Dodaj do ulubionych

autorun autoodtwarzanie

IP: *.tktelekom.pl 28.03.11, 22:19
Witam i z góry dziękuje za pomoc.

KIedyś miałam normalnie.....

Wsadzając płytkę jaką kolwiek-wszytskie botowalne,otwiera mi się jej zawartość cała jak przez otwarcie normalne.Jak zrobić żeby po włożeniu odpalał się już plik exe?Kiedyś tak miałam,że jak włożyłąm płytkę program był gotowy do instalacji a teraz nuszę szukać pliku exe,podobnie jest np z windowsem.Autoodtwarzanie mam włączone.
Obserwuj wątek
    • wielkinieznajomy Re: autorun autoodtwarzanie 28.03.11, 22:34
      może zainstalowałaś jakis program który ,dezaktywował windosowskie autoodtwarzanie
    • Gość: . Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 22:37
      Pobierz i uruchom DVD Repair
      Zaznacz Reset Autorun settings i kliknij Repair DVD, a następnie zrestartuj komputer.
      www.rizone3.com/archives/93
      • Gość: magda Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.tktelekom.pl 29.03.11, 18:34
        dziękuje za wszelaką pomoc.Program DVD Repair sobie z tym poradził.

Nie wiem skąd taki problem się pojawił.

Na początku to wogóle nawet po wsadzeniu płytki nie otwierała się.

Później po drobnych zmianach(wyszukanych na forum) w kluczach czytało płytkę tylko jakby"eksploruj"czyli cała zawartość płytki.

PO użyciu tego programu płytka startuje już bez zastrzeżen gotowa do instalacji, dziękuje!!!!!
    • Gość: lajosz Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 13:44
      Całkiem możliwe, że kłopotów narobił jakiś wirus przenoszony przez pendrive-a .
      Takie wirusy nadpisują plik autorun.inf i żadne cudowne programy nic nie zrobią dopóki nie usuniesz przyczyny, czyli wirusa.
      Co prawda istnieją programy które uodparniają na takie wirusy (np. flashdisinfector), ale maja tę wadę, ze wyłączają autoruna zupełnie.

Druga sprawa.
      Nawet jeśli jakiś program antywirusowy usunie tego wira, to i tak Twój problem nie zniknie, czyli co prawda wirusa już nie będzie, ale i autoodtwarzania również.
      Żeby to przywrócić, to musisz po prostu usnąć (jeśli jeszcze jest) z każdego dysku (partycji) plik o nazwie autorun.inf , a następnie utworzyć nowy (pusty) plik o tej nazwie.
      Po wykonaniu powyższego i restarcie kompa (zakładając, że wirusa już usunięto poprzednio) , wszystko powinno wrócić do normy, czyli aoutodtwarzanie powinno już działać.
      Jednak jeśli będzie działało, to i tak tylko do momentu, kiedy to jakiś wirus (działający jak opisałem powyżej) nie wyłapany przez program antywirusowy, nadpisze na nowo plik autorun.inf.
      Możesz zastosować taką sztuczkę.
      Otóż zamiast (jak pisałem wyżej) tworzyć plik autorun.inf, utwórz folder o tej nazwie, a w nim z kolei folder o nazwie lpt1.immunizacja, przy czym słowo "immunizacja" możesz zastąpić dowolnym.
      Po takiej operacji na każdym dysku/partycji powinnaś mieć zabezpieczenie przed wirusami roznoszonymi przez USB i infekującymi autoruna, a przy okazji autoodtwarzanie powinno działać.

Oczywiście powyższy opis dotyczy tylko przypadku, kiedy chodzi o wirusa bo rzeczywiści (jak ktoś pisał) może chodzić o zwykłe wyłączenie autoruna przez jakiś program lub jakiś "cudowny" program do czyszczenia rejestru.
    • Gość: . Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 14:14
      Następnym razem zastanów się zanim napiszesz jakieś bzdury, bo nie masz pojęcia o wirusach.
      W jaki sposób wirus nadpisał autorun.inf na płycie CD/DVD?
      Wirusy tego typu dotyczą głównie nośników z pamięcią flash, dysków zewnętrznych itp.
      To już bardziej prawdopodobne, że jakiś program zabezpieczający zablokował odczyt plików autorun.inf.
      W linku który podałem masz nawet wyjaśnione jak to zrobić.
      Chodzi o wartość @=”@SYS:DoesNotExist” w tym kluczu:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\IniFileMapping\Autorun.inf
      • Gość: lajosz Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 19:07
        Gość portalu: . napisał(a):
        > W jaki sposób wirus nadpisał autorun.inf na płycie CD/DVD?
        > Wirusy tego typu dotyczą głównie nośników z pamięcią flash, dysków zewnętrznych

Na początek proponuję ponownie przeczytać mój poprzedni post.
        Jeśli nadal twierdzisz, że to bzdury, to proponuję eksperyment.
        Zainfekuj sobie (tak na próbę. Możesz na maszynie wirtualnej) system jakimś wirem przenoszonym na nośnikach flash (USB) i nadpisującym plik autorun.inf na partycjach/dyskach.
        Teraz spróbuj odpalić cokolwiek (wliczając w to płytę CD/DVD) co startuje za pomocą pliku autorun.inf.
        Życzę powodzenia.
        • Gość: magda Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.tktelekom.pl 29.03.11, 19:43
          P.S. jeżeli chodzi o wirusa z pendriva to miałam ostatnio kilka razy.Usuwałam combo fixem....a ,że ostatnio instalowałam program z płytki więćc teraz to zauważyłam -ale to tak na marginesie.
          • Gość: slawek_62 Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 29.03.11, 20:08
            Combofix wyłącza autoplay. Naprawić można albo programem z linku wyżej, albo narzędzie MS
            www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=c680a7b6-e8fa-45c4-a171-1b389cfacdad
            Narzędzie MS nie wymaga instalacji.

• Gość: . Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 20:09
            W takim razie znalazłaś przyczynę problemu.
            Każde uruchomienie ComboFix wiąże się z różnymi zmianami, które w systemie wprowadza ten program i użytkownik nie ma na żadnego wpływu.
            Jedną z takich zmian jest zablokowanie autoodtwarzania.
    • paula.anna Re: autorun autoodtwarzanie 19.02.15, 09:39
      Wątek stary, ale nie chcę tworzyć nowego...
      Bardzo liczę na pomoc!

Od razu zaznaczam- jestem absolutnym laikiem informatycznym, proszę o wyrozumiałość, jeśli chodzi o opis problemu itp.
      Mimo braku wiedzy, dotąd udawało mi się rozwiązać różne problemy za pomocą rad z wyszukiwarki :).
      Włączyć autoodtwarzanie próbuję regularnie, od miesięcy, wypróbowałam wiele metod.
      Mam windows XP.

Jak włączyć autoodtwarzanie? Bo chyba o to mi chodzi....
      A konkretnie o to okno,
      www.centrumxp.pl/Img/Art/WindowsXP/Artykuly/Napedy/okienko.gif
      które wyskakiwało mi kiedyś po włożeniu płyty, pendrive'a, karty pamięci z aparatu foto itp. Chodzi mi głównie o jedną opcję- kopiuj obrazy do folderu na moim komputerze. Była bardzo przydatna do prozaicznego nadawania nazw zdjęciom (np zdjęcia z jednej imprezy lubię mieć nazwane IMPREZA i tylko kolejne numerki) bardzo ułatwia mi to życie, a teraz nie mogę tak robić.
      Być może córka coś poklikała (pewnie zaznaczyła nie otwieraj tego okna, czy coś takiego), okno autoodtwarzania od jakiegoś czasu się nie otwiera.
      Jak to przywrócić???

Szukam sposobów, robię różne cuda wg internetowych instrukcji i zwykle utykam,
      bo u mnie nie ma takich opcji, jakie są w instrukcjach...
      np tu change autoplay settings nie mam tego autoodtwarzania w panelu sterowania.
      to też nie działa- już wiem dlaczego: nie mam windows professional ;).

Wracam do tematu co jakiś czas i nie mogę tego zrobić, a to na pewno banalne!
      To na pewno drobiazg, którego naprawienie nie wymaga doktoratu z informatyki.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
      • paula.anna Re: autorun autoodtwarzanie 20.02.15, 09:55
        Uparcie proszę o pomoc :).
        • Gość: 802.11n Re: autorun autoodtwarzanie IP: *.zenmate.com 20.02.15, 10:18
          download.microsoft.com/download/2/3/2/2326455e-a840-4c61-bc28-3afa1820b240/AutoFix.exe
          • paula.anna Re: autorun autoodtwarzanie 20.02.15, 11:03
            Próbowałam, potrzebuję dokładnej instrukcji co z tym zrobić po pobraniu...
            Bo samo pobranie i uruchomienie nic nie zmieniło.
            Przypominam, że nie znam się na tym.
          • paula.anna Re: autorun autoodtwarzanie 20.02.15, 12:10
            Działa!!!
            Poradziłam sobie, hehe.

Dziękuję bardzo!

Wiedziałam, ze to nie może być trudne.
            Ufff

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka