Dodaj do ulubionych

gdy "przeskakuje" monitor

IP: *.devs.futuro.pl 19.08.11, 21:33
Nie wiem, czy potrafię dobrze wytłumaczyć w czym problem ...
Co jakiś czas gaśnie mi monitor, potem (po kilku, kilkunastu sek) włącza się z charakterystycznym pstrykiem i czasami wtedy widoczna jest inna rozdzielczość. Moje pytanie do mądrych głów: czy to raczej wina monitora, czy też może być kompa?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: gdy "przeskakuje" monitor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 22:12
      Jak miło, że piszesz jaki to monitor, czyli czy jest to CRT czy LCD.

Tak czy siak, z opisu wynikałoby, że jest to jednak CRT (charakterystyczny pstryk).
      Z drugiej strony, zmiana rozdzielczości nie jest możliwa monitorze CRT gdy go włączamy lub wyłączamy bo to analog.
      W ogóle zmiana rozdziałki wskazywałby na problem z kartą graficzną.

Moim zdaniem, najlepiej będzie jak podłączysz do kompa inny (na pewno sprawny) monitor.
      Jeśli objawy się powtórzą, czyli monitor będzie się wyłączał i dodatkowo wystąpi zmiana rozdziałki, to raczej jest to karta graficzna.
      Jeśli wszystko będzie OK, to uszkodzony może być monitor.

Przyczyna wymienionych przez Ciebie objawów, może być również zabawa z różnego rodzaju Tweakerami do kart graficznych (RivaTuner).
      Takie programy (choć pomocne i przydatne) w rękach ludzi nie wiedzących zbyt wiele o sprzęcie (karta graficzna, monitor) mogą być bardzo niebezpieczna dla w/w sprzętów.
      W skrócie chodzi o to, że takim programem można zmusić np. monitor do pracy w teoretycznie nie obsługiwanej przez niego rozdzielczości lub (co gorzej) nieobsługiwanego odświeżania.
      Zabawa tak może się skończyć nawet uszkodzeniem sprzętu.
      • Gość: ja Re: gdy "przeskakuje" monitor IP: *.devs.futuro.pl 20.08.11, 17:43
        Serdeczne dziękuję za odpowiedź:-) Akurat nie mam pod ręką innego monitora, bo to też od razu przyszło mi to na myśl. Chociaż i tak pewnie inny musiałby długo pochodzić, ponieważ czasami zdarza się taka sytuacja stosunkowo często, a czasami w ogóle przez kilka dni.
        Tak, to stary monitor i pewnie jemu przypisałabym winę, gdyby nie jeszcze jedna sprawa. Czasami komp nie chce "zaskoczyć" i połączyć się z netem , czyli pewnie w ogóle coś w nim nie styka.

> Z drugiej strony, zmiana rozdzielczości nie jest możliwa monitorze CRT gdy go w
        > łączamy lub wyłączamy bo to analog.
        Niemniej czasami po takim "przeskoku" pojawiają się innego rozmiaru litery i inny układ strony.

> W ogóle zmiana rozdziałki wskazywałby na problem z kartą graficzną.
        Dzięki, to CENNA dla mnie uwaga.

Wszelkie "zabawy" odpadają; nie ten poziom "użytkowników".
        • Gość: slawek_62 Re: gdy "przeskakuje" monitor IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 20.08.11, 18:10
          Ponownie powalasz ilością podanych informacji. Ten monitor posiada jakiegoś producenta ? typ/model ? Komputer posiada jakąś kartę grafiki, płytę gł., procesor itp.
          Takowe informacje możesz uzyskać darmowym oprogramowaniem typu Everest czy SIW(google). Istotną informacją jest producent i typ zasilacza, ale tę informację uzyskać można po zdjęciu obudowy komputera i odczytaniu tabliczki znamionowej. Nie zaszkodzi wtedy przedmuchać wnętrzności komputera sprężonym powietrzem (pojemnik, sprężarka, stary odkurzacz z nawiewem ?). Można podać zdjęcia na jakiś serwer i podać adres na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka