Dodaj do ulubionych

Jakiś komputer do telewizora

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 13:27
Chciałem jakiś tani komputerek, żeby podłączyć go do internetu i na dużym ekranie przeglądać internet i czasem jakiś film. Kiedyś na Allegro były takie zabawki, znajomy kupił coś takiego w Malezji, ale teraz nie widzę. Może ktoś pomoże.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Jakiś komputer do telewizora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 14:56
      Na przykład Asus EEE Box, MSI Wind Top (bodajże, nie pamiętam dokładnej nazwy) lub jeśli chcesz się pobawić to można coś takiego złożyć (płyta mini-ITX, procesor Atom lub coś z AMD niskonapięciowych - Zacate?)
    • Gość: 123 Re: Jakiś komputer do telewizora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 15:00
      Kup sobie telewizor z kartą sieciową i wejściem USB na filmy (np. Samsung LE37C650) na to samo wyjdzie.
      • Gość: Greg Re: Jakiś komputer do telewizora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 15:25
        Zdecydowanie nie na to samo. Telewizory z możliwością podłączenia do sieci mają zwykle dostęp jedynie do portali przygotowanych specjalnie dla siebie, to raz. Dwa - odtwarzanie multimediów. Na komputerze da się zainstalować dowolne dostępne kodeki, a telewizor ma z góry ustaloną listę kompatybilnych formatów. Co prawda, firmware telewizora może być uaktualniany, jednak jest się w tym względzie skazanym na jego producenta (może doda obsługę danego formatu, a może nie).
        • Gość: 123 Re: Jakiś komputer do telewizora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 18:20
          >Telewizory z możliwością podłączenia do sieci mają
          > zwykle dostęp jedynie do portali przygotowanych specjalnie dla siebie
          Fakt. Ale jest już przerabiany firmware, który dodaje możliwość swobodnego surfowania. Nawet ściągnąłem taki, ale... boje się go zainstalować :-)

> a telewizor ma z góry ustaloną listę kompatybilnych formatów
          Fakt. Ale ten model, który wymieniłem jeszcze mnie nie zawiódł. A wrzucałem mu już różne rzeczy. Poszło nawet rmvb.

Oczywiście, że z komputer jest bardziej uniwersalny. Ale kupując nowy telewizor (być może pytający ma i nie zamierza) warto kupić taki z obsługą sieci. Perspektywicznie.
        • Gość: x x x x x x Re: Jakiś komputer do telewizora IP: *.c194.msk.pl 06.07.11, 01:28
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> Zdecydowanie nie na to samo. Telewizory z możliwością podłączenia do sieci mają
          > zwykle dostęp jedynie do portali przygotowanych specjalnie dla siebie,

eetam, gledzisz :-)
          bez wiekszego problemu mozna kupic TV z pelnym dostepem do internetu
          • Gość: Greg Re: Jakiś komputer do telewizora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.11, 09:13
            To podaj przykład. Sony ma własny portal, Panasonic tak samo, Samsung też.
            • lled Re: Jakiś komputer do telewizora 06.07.11, 19:34
              Jak jeden telewizor ktory ma dostep do sieci nie jest blokwany do poszczegolnych portali. Mozesz go uzywac jak normalny komputer do plywania po sieci.
              Tutaj dla przykladu podam jeden z nich, np. SONY

www.sony-asia.com/productcategory/tvp-lcd-ex720-series
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka