: w++ napisał(a):
        > Jeszcze jeden sposób na ś, trochę skomlikowany ale nie wymagający naciskania
        > klawisza s.
        > Ś - tą literę uzyskałem trzymając lewy alt i wybijając na numerycznej 0140
        > ś - to j.w tylko 0156

lewy "ALT" + "0140" = Ś
        lewy "ALT" + "0156" = ś
        ŚŚśś BINGOOO Działa!!!
        Serdeczne dzięki :-)
        Pozdrawiam :-)
        • Gość: JP Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 26.04.04, 09:17
          Wspolczuje ci jezeli chcesz tak pisac :)

Nic nie piszesz czy probowales ustalic jaki to program wstawia ten hotkey.
          Pisalem ci ze HP Support podaje ze ten uklad klawiszy uruchamia cos co
          przepisuje te dane z BIOS. Te cos to napewno aplikacja. Nie sam BIOS.

Sprawdz np., napewno masz, aplikacje do programowania przyciskow na
          klawiaturze. Moze ja znajdziesz z panelu sterowania. Otwierajac ja moze
          znajdziesz ten hotkey i mozliwosc zmiany.
          Sprawdz takze w panelu sterowania - klawiatura, czy nie masz dodatkowej opcji
          hotkeys. Takze w Jezyk i Region Support w detalach czy nie masz dodatkowych
          skrotow klawiszowych.
          Sprawdz w Dodaj\Usun programy czy posiadasz dodatkowego programu do obslugi
          klawiatury.
          Idz np. w Windows Explorer do Program Files\HP... i znajdz program zawierajacy
          w nazwie button. Wylacz ten program jezeli staruje z systemem.
          Sprawdz takze czy masz jakis HP Utility program.
          ITD.
          Oh jaka szkoda ze nie moge usiasc przy twoim komuterze.
          Myslalem ze odezwa sie ci ktorzy maja komputery HP Pavilon. Przeciez oni tez
          pisza po polsku :)

Masz jeszcze mozliwosc sciagniecia programu typu Hotkey Detector 2 lub Coldkey
          ktore nie sa darmowe. Szczegolenie ten pierwszy pozwala wyedytowc wszystkie
          hotkey jakie sa w rejestrach i mozliwosc ich zmiany. Ten drugi daje mozliwosc
          wylaczenia poszczegolnych hotkeys.

Ten pierwszy znalazlem dla ciebie za darmo www.jfwlite.com/hotkeyd.zip
          Rozpakuj, zainstaluj i zobacz co on znajdzie.

Jest tez wiele innych jak HotKeyplus, HotKeys, KeyTweak itd. ktore pozwalaja w
          latwy sposob robic remaping klawiatury.
          Pozostaje ci szukac i probowac.
          • Gość: w++ Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 19:21

> Wspolczuje ci jezeli chcesz tak pisac :)

No ale już dużo lepiej niż ten schowek. Jak Kris się wprawi to później na innych
            komputerach, przy ś będą mu same palce latały na tę klawisze :).
            Trudno mi coś tak na odległość inaczej pomóc, bo po prostu bym musiał to samemu
            pomacać.
            Oczywiście, najpierw sprawdzenie co startuje (msconfig), później jakie procesy
            są aktywne (PrcView). Co do biosa, to oczywiście że jest on specyficzny dla HP,
            ale trudno mi uwieżyć że ma w sobie jakąś aplikację windows.
            Ewentualnie może być to jakiś spreparowany sterownik klawiatury, czy coś
            podobnego, wpisywany zamiast oryginalnego z windowsów, w czasie instalowania
            sterowników do płyty głownej itp. z firmowego cd HP.
            Jeszcze jest inna droga, mianowicie skarga do HP. Nie rozmowa z jakimiś
            serwisantami, bo wiadomo jak to z nimi bywa. Ale gdzieś wyżej, i to raczej w
            tonie, że komputer jest nie wpełni sprawny dla klienta, a to powoduje jakiś
            zawód w stosunku do marki, utratę zaufania do HP i takie tam. W takich firmach
            czasem zdarza się że nie lubią mieć jakiś niezadowolonych klientów i to jeszcze
            rozpowiadających o tym wkoło, i może się zdarzyć że przybiegną na ugiętych
            nogach, zrobią i przeproszą. No ale kontakty z firmami, wyglądają różnie.
          • Gość: Kris Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 26.04.04, 20:30
            JP jesteś WIELKI! :-)
            Ten programik do którego ściągnięcia dałeś mi link znalazł mi natychmiast
            miejsce gdzie ulokowany jest shortcut do tej aplikacji C:\Documents and
            Settings\All Users\Start Menu\Programs\HP Tools. Natomiast sama aplikacja
            znajduje się w C:\hp\support. Okazuje się że były tam ustawione dwie
            konfiguracje hotkeys do obsługi wywoływania tej aplikacji, jeden z nich
            wyrzuciłem a w drugim zmieniłem hotkeys z Alt + Ctrl + S na Alt + Ctrl = Up
            czyli strzałka w górę ale tabliczka znamionowa pokazuje się także po
            przyciśnięciu tylko Alt + Up bez Ctrl. Nie wnikam dlaczego tak jest, bo
            najważniejsze że mogę już pisać polskimi czcionkami bez żadnych problemów.
            Cieszę sie z tego bardzo, bo od trzech lat się z tym męczyłem i nikt nie był mi
            w stanie pomóc w rozwiązaniu tego problemu, łącznie z serwisem technicznym HP.
            Już zacząłem podejrzewać że funkcja ta jest wbudowana w płytę główną komputera
            hardware-owo, tzn. że jest tam wlutowany jakiś moduł pamięci EPROM z tymi
            danymi o komputerze na zasadzie pieczęci nie do usunięcia bez zmiany całego
            motherboard. Na szczęście dzięki życzliwości JP udało mi się ten problem
            zlokalizować i usunąć.
            Jeśli zaś chodzi o moje wcześniejsze próby zlokalizowania tej aplikacji metodą
            prób i błędów poprzez odhaczanie kolejnych programów pod zakładką "Startup" to
            nic nie byłem w stanie ustalić gdyż po odhaczeniu choćby jednego programu
            system przechodził z "Normal Startup" do "Selective Startup" i po restarcie
            zostałem powiadamiany za pomocą wyskakującego okienka, że jestem w "Diagnostic
            Mode" i że trzeba przywrócić ustawienia w msconfig pozwalające na "Normal
            Startup", a gdy się to zaakceptowało to wszystko wracało do poprzedniego stanu
            czyli wszystkie programy pod zakładką "Startup" były spowrotem zahaczykowane.
            Jeszcze raz bardzo serdecznie wszystkim dziękuję i pozdrawiam.
            • Gość: JP Re: Problem z polską literą "ś" w pavilonie IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 26.04.04, 21:07
              Kto szuka nie bladzi :)

Ciesze sie na rowni z toba, ze udalo sie to rozwiazac.
              Pozdrawiam,
    • Gość: pawlizsyn literka ś ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.14, 20:26
      Mały problem.
      start-wszystkie programy-wpisz(informacja.)-kliknij prawym przyciekiem myszki-wyczyść pole
      ctr+...)-zastosuj-ok
      zresetuj kompa.GOTOWE
      • Gość: mufi Złoty szpadel przyznany... IP: *.home.isko.net.pl 10.06.14, 22:25
        ...za najlepiej odkopany post miesiąca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka