franek-b 21.06.04, 12:20 Zainstalowalem RH 2.0 jako workstation, po restarcie startuje mi tylko linux. Na primary partytion mam winde, jak uruchomic windowsa? pzdra Link Zgłoś Obserwuj wątek
beny51 Re: Red Hat 2.0 nowa instalacja 21.06.04, 16:14 Ja sobie nie przypominam takiej starej wersji RedHata, skad ja wytrzasnales :)))))). Wcale sie nie dziwie ze skasowala ci winde :) Poza tym to forum jest dla open source a winda sie nie zalicza - linuks dziala. Chybaaaaa, ze chodzi ci o fedore core 2, a to co innego, tu sie dziwie ze ci skasowala winde. Chociaz pewnie nie ona (ta fedora) tylko ty sam krzywo partycjonujac dysk. to jesli winda tam jescze jest i jest to w2k/xp (bo nie raczyles tego podac to: 1. zrobic dykietke/plytke startowa do linuksa (dla fedory jet gotowy image, lub uzyc knoppixa, wzglednie, czegokolwiek inneg bootowalnego pod linuksem) 2a. wsadzic plytke CD od windy odswierzyc boot record przechodzac do Recovery Console uzyc fixmbr 2b. Gdby sie tak zdazylo, ze masz wciaz win98/me (a nie raczyles nas o tym uprzedzic) bootujesz sie z dyskietki systemowej, ktora oczwiscie sobie uprzednio zrobiles i uzywajac polecenia: fdisk /mbr odtwarzasz co masz do odtworzenia 3. zrestartowac maszyne z plytki/dyskietki linuksowej 4. odswiezyc instalacje gruba/lilo a za kare ze nie powiedziales co masz, sam sobie znajdz jak to zrobic pod grubem albo lilo (mala podpowiedz tutaj znajdziesz opis jak: tinyurl.com/axsb ;) ) Goraco pozdrawiam B. Link Zgłoś
franek-b Re: Red Hat 2.0 nowa instalacja 22.06.04, 11:33 > Ja sobie nie przypominam takiej starej wersji RedHata, skad ja wytrzasnales > :)))))). Wcale sie nie dziwie ze skasowala ci winde :) > > Poza tym to forum jest dla open source a winda sie nie zalicza - linuks dziala. > > Chybaaaaa, ze chodzi ci o fedore core 2, a to co innego, tu sie dziwie ze ci > skasowala winde. Chociaz pewnie nie ona (ta fedora) tylko ty sam krzywo > partycjonujac dysk. to jesli winda tam jescze jest i jest to w2k/xp (bo nie > raczyles tego podac to: > 1. zrobic dykietke/plytke startowa do linuksa (dla fedory jet gotowy image, lub > uzyc knoppixa, wzglednie, czegokolwiek inneg bootowalnego pod linuksem) > 2a. wsadzic plytke CD od windy odswierzyc boot record > przechodzac do Recovery Console uzyc fixmbr > 2b. Gdby sie tak zdazylo, ze masz wciaz win98/me (a nie raczyles nas o tym > uprzedzic) bootujesz sie z dyskietki systemowej, ktora oczwiscie sobie uprzedni > o > zrobiles i uzywajac polecenia: fdisk /mbr odtwarzasz co masz do odtworzenia > > 3. zrestartowac maszyne z plytki/dyskietki linuksowej > 4. odswiezyc instalacje gruba/lilo a za kare ze nie powiedziales co masz, sam > sobie znajdz jak to zrobic pod grubem albo lilo (mala podpowiedz tutaj > znajdziesz opis jak: tinyurl.com/axsb ;) ) > > Goraco pozdrawiam > B. Dzieki wielkie:-) Co tam jest za RH to moze jutro, jak sprawdze w domu... swoja droga to moze byc cos historycznego... taaak faktycznie to forum open source, ale to problem zdecydowanie miedzydyscyplinarne. Inna kwestia, ze jestem poczatkujacy OS user, wiec pewnie bede czesto pytal o rozne rzeczy i docelowo, chce zmigrowac na platforme linuxowa (w tej chwili mam tam Win 2k) pozdrawiam F Link Zgłoś
beny51 Re: Red Hat 2.0 nowa instalacja 22.06.04, 23:20 Widzicie obrazalscy - odeslalem go na google i jeszcze podziekowal :) Co to sie z ludzmi dzieje? No nic jesli masz gruba to tu masz bardzo prosto wytlumaczone co i jak www.sorgonet.com/linux/grubrestore/ (inni zainteresowani przywracaniem zepsutego MBR'u tez moga poczytac). Lilo jest latwiejsze chyba :) Jak bedziesz potrzebowal to pisz an forum ;) Powodzenia B. Link Zgłoś
franek-b Re: Red Hat 6.1 nowa instalacja 23.06.04, 10:04 > Widzicie obrazalscy - odeslalem go na google i jeszcze podziekowal :) Co to sie > z ludzmi dzieje? Niektorzy sa po prostu grzeczni... ja do takich nalezy (a swoja droga to po napisaniu sprawdzilem linka) > No nic jesli masz gruba to tu masz bardzo prosto wytlumaczone co i jak > > www.sorgonet.com/linux/grubrestore/ > (inni zainteresowani przywracaniem zepsutego MBR'u tez moga poczytac). Lilo jes > t > latwiejsze chyba :) > > Jak bedziesz potrzebowal to pisz an forum ;) Pewnie, ze potrzebuje;-) Wczoraj wybadalem, ze partycja sa 2 (bodajze NTFS i Linuxowe) za pomoca dyskietek jakie zrobilem przy okazji podzialu HD przez Partytion Magic. Chyba musze troche poczytac zaczym zabiore sie do dalszego odzyskiwania danych... Link Zgłoś