Gość: adrian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 08:53 Czy w Windows XP jest możliwość zmiany rozmiaru klastra dysku, gdzie jest zainstalowany system, bez konieczności formatowania tego dysku? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mike_mike Re: rozmiar klastra 28.05.04, 09:19 Gość portalu: adrian napisał(a): > Czy w Windows XP jest możliwość zmiany rozmiaru klastra dysku, gdzie jest > zainstalowany system, bez konieczności formatowania tego dysku? Oooo, bez formatowanie nie można zmienić rozmiaru clustra. To niemożliwe. Link Zgłoś
fugazzi Re: rozmiar klastra 28.05.04, 10:05 mike_mike napisał: > Oooo, bez formatowanie nie można zmienić rozmiaru clustra. To niemożliwe. Ty mi jakoś przypominasz Bzyka. Czyżby to on? Fugazzi... Link Zgłoś
fugazzi Re: rozmiar klastra 28.05.04, 10:04 Jest taka możliwość. Spróbuj Partition Magic. Jest tam taka funkcja jak 'resize cluster'. Tylko po co to robić? Pozdrawiam, Fugazzi... Link Zgłoś
grygoos Re: rozmiar klastra 28.05.04, 10:25 Bez fzycznego formatowania sie nie da, ale jak tu ktos wspomnial niektore programy umozliwiaja zmiane rozmiarow poprzez odpowiednie przenoszenie plikow tylko mozliwe ze do tego potrzebne jest dodatkwe miejsce na dysku. Poza tym nie lepiej przejsc na NTFS? Jest bardziej optymalny jezeli chodzi o zuzycie przestrzeni dyskowej i ma wiele innych zalet. pzdr, ggs Link Zgłoś
Gość: adrian Re: rozmiar klastra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 14:55 oczywiście mam NTFS ale według mnie cluster 4kB jest troche za mały i pliki bardzo szybko sie defragmentują co bardzo zwalnia odczyt i zapis danych na dysku, a niestety mój komputer nie jest pierwszej młodości. Chciałbym spróbować jaki bedzie tego efekt. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Link Zgłoś