Dodaj do ulubionych

Format dysku C

IP: *.internetia.net.pl 18.02.11, 16:33
Chce w swoim lapku Lenovo sformatować partycję C z systemem windows 7. Mam płytkę upgrade za pomoca której wcześniej instalowałem system na czysto. CD ze sterami też mam. Jak zrobić ten format? Czy instalator poprowadzi mnie krok po kroku?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Format dysku C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 16:45
      Instalator poprowadzi krok po kroku.

Jednak zastanów się, czy nie lepiej skorzystać z funkcji Recovery jeśli takowa jest zaimplementowana na tym lapku, a w większości laptopów jest.
    • Gość: cdn Re: Format dysku C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.11, 16:47
      Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Chce w swoim lapku Lenovo sformatować partycję C z systemem windows 7. Mam płyt
      > kę upgrade

ty się zastanów co piszesz, albo - co masz
      bo jeśli masz tylko upgrade, to oznacza, że po ew. formacie najpierw musiałbyś wgrać Vistę,
      a dopiero potem "apgrejdować" ją do Win7

inaczej się nie da - upgrade to upgrade z Vista do Win7
      • Gość: lajosz Re: Format dysku C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 16:53
        Zwróć uwagę co napisał Maciej, a napisał
        cyt: "Mam płytkę upgrade za pomoca której wcześniej instalowałem system na czysto"

Czyli albo to nie upgrade, albo pisze bzdury.
        • Gość: systemik Re: Format dysku C IP: *.173.17.173.tesatnet.pl 18.02.11, 17:06
          Upgrade jest na opakowaniu - wszyscy jednak radzą, by z tych płyt system po prostu zainstalować
          • Gość: cdn Re: Format dysku C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.11, 17:31
            Gość portalu: systemik napisał(a):

> Upgrade jest na opakowaniu - wszyscy jednak radzą, by z tych płyt system po pro
            > stu zainstalować

taaa... i potem owi wszyscy stwierdzają, że system chodzi kulawo

a swoją drogą - dlaczego on chce formatować C: ???

no i - lajosz! - skoro już raz rzekomo robił to "na czysto", to czemu teraz zadaje pytanie jak to zrobić, skoro już raz robił?

• Gość: lajosz Re: Format dysku C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 17:40
              cdn napisał(a):
              no i - lajosz! - skoro już raz rzekomo robił to "na czysto", to czemu teraz zadaje pytanie jak to zrobić, skoro już raz robił?

Bo być może włożył płytę do nowego kompa (lub kompa z nowym dyskiem twardym) , a w takim przypadku (o ile pamiętam) instalator nie pyta czy cokolwiek formatować, tylko po prostu system się instaluje zajmując całą dostępną powierzchnię dysku, no i oczywiście formatuje ten dysk, ale nie informuje o tym stosownym komunikatem.
              Oczywiście powyższe tylko wtedy, kiedy (powtórzę) dysk nowy i instalacja tupu "Dalej, Dalej, Dalej".
          • Gość: Maciej Re: Format dysku C IP: *.internetia.net.pl 18.02.11, 17:43
            Mam upgrade z win 7.
            Na instrukcji którą dostałem do tej płytki było info że można użyć czystej instalacji ale trzeba się liczyć z utratą danych. Teraz musze zrobić formata.
            • Gość: lajosz Re: Format dysku C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 17:51
              No to co za problem ?
              Wkładasz płytę i wykonujesz polecenia pokazujące się na ekranie.
              Będziesz chciał sformatować dysk/partycje, nie ma sprawy, instalator to umożliwia.
              • Gość: Maciej Re: Format dysku C IP: *.internetia.net.pl 18.02.11, 18:19
                Dźwięk mi czasem zatrzeszczy po zainstalowaniu windowsa 7. Próbowałem już wszelakich zabaw ze sterami ale nic z tego. To trzaski takie jak kiedyś w adapterach na płyty. Pojawiają się przy większych obciążeniach (choć czasem wystarczy zwykłe otwarcie offica by "chrupnęło"). Może format i ponowna instalka sterów pomoże.
                • Gość: lajosz Re: Format dysku C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 18:44
                  Może zanim zrobisz ponowna instalacje, to (na próbę) pożycz od kogoś dobrej klasy kartę dźwiękową.
                  Jak problem zniknie, to masz rozwiązanie.
                  Jeśli nie, to (tak mi się wydaje) nic nie pomoże ponowna instalacja.
                  Poza tym, można spróbować zainstalować XP lub Linuxa i sprawdzić czy trzaski nadal występują.
                  Jeśli tak, to trzeba się z tym faktem po prostu pogodzić lub zmienić płytę główną.
                  • vincero2 Re: Format dysku C 18.02.11, 21:23
                    linux jest dobrym systemem, polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka