Dodaj do ulubionych

Bezpłatny dysk sieciowy

22.04.13, 10:51
Znacie jakiś bezpłatny dysk sieciowy, z którego można by korzystać bez instalowania jakichś programów na własnym komputerze, tylko przez przeglądarkę. Ubuntu One, Google Drive, Dropbox - wszystkie te systemy wymagają ode mnie, żebym instalował jakieś programy, poza tym mają one obowiązkowo jakieś funkcje synchronizacji z lokalnymi katalogami, a ja tego nie potrzebuję, wystarczy mi prosta funkcjonalność upload i download.
Jura
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Bezpłatny dysk sieciowy 22.04.13, 11:00
      Skydrive - dziala i przez przegladarke i przez osobny program - jak wolisz...
      • jureek Re: Bezpłatny dysk sieciowy 22.04.13, 11:53
        Dzięki, popróbowałem, działa bez osobnego programu i to jest właśnie to, o co mi chodziło.
        Jedyny mały problem to ograniczenie wielkości plików przy uploadzie do 300 MB, ale można przecież plik podzielić.
        Jura
        • galtomone Re: Bezpłatny dysk sieciowy 22.04.13, 12:37
          Zobacz jeszcze to: mega.co.nz/
          • jureek Re: Bezpłatny dysk sieciowy 22.04.13, 13:03
            galtomone napisał:

> Zobacz jeszcze to: mega.co.nz/

Nie miałem czasu przetestować tego z większymi plikami, ale z tego, co zdążyłem zobaczyć, to to jest właśnie to, czego potrzebuję. Dla niektórych może być minusem to, że działa to TYLKO z przeglądarki (a nie np. przez app-y na urządzeniach mobilnych), ale dla mnie jest to plus.
            Jura
    • wariant_b Re: Bezpłatny dysk sieciowy 22.04.13, 11:37
      Na przykład GoogleDrive poprzez webowego klienta poczty na gazeta.pl masz od ręki.

A mając szybsze łącze można wystawić jakiś własny serwer do sieci
      na przykład kupując prosty NAS zamiast kolejnego dysku.
      • jureek Re: Bezpłatny dysk sieciowy 22.04.13, 12:02
        wariant_b napisał:

> Na przykład GoogleDrive poprzez webowego klienta poczty na gazeta.pl masz od rę
        > ki.

Ano rzeczywiście, raz wszedłem do "drive", ale zmylił mnie ten przycisk do ściągnięcia GoogleDrive, no i to, że u nich upload nazywa się create.
        Dzięki za wskazówkę.

> A mając szybsze łącze można wystawić jakiś własny serwer do sieci
        > na przykład kupując prosty NAS zamiast kolejnego dysku.

To już za dużo zachodu.
        Jura
    • Gość: Greg Re: Bezpłatny dysk sieciowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.13, 11:39
      Nie musisz niczego instalować - Google Drive i Dropbox potrafią działać wyłącznie w oparciu o przeglądarkę (użycie aplikacji jest opcjonalne), podobnie Wuala i inne wymienione przez poprzedników.
    • Gość: 802.11n Re: Bezpłatny dysk sieciowy IP: *.tpnet.pl 22.04.13, 11:43
      box.com
    • Gość: gtw 50 GB IP: 195.158.247.* 22.04.13, 12:34
      mega.co.nz
    • insanepl Re: Bezpłatny dysk sieciowy 24.04.13, 17:43
      Dropbox wcale nie każe Ci instalować żadnego softa, możesz wgrywać bezpośrednio przez przeglądarkę pliki. Chociaż osobiście uważam że lepiej zainstalować bo wszystko jest dostępne szybciej.
      • jureek Re: Bezpłatny dysk sieciowy 24.04.13, 22:49
        insanepl napisał(a):

> Dropbox wcale nie każe Ci instalować żadnego softa, możesz wgrywać bezpośrednio
        > przez przeglądarkę pliki. Chociaż osobiście uważam że lepiej zainstalować bo w
        > szystko jest dostępne szybciej.

Już się zdecydowałem na tych nowozelandczyków, obsługa bardzo prosta, to jest dokładnie to, o co mi chodziło.
        Jura
        • wariant_b Re: Bezpłatny dysk sieciowy 24.04.13, 23:03
          Miejmy nadzieję, że tym razem Kima Dotcoma nie zamkną na dłużej
          a nowy Mega Upload sprawdzi się w działaniu.
          • insanepl Re: Bezpłatny dysk sieciowy 24.04.13, 23:34
            wariant_b napisał:

> Miejmy nadzieję, że tym razem Kima Dotcoma nie zamkną na dłużej
            > a nowy Mega Upload sprawdzi się w działaniu.

Ostatnio na Twitterze była afera że mimo że w NZ to Kim sprzedaje dane osobowe i statystyki dla FBI itp zęby znów go nie zamknęli haha, więc osobiście nie korzystam :)
          • jureek Re: Bezpłatny dysk sieciowy 25.04.13, 19:31
            wariant_b napisał:

> Miejmy nadzieję, że tym razem Kima Dotcoma nie zamkną na dłużej
            > a nowy Mega Upload sprawdzi się w działaniu.

Pliki, które tam wrzuciłem, mam też na przynajmniej jednym z moich komputerów, więc nawet jak zamkną serwis, to niczego nie stracę.
            A swoją drogą dlaczego mieliby ten serwis zamykać, a zostawić w spokoju inne podobne dyski sieciowe, jak dropbox, google-drive, czy skydrive, które mają podobną funkcjonalność, tylko są bardziej skomplikowane w obsłudze?
            Jura
            • wariant_b Re: Bezpłatny dysk sieciowy 25.04.13, 20:51
              jureek napisał:
              > A swoją drogą dlaczego mieliby ten serwis zamykać, a zostawić w spokoju
              > inne podobne dyski sieciowe...

Bo nie lubią Kima Dotcoma, Pirate Bay'a i niektórych innych serwisów społecznościowych.
    • cin1977 Re: Bezpłatny dysk sieciowy 25.04.13, 10:20
      Jak nie chcesz Google Drive czy Dropboxa to spróbuj z Jolicloud - logujesz się kontem Googla z poziomu przeglądarki
      • jureek Re: Bezpłatny dysk sieciowy 25.04.13, 16:27
        cin1977 napisał:

> Jak nie chcesz Google Drive czy Dropboxa to spróbuj z Jolicloud - logujesz się
        > kontem Googla z poziomu przeglądarki

Wygląda mi to zbyt skomplikowanie i jeszcze to konto googla. Pozostanę jednak przy tym nowozelandzkim serwisie.
        Jura
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka