ula243 23.11.11, 14:45 ....cos mi monitor co jakis czas na niebiesko blinka ,kiedys tez tak bylo -ale samo przeszlo . teraz znowu -momentami nawet na rozowo. Jak myslicie -to monitor siada czy moze cos innego jest za to odpowiedzialne? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: . Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 15:10 Jaki to monitor? LCD, LED, CRT? Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 15:42 Miły kolego. Monitor LED, to też monitor LCD tyle ze z podświetlaniem diodami. Oczywiście istnieją monitory (wyświetlacze) stricte LED, ale są to modele eksperymentalne i na pewno nikt takowego w domu nie ma. Link Zgłoś
Gość: . Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 15:57 Serdeczny forowiczu, fajnie że podzieliłeś się z nami swoją wiedzą o rodzajach monitorów. Nie przybliżyło nas to jednak do rozwiązania problemu. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 16:25 To prawda, ale nie lubię powtarzać tego co już inni w tym wątku napisali, a wydaje mi się, ze wyczerpali temat. Poza tym, jeśli to Ty byłeś autorem postu do którego się odnoszę i wiedziałeś o tym, że monitor LCD i LED, to w zasadzie to samo, to dlaczego w pytaniu do autora wątku rozróżniasz LCD od LED ? Czyżby to w jakimkolwiek stopniu przybliżało do rozwiązania problemu lub miało jakiekolwiek znaczenie ? Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.11, 15:13 a może odstawić prochy i tabletki......? ;] :))) a na poważnie - cholera wie! może padać, zwłąszcza jeśli to CRT (jak mi padał, to zaczął zmieniać kolory, obraz falował i zmieniał wielkość itp.) na początek spróbuj podociskać wszystkie wtyczki a wewnątrz kompa - wszystkie karty; zwłaszcza grafiki Link Zgłoś
ula243 Re: Blekit ,widze blekit... 23.11.11, 15:19 Gość portalu: aqq napisał(a): > a może odstawić prochy i tabletki......? ;] > :))) > no ba ;) podociskam te wtyczki ,bo mi tu ostatnio dzieci wparowaly . monitor mam plaski ...od 2 lat ponad ;) -ale czy on LCD czy inny to nie wiem ,niestety... Link Zgłoś
Gość: laptopsfera.pl Re: Blekit ,widze blekit... IP: *.centertel.pl 23.11.11, 15:56 Proszę poruszać kablem od karty grafiki przy monitorze i przy grafice. Spróbować zamienić kabel. Może kabel się przeciera i gubi RGB. Jak nie pomoże to raczej monitor, chociaż samej karty VGA nie też nie należy wykluczać. Link Zgłoś
wariant_b Re: Blekit ,widze blekit... 23.11.11, 16:41 Na różowo nie ma zdziwienia, ale ten niebieski jest podejrzany. Link Zgłoś
ula243 Re: Blekit ,widze blekit... 24.11.11, 12:16 no wlasnie mnie ten niebieski tez rusza;). Dziekuje ze pomoc ,zrobilam co napisaliscie i bede czekac na efekty ;). Link Zgłoś
wariant_b Re: Blekit ,widze blekit... 24.11.11, 12:44 Ponieważ kolor RGB jest przesyłany do monitora osobnymi żyłkami kabla, niekontaktowanie jednej z żyłek jest odbierane jako kolor dopełniający - ekran robi się różowawy przy braku zieleni, żółtawy przy braku niebieskiego. Natomiast brak czerwieni, która jest trochę rzadsza typowo objawia się wyświetlaniem czerwonych elementów na czarno i poszarzeniem zółci a nie wrażeniem całości w odcieniu cyjanu, czyli niebieskiego z zielonym. Przynajmniej na mnie takie to sprawia wrażenie, bo nie lubię kolorowych tapet. Link Zgłoś