mar_nn
24.07.11, 16:53
Najpierw na "następnym obrazie" po procedurze POST pojawia się komunikat:
"Błąd odczytu dysku. Wciśnij ctrl+alt+del aby zrestartować komputer"
Tak też czynię i po restarcie już nie ma w/w komunikatu, natomiast są 2 drogi:
- w trybie awaryjnym po wybraniu użytkownika od razu restart
- w trybie normalnym Windows (XP) się ładuje i kiedy wydaje się, że powinien się uruchomić, wyskakuje BSOD, który nie wiele mówi.
Jest tylko standardowa formułka o pojawieniu się problemu, prośba o upewnienie się czy jest wystarczająco miejsca na dysku (jest), rada by wyłączyć buforowanie i przesłanianie BIOS-u oraz suche "STOP 0x0000007E" bez żadnej nazwy błędu, czy też nazwy pliku powodującego błąd. Co dziwne, pomimo prawidłowych ustawień, nie ma folderu ze zrzutami (minidumps).
Wcześniej wszystko śmigało bez najmniejszego problemu. Od czasu ostatniego działania komputer odbył podróż samochodem oraz prawie całkowity demontaż (bez odkręcania płyty gł. od obudowy i ruszania procesora) w celu oczyszczenia z kurzu. Uprzedzając wasze wypowiedzi: podczas sprzątania uważałem jak tylko mogłem i nic nie uszkodziłem, no chyba, że od samego dotknięcia się zrypało. Również trudno o złe podłączenie kabli a źle wpięte USB czy dioda chyba nie powodowało by takich błędów.
Załadowanie domyślnych ustawień BIOS-u nie pomaga
Dysk twardy sprawdzany na drugim kompie - Windows startuje bez problemu.
Karta graficzna też nie jest winna - podłączając się przez integre jest ten sam problem.
Zasilacz markowy.
Temperatury w normie.
Przy uruchamianiu nie zauważyłem żadnych niecodziennych komunikatów/informacji.
RAM - nie sprawdzany (jest sens?)
Specyfikacja
Windows XP na:
Athlon X2 6400
Gigabyte M61VME
2x1GB Goodram
Samsung F3 HD103SJ
OCZ SXS 2 500W