Dodaj do ulubionych

Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała

06.03.11, 13:58
Od razu powiem, że nie jestem zbyt biegły w sprzęcie komputerowym, chce po prostu wydrukować coś na drukarce Epson stylus SX125, którą kupiłem.

Ale mam problem, bo najwyraźniej wszelka pomoc, obsługa techniczna itp., oferowana przez firmę Epson, jest wygodna dla nich a nie dla klienta. Od dwóch tygodni męczę się po prostu, nie mogąc poradzić sobie z prostą funkcją drukowania. Gdy pytałem w sklepie, czy do sprzętu jest instrukcja polska (a był to chyba główny motyw wyboru, bo jak już mówiłem, nie jestem biegły i mam proste wymagania) sprzedawca zapewniał, że tak. Ale gdy włożyłem płytę z "instrukcją", okazało się to zwykłym kłamstwem - polskie są tylko tytuły działów- cała treść jest po angielsku! Okazuje się, że na tej drukarce nie można PO PROSTU DRUKOWAĆ - trzeba mieć połączenie z netem, w przeciwnym razie sprzęt odmawia wszelkiego działania.

A więc wchodzę na stronę "pomocy" on line, ale nic nie uzyskuję - trzeba znać perfekt angielski. Przedtem instaluję wszelkie możliwe programy (mam system Windows 2000) driver od6.70 do 6.72 ale to też nic nie daje.

Drukarka jest podłączona, ustawiona w kompie jako domyślna i dalej biję głową w mur, bo jak zaklęta żąda drukowania on line.

Pomóżcie bo jestem już na skraju załamania. Mam jeszcze możliwość wysłania formularza pomocy, ale ilość rubryk (to jest wymyślone chyba tylko aby pozyskać dane adresowe do zasypywania reklamami!) mnie odstrasza. Jeśli tu nie da rady to trudno, ale póki co firma Epson mnie pokonała.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała IP: *.zask.pl 06.03.11, 14:26
      Tutaj jest polska instrukcja: ftp://download.epson-europe.com/pub/download/3261/epson326156eu.zip

> żąda drukowania on line.

Moze masz problem ze zrozumieniem komunikatow? Napisz co DOKLADNIE sie wyswietla i gdzie?
      • wentyl77 Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała 06.03.11, 14:38

Jak otworzyłem dokument, który chcę drukować i kliknąłem drukuj..., otwiera się okienko na któym jest napisane:
        "drukarka nie może działać w trybie offline. Otwórz okno kolejka drukowania, gdzie możesz ręcznie ustawić tryb offline" Obok "kup tusze epson", któych nie potrzebuję, bo miałem w zestawie, obok "pomoc on line" która jest po angielsku.

Wybieram "kolejka drukowania" która oczywiście nie działa (albo nie umiem), bo na okienku "kolejka drukowania" wyświtla się lista i to tyle. Tam też nie da się ustawiać, bo to zwykła lista dokumentów.
        Ale skorzystam z linka, za który dziękuję.
        • Gość: Kolobos Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała IP: *.zask.pl 06.03.11, 14:53
          To nie ma zwiazku z polaczeniem z internetem.

Tryb offline oznacza, ze drukarka jest wylaczona/odlaczona od komputera.

Czy podlaczyles drukarke do komputera? Widac ja w Panel Sterowania -> Drukarki i faksy ? Ikona drukarki jest wyszarzona? Masz tam jeszcze jakies inne drukarki? Epson jest ustawiony jako domyslna drukarka? (klikasz na niej prawym klawiszem myszy i wybierasz opcje z menu).

• wentyl77 Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała 06.03.11, 17:58

Mam ją jako drukarkę domyślną i nawet w oknie drukowania u góry widnieje jej nazwa. Tak więc komputer ją widzi, tylko jeśi chcę drukować, pojawia się komunikat że drukowanie możliwe tylko on line.
            Ręce opadają...
            Na kartonie powinno być napisane, że jeśli bracie nie masz internetu, to nie kupuj. A jak masz, to też ci niewiele pomoże.
            • Gość: Kolobos Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała IP: *.zask.pl 06.03.11, 18:43
              Czytasz w ogole to co sie do Ciebie pisze? Napisalem Ci juz, ze komunikat nie ma zwiazku z internetem! Drukarka w trybie online to drukarka podlaczona i dzialajaca na ktorej mozna drukowac, a drukarka w trybie offline to drukarka odlaczona/wylaczona lub w ogole nie dzialajaca.

> Ikona drukarki jest wyszarzona

Dlaczego nie odpowiedziales na to pytanie?
              Po kliknieciu prawym przyciskiem myszy na drukarce wyswietla sie tryb online czy offline? Jezeli offline to czy probowales to zmienic?

Nie masz mozliwosci poproszenia kogos o pomoc z poprawnym zainstalowaniem i konfiguracja drukarki? Kogos kto zrobi to za Ciebie.

Przeczytaj instrukcje do ktorej link dostales oraz quick startup guide (jest polska wersja) ze strony epsona i sprawdz czy robisz wszystko tak jak masz to podane.
        • Gość: lajosz Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 15:36
          Prawdopodobnie zainstalowałeś oprogramowanie drukarki, ale sterownika już nie.

Odinstaluj całe oprogramowanie drukarki.
          Jeśli jednak zainstalowałeś sterownik, to tez go odinstaluj.

Włącz drukarkę do sieci (chodzi o podłączenie do prądu 220v).
          Podłącz kabel USB do drukarki lub do komputera, chodzi o to, żeby jedna z końcówek kable NIE BYŁA PODŁĄCZONA.
          Teraz zainstaluj oprogramowanie drukarki (wraz ze sterownikiem) .
          Jeśli podczas instalacji dostaniesz komunikat, że "drukarka/urządzenie jest odłączone" lub podobny, to podłącz drugi koniec kabla USB do komputera/drukarki.
          Instalacja powinna przebiegać dalej aż do stosownego komunikatu, że wszystko zostało zainstalowane.
          Teraz (dla pewności) zrestartuj komputer i spróbuj coś wydrukować.
    • Gość: raf Lexmark nie lepszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 15:28
      Widzę że masz podobne doświadczenia jak moje.
      Ostatnio kupiłem urządzenie wielofunkcyjne Lexmark Intuition S505, w pudełku wielka tekturowa teczka, chyba kilogram makulatury. Instrukcje we wszystkich możliwych językach... poza polskim.
      Coś mnie podkusiło włożyć płytę ze sterownikiem do komputera, i tam dopiero cudem odnalazłem instrukcję w naszym języku tego ustrojstwa.
    • wentyl77 Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała 06.03.11, 19:41
      Dzięki za wskazówki, na szczęście problem opanowany.

Ale i tak przez moje kombinowanie i intuicję, bo nie dzięki instrukcjom od firmy.
      Tak czy siak, drukowanie idzie!
      Jeszcze raz dzięki!
      • Gość: Kolobos Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała IP: *.zask.pl 06.03.11, 20:17
        W takim razie moze napisz co bylo nie tak.
        • m.gregor Re: Błagam o pomoc - firma Epson mnie pokonała 06.03.11, 22:07
          Co, co... Mial zaznaczona opcje "Uzyj drukarki w trybie offline" we wlasciwosciach drukarki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka