Dodaj do ulubionych

Problem ze starymi grami

IP: *.matarnia.pl / *.matarnia.pl 13.06.04, 18:00
Żeby stare gry (takie naprawdę stare) uruchomić w Windows 95, trzeba go uruchomić w trybie DOS. A co trzeba zrobić w Windows XP?
Chodzi mi o takie gry robione do prawdziwych systemów DOS-owych (DOS 5, DOS 6) i uruchamiane z procesorów 286, 386SX, 386DX.
Żeby nie robiły mi one zamieszania w obecnym systemie... I żeby po ich obsłudze był on w takim stanie jak przed.
Obserwuj wątek
    • lukesky1 Re: Problem ze starymi grami 13.06.04, 19:12
      Poszukaj programu o nazwie DosBox.

A tak poza tym, to najlepiej sciagnij sobie emulator Amigi. Tam dopiero
      pohulasz. :) Wiekszosc starych gier PCtowych miala wersje Amigowe, ktore MSZ
      byly o NIEBO lepsze niz na PC.
      Emulator Amigi masz tu: www.winuae.net/

A gier poszukaj na p2p. Strrrasznie duzo jest ich na DC.
    • Gość: flm Re: Problem ze starymi grami IP: *.promax.media.pl 13.06.04, 19:22
      Ja spotkałem się z trzema programami: dosemu i dosbox to emulatory dosa (ten
      drugi chyba lepszy), VDMSound pozwala emulować dźwięk i kilka innych rzeczy w
      programach dosowych. Jeśli chcesz, żeby uruchamiane gry nie miały w ogóle
      dostępu do dysku (tylko do wyznaczonego pliku), to możesz spróbować jakiejś
      maszyny wirtualnej (z darmowych widziałem plex i bochs - skomplikowane w
      obsłudze) i na niej zainstalować jakiegoś dosa.
    • Gość: MD Re: Problem ze starymi grami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:27
      Podaj nazwę takiej gry, którą pod Win95 trzeba uruchamiać w czystym DOS-ie.

W Win XP nie ma większego problemu ze starymi grami. Wystarczy zmodyfikować
      pliki autoexec.nt i config.nt, znajdujące się w katalogu \windows\system32\
    • Gość: Art Re: Problem ze starymi grami IP: *.matarnia.pl / *.matarnia.pl 13.06.04, 19:51
      >Podaj nazwę takiej gry, którą pod Win95 trzeba uruchamiać w czystym DOS-ie.
      >W Win XP nie ma większego problemu ze starymi grami. Wystarczy zmodyfikować
      >pliki autoexec.nt i config.nt, znajdujące się w katalogu \windows\system32\

Właśnie chodziło mi o gry, które instalowałem bratu na Windows 95 w trybie DOS i dobrze tam chodziły.
      Jak pliki autoexec.nt i config.nt trzeba zmienić, aby te gry chodziły w Windows XP (na Athlon 1700+). Nie będę musiał uruchamiać jakiś emulatorów?
      Czy możecie mi podać kolejne etapy uruchamiania takich gier w Windows XP? W Windows 95 czy nawet 98 wystarczyło uruchomić tryb DOS, a w obecnym systemie tego nie widzę.
      • Gość: rąbir Re: Problem ze starymi grami IP: *.confetti / *.at 13.06.04, 20:10
        na odpalenie takiej gierki pod XP, nawet w trybie zgodności z 95/98 są małe
        szense. nie sluchaj ludzi, ktorzy sobie kompa kupili rok temu i w zyciu nie
        widzieli dosowej giery. możesz popróbować z dosboxem, ewentualnie zainstalwoać
        program Virtual PC, który przy okazji emuluje SPRZĘT, czyli jakiegos tam
        starego pentiuma. To wazne bo niektore gierki moga ci nie ruchnąć ze wzgl na to
        ze masz za nowy sprzet (np audio ac97), nawet gdybys odpalil je pod dosem. Inna
        metoda, to po prostu zrob sobie partycje z DOSem, albo odpalaj kompa z
        dyskietki na ktorej masz jakiegos podstawowego dosa. oczywiscie musisz miec
        partycje FATowską.

--
        a teraz spamik: aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl
        aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl
        • Gość: MD Re: Problem ze starymi grami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 20:35
          Młody jesteś, to i głupio piszesz. Jak ja grywałem na komputerze z 1MB RAM-u,
          HDD 10MB, karta grafiki Hercules (monochromatyczna), to Twoi rodzice jeszcze
          się nie znali. Grałem potem na super kolorowym monitorze CGA (aż 4 kolory).
          Dzisiaj moje dzieci też grywają w stare gierki pod Win XP i to bez problemów.
          Jak nie masz pojęcia o czym piszesz, lepiej nie pisz.

Partycja FAT po Win XP - gratuluję pomysłu. Powinieneś sobie sformatować swój
          superszybki komputer z dyskiem 120 czy 160GB w FAT 32 - też może Ci się uda.
          Czuję, że jesteś fachura.
          • Gość: rąbir Re: Problem ze starymi grami IP: *.confetti / *.at 13.06.04, 21:08
            Tak, Twoje dzieci grywają w stare dosowe gierki. Hahaha OK

Niektóre starsze gry nie działały poprawnie już na Pentiumach, pod dosem, bo
            tam się nie dało "turbo" wyłączyć i to był za szybki komp. Weź teraz odpal taką
            pod XP na P4. Na pewno pójdzie bez problemu, haha, ale to inna kwestia. Chyba
            jednak nie widziałeś starej gierki na oczy. Bo już cała masa nie działała
            poprawnie pod 95. Poprawnie tzn. tak żeby nie było zwisów, czarnych ekranów,
            resetów, kaszy na ekranie, żeby był dźwięk itd. Jeśli twierdzisz ze dosowe gry
            bez problemu chodzą pod NT to jesteś śmieszny i tyle.

> Partycja FAT po Win XP - gratuluję pomysłu.

Jak ja lubię takich ćwoków, którzy nie rozumieją, co czytają. Gdzie jest tam
            napisane że to partycja pod XP???? Gościu musi mieć fatowską partycję i na niej
            gierki, jeśli chce odpalać kompa z dyskietki z DOSem, bo NTFSu raczej wtedy nie
            zobaczy, pojmujesz?

--

a teraz spamik aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl aepp@wp.pl

• Gość: MD Re: Problem ze starymi grami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:12
              W co Ty chcesz grać? Diggera, Sokoban, Fly?
              Trzeba mieć nie po kolei. Męczyć kompa takimi gierkami. Wyskocz młody na bazar
              i kup sobie chińską gierkę za 50zł, a będziesz miał lepszą zabawę.

Różnimy się tym, że ja gram, a Ty myślisz, że się nie da. Myślenie ma
              przyszłość, ale zdarzają się ludzie, którym myślenie sprawia ból.
            • lukesky1 Re: Problem ze starymi grami 13.06.04, 22:21
              Gość portalu: rąbir napisał(a):

> Tak, Twoje dzieci grywają w stare dosowe gierki. Hahaha OK
              >

A co w tym dziwnego?

>
              >

Ja pamietam, ze z DOSowymi grami na Win95 zawsze byly problemy z pamiecia.
              Takiego Frontiera czy Strike Commandera nie moglem z tego powodu odpalic nawet
              na golym DOSie. Ciagle bylo za malo pamieci. Pomagal dopiero Tryb Awaryjny.
              • Gość: rąbir Re: Problem ze starymi grami IP: *.confetti / *.at 13.06.04, 22:39
                > Ja pamietam, ze z DOSowymi grami na Win95 zawsze byly problemy z pamiecia.

To dotyczy głównie tych gier sprzed ery dos4gw. DOS 7 z Win95 był akurat
                całkiem dobry, bo pozwalał wycisnąć jeszcze trochę więcej pamięci podstawowej,
                dzięki takim trickom jak fileshigh, buffershigh itd.. kwestia konfiguracji
                autoexeca i configa

--
                nażryj sie
                • Gość: MD Re: Problem ze starymi grami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 22:43
                  Powinniście pamiętać Memmmaker-a pod DOS-a 6. Dla tych, którzy byli słabsi w
                  informatyce był idealnym narzędziem automatycznie optymalizującym pamięć.
                  Bardziej doświadczeni robili to ręcznie.
    • Gość: Art Re: Problem ze starymi grami IP: *.matarnia.pl / *.matarnia.pl 13.06.04, 22:09
      >Młody jesteś, to i głupio piszesz. Jak ja grywałem na komputerze z 1MB RAM-u,
      >HDD 10MB, karta grafiki Hercules (monochromatyczna), to Twoi rodzice jeszcze
      >się nie znali

Wiesz, taki młody to ja już nie jestem. Gdy ty grywałeś na superszybkim PC z 1MB RAM-u, HDD 10MB, Hercules-em, to ja jeszcze wzdychałem wspominając moje doznania na Commodore64 z 64KB RAM-u (tzw. 8-bitowiec). Żeby włączyć PC-eta z procesorem 286AT i 1MB RAM-u (bez twardziela), mogłem iść tylko raz w tygodniu na uczelnianą pracownię komputerową i gier na PC-ety jeszcze nie było.
      Te stare gry chciałem sobie nagrać, bo nagrywałem je teraz komuś na nienajnowszy sprzęt i przypomniałem sobie stare czasy. Poczułem sentyment...
      Ale widzę, że chyba można to sobie darować. Dosyć jest teraz dobrych, darmowych gier w aktualnych pismach i można, a nawet trzeba je uruchomić na Windowsie XP bez żadnych dodatków (typu emulator).
      A Windows XP mam na partycji FAT32, więc chyba nawet mógłbym to zrobić.
      Dobry był chyba podany sposób z uruchomieniem DOS-u z dyskietki. Mam jeszcze stare dyskietki 3,5 i 5,25 calowe z DOS 6, a nawet DOS 5...
      • Gość: MD Re: Problem ze starymi grami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 22:26
        Gość portalu: Art napisał(a):

> Jak ja grywałem na komputerze z 1MB RAM-
        > u,
        > >HDD 10MB, karta grafiki Hercules (monochromatyczna), to Twoi rodzice jeszcz
        > e
        > >się nie znali
        >
        > Wiesz, taki młody to ja już nie jestem. Gdy ty grywałeś na superszybkim PC z 1
        > MB RAM-u, HDD 10MB, Hercules-em, to ja jeszcze wzdychałem wspominając moje
        dozn
        > ania na Commodore64 z 64KB RAM-u (tzw. 8-bitowiec).

No właśnie, tylko ja pisałem o PC-cie. Nie chwaliłem się, że na starej Odrze
        drukowaliśmy panienki, potem Junior, Spectrum (też pewnie pamiętasz)
        przerabiałem żeby móc sobie pograć Joystickiem, potem Atarynki i Commodorki ....

A jak chcesz sobie pograć, to w pliku C:\Windows\system32\config.sys na samym
        końcu dopisz np.:
        dos=high, umb
        device=%SystemRoot%\system32\himem.sys
        device=%SystemRoot%\system32\emm386.exe RAM
        files=200

Niektóre gierki (te, które nie tolerują nic oprócz Sound Blastera) mogą sprawić
        kłopot, ale większość chodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka