Dodaj do ulubionych

BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windowsa.

24.07.11, 16:53
Najpierw na "następnym obrazie" po procedurze POST pojawia się komunikat:
"Błąd odczytu dysku. Wciśnij ctrl+alt+del aby zrestartować komputer"

Tak też czynię i po restarcie już nie ma w/w komunikatu, natomiast są 2 drogi:
- w trybie awaryjnym po wybraniu użytkownika od razu restart
- w trybie normalnym Windows (XP) się ładuje i kiedy wydaje się, że powinien się uruchomić, wyskakuje BSOD, który nie wiele mówi.
Jest tylko standardowa formułka o pojawieniu się problemu, prośba o upewnienie się czy jest wystarczająco miejsca na dysku (jest), rada by wyłączyć buforowanie i przesłanianie BIOS-u oraz suche "STOP 0x0000007E" bez żadnej nazwy błędu, czy też nazwy pliku powodującego błąd. Co dziwne, pomimo prawidłowych ustawień, nie ma folderu ze zrzutami (minidumps).

Wcześniej wszystko śmigało bez najmniejszego problemu. Od czasu ostatniego działania komputer odbył podróż samochodem oraz prawie całkowity demontaż (bez odkręcania płyty gł. od obudowy i ruszania procesora) w celu oczyszczenia z kurzu. Uprzedzając wasze wypowiedzi: podczas sprzątania uważałem jak tylko mogłem i nic nie uszkodziłem, no chyba, że od samego dotknięcia się zrypało. Również trudno o złe podłączenie kabli a źle wpięte USB czy dioda chyba nie powodowało by takich błędów.

Załadowanie domyślnych ustawień BIOS-u nie pomaga
Dysk twardy sprawdzany na drugim kompie - Windows startuje bez problemu.
Karta graficzna też nie jest winna - podłączając się przez integre jest ten sam problem.
Zasilacz markowy.
Temperatury w normie.
Przy uruchamianiu nie zauważyłem żadnych niecodziennych komunikatów/informacji.
RAM - nie sprawdzany (jest sens?)

Specyfikacja
Windows XP na:
Athlon X2 6400
Gigabyte M61VME
2x1GB Goodram
Samsung F3 HD103SJ
OCZ SXS 2 500W
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows IP: *.static.as29550.net 24.07.11, 16:56
      Przetestuj komputer osobno z każdą kością pamięci
    • Gość: lajosz Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 17:10
      mar_nn napisał:
      "> Dysk twardy sprawdzany na drugim kompie - Windows startuje bez problemu."
      "> RAM - nie sprawdzany (jest sens?)"

Spróbuj odwrotnie, czyli podepnij inny dysk do tego kompa.
      Oczywiście dobrze by było zainstalować na nim system, tym bardziej, że już sama instalacja systemu wiele może wyjaśnić, a mianowicie:
      Jeśli podczas instalki systemu, występować będą błędy instalacji (lub BSOD-y) za każdym razem w innym miejscu instalacji, to KONIECZNIE SPRAWDŹ pamięci.

Jeśli instalacja przebiegnie bez problemu, a problem nadal będzie występował, czyli jak piszesz "> - w trybie awaryjnym po wybraniu użytkownika od razu restart
      > - w trybie normalnym Windows (XP) się ładuje i kiedy wydaje się, że powinien si
      > ę uruchomić, wyskakuje BSOD, który nie wiele mówi."
      , to bardzo możliwe, że masz uszkodzoną płytę główną i/lub zasilacz.

Jeśli natomiast wszystko będzie startować za każdym razem, to wiadomo, dysk (ten Twój) do wymiany.

• mar_nn Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows 24.07.11, 18:00
        Testowanie osobno kości nie pomogło. Włożyłem też z innego komputera - to samo.

Podpiąłem inny dysk - z zainstalowanym Windowsem 7. W efekcie również podobny BSOD, z kodem błędu "STOP: 0x0000007B".
        • Gość: lajosz Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 19:08
          Jeśli ten dysk z Win7 był z innego kompa, to tutaj BSOD możliwy jak najbardziej bo mógł być konflikt sprzętowy z powodu innych sterowników urządzeń.
          Niekoniecznie musi to być wina płyty głównej, pamięci i itp.
          Trzeba by podpiąć inny (na pewno sprawny) dysk na którym można będzie zainstalować system i po prostu spróbować ten system zainstalować przy okazji (jak pisałem w poprzednim poście) obserwując objawy.

Można też (co polecam) odpalić kompa z jakiegoś Live Linuksa.
          Przynajmniej potwierdzisz/wyeliminujesz ewentualne uszkodzenie kompa.
          • mar_nn Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows 24.07.11, 20:29
            Może uda mi się skołować za kilka dni jakiś czysty dysk, ale jak podłączałem ten z Win XP do drugiego kompa nie było żadnych problemów. Po włączeniu chciał tylko instalować sterowniki, wszystko działało.

Spróbuje z tym linuksem.
            • mar_nn Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows 25.07.11, 01:10

Mandriva z Live CD zadziałała. Nie da się natomiast przeglądać dysku twardego. Jest "Błąd podczas próby uzyskania dostępu. System zgłosił: org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolicy: org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed auth_admin_keep_always"._always".
              • mar_nn Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows 25.07.11, 01:34
                Poprawka: brak dostępu do dysku to wina Mandrivy. Problem rozwiązany - jest dostęp do dysku.
        • Gość: a Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows IP: *.home.aster.pl 25.07.11, 06:47
          To w takim razie jest to prawdopodobnie wina wadliwej płyty głównej. Możesz spróbować obniżyć taktowanie fsb i zobaczyć jaki będzie efekt.
          • mar_nn Re: BSOD/restarty kompa przy uruchamianiu Windows 25.07.11, 10:44
            Nie da rady obniżyć FSB - jest już ustawione na min, czyli 200. Można jedynie zwiększyć do 300.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka