Dodaj do ulubionych

Blekit ,widze blekit...

23.11.11, 14:45
....cos mi monitor co jakis czas na niebiesko blinka ,kiedys tez tak bylo -ale samo przeszlo . teraz znowu -momentami nawet na rozowo. Jak myslicie -to monitor siada czy moze cos innego jest za to odpowiedzialne?
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 15:10
      Jaki to monitor? LCD, LED, CRT?
      • Gość: lajosz Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 15:42
        Miły kolego.
        Monitor LED, to też monitor LCD tyle ze z podświetlaniem diodami.
        Oczywiście istnieją monitory (wyświetlacze) stricte LED, ale są to modele eksperymentalne i na pewno nikt takowego w domu nie ma.
        • Gość: . Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 15:57
          Serdeczny forowiczu, fajnie że podzieliłeś się z nami swoją wiedzą o rodzajach monitorów. Nie przybliżyło nas to jednak do rozwiązania problemu.
          • Gość: lajosz Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 16:25
            To prawda, ale nie lubię powtarzać tego co już inni w tym wątku napisali, a wydaje mi się, ze wyczerpali temat.
            Poza tym, jeśli to Ty byłeś autorem postu do którego się odnoszę i wiedziałeś o tym, że monitor LCD i LED, to w zasadzie to samo, to dlaczego w pytaniu do autora wątku rozróżniasz LCD od LED ?
            Czyżby to w jakimkolwiek stopniu przybliżało do rozwiązania problemu lub miało jakiekolwiek znaczenie ?
    • Gość: aqq Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.11, 15:13
      a może odstawić prochy i tabletki......? ;]
      :)))

a na poważnie - cholera wie! może padać, zwłąszcza jeśli to CRT (jak mi padał, to zaczął zmieniać kolory, obraz falował i zmieniał wielkość itp.)

na początek spróbuj podociskać wszystkie wtyczki
      a wewnątrz kompa - wszystkie karty; zwłaszcza grafiki
      • ula243 Re: Blekit ,widze blekit... 23.11.11, 15:19
        Gość portalu: aqq napisał(a):

> a może odstawić prochy i tabletki......? ;]
        > :)))
        >

no ba ;)

podociskam te wtyczki ,bo mi tu ostatnio dzieci wparowaly .
        monitor mam plaski ...od 2 lat ponad ;) -ale czy on LCD czy inny to nie wiem ,niestety...
    • Gość: laptopsfera.pl Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.centertel.pl 23.11.11, 15:56
      Proszę poruszać kablem od karty grafiki przy monitorze i przy grafice. Spróbować zamienić kabel. Może kabel się przeciera i gubi RGB. Jak nie pomoże to raczej monitor, chociaż samej karty VGA nie też nie należy wykluczać.
    • wariant_b Re: Blekit ,widze blekit... 23.11.11, 16:41
      Na różowo nie ma zdziwienia, ale ten niebieski jest podejrzany.
      • ula243 Re: Blekit ,widze blekit... 24.11.11, 12:16
        no wlasnie mnie ten niebieski tez rusza;).

Dziekuje ze pomoc ,zrobilam co napisaliscie i bede czekac na efekty ;).
        • wariant_b Re: Blekit ,widze blekit... 24.11.11, 12:44
          Ponieważ kolor RGB jest przesyłany do monitora osobnymi żyłkami kabla,
          niekontaktowanie jednej z żyłek jest odbierane jako kolor dopełniający -
          ekran robi się różowawy przy braku zieleni, żółtawy przy braku niebieskiego.

Natomiast brak czerwieni, która jest trochę rzadsza typowo objawia się
          wyświetlaniem czerwonych elementów na czarno i poszarzeniem zółci
          a nie wrażeniem całości w odcieniu cyjanu, czyli niebieskiego z zielonym.
          Przynajmniej na mnie takie to sprawia wrażenie, bo nie lubię kolorowych tapet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka