Dodaj do ulubionych

W2K- format dysku

IP: *.internet.radom.pl 26.07.04, 16:39
Mam starego COMPAQA 4Gb dysk ,OS W2K. Nałapał wirusów .
Muszę zrobić format C:.
Gdy uruchamiam z płytki install W2K mam dostępną opcje instalacji lub naprawy
W2K ale bez formatu dysku.Jak to załatwić żeby sformatować?
Obserwuj wątek
    • fugazzi Re: W2K- format dysku 26.07.04, 16:47
      Format masz dopiero po tym jak wybierzesz instalację.

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • Gość: igrek Re: W2K- format dysku IP: *.internet.radom.pl 26.07.04, 16:56
        Niestety nie,zaczyna instalacje w miejsce starej(kat.WINNT).Mogę mu zmienić
        katalog,mogę naprawić starą instalkę lub zrezygnować. Gdy daję "instaluj" to
        instaluje ,pyta czy na partycji C ,wprawdzie jest funkcja
        usuwanie partycji "D"(gdyby działało w tym miejscu byłby prawdopodobnie format
        C)ale nie działa dla C (działa dla innej maleńkiej partycji D).Pomocy!!
        • amon-ra Re: W2K- format dysku 26.07.04, 18:59
          Najłatwiej jest to zrobić w konsoli odzyskiwania (klawisz R) poleceniem format c:. Rónież z poziomu konsoli możesz założyć nową partycję poleceniem diskpart.
          • Gość: igrek Re: W2K- format dysku IP: *.internet.radom.pl 26.07.04, 21:14
            Możesz coś więcej bo chyba nie kumam. Jestem trochę zielony .Jak z konsoli?
            Proszę ściślej napisz.Pozdro
            • Gość: jezyk Re: W2K- format dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:10
              hmmmm jak wystartujesz z plytki wina dojdzie do okienka z pokazanymi partycjami
              usuwasz partycje c klawiszem "d" potwierdzasz kawiszem "L" > tworzysz partycje w
              wolnym miejscu i instalujesz system na wybranej partycji :O .Tak samo zreszta
              jest w XP.
              Pozdrawiam
              • Gość: igrek Re: W2K- format dysku IP: *.internet.radom.pl 27.07.04, 05:27
                Dzięki! Jasne ja to już kiedyś robiłem.Ale sęk w tym że jak naciskam "D"
                to nic się nie robi(nie działa) inne działają.Dlaczego?
                • Gość: jezyk Re: W2K- format dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 06:58
                  wymiekam jezeli klawisz Ci nie dziala .....:O
    • Gość: az Re: W2K- format dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 08:25
      Najpierw zaznacz którą partycje chcesz usunąć i dopiero wtedy naciśnij D
      • Gość: jezyk Re: W2K- format dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 08:40
        OMG no ta nie przyszlo mi do glowy ze mozna nie zaznaczyc najpierw ... sora
    • amon-ra O Konsoli Odzyskiwania słów kilka 27.07.04, 09:37
      Tak jeszcze tytułem uzupełnienia (widzę, że problem już rozwiązany) - opiszę pokrótce konsolę odzyskiwania, ponieważ autor wątku pytał o nią, a uważam, że każdemu użytkownikowi systemu NT (a więc Windows NT, 2000, XP, 2003)może się taka wiedza przydać.
      Konsola Odzyskiwania to proste środowisko działające w trybie tekstowym, które umożliwia nam wykonanie najbardziej zaawansowanych czynności związanych z użytkowaniem naszego systemu operacyjnego. Konsolę Odzyskiwania (Recovery Console - RC) uruchamiamy wprost z dysku instalacyjnego systemu Windows 2000/XP/2003, wybierając w BIOS-ie komputera start z CD-ROM-u. Po załadowaniu się instalatora, wybieramy opcję Napraw (R), aby przejść do Konsoli Odzyskiwania.
      Po wszystkich niezbędnych czynnościach, ukazuje się wiersz zachęty, który pozwala wybrać, do którego systemu linii NT chcemy sięzalogować - należy wpisać odpowiedni numerek. Następnie pytani jesteśmy o hasło administracyjne (dla systemu Windows XP Home Edition to hasło jest puste) i jesteśmy zalogowani.

Podstawowe polecenia, jakie możemy wywołać w RC:
      - help (wyświetla wszystkie możliwe polecenia)
      - diskpart (uruchamia podprogram Diskpart, służąc do prostego zarządzania partycjami z zastosowaniem interfejsu użytkownika)
      - format (formatuje odpowiednią partycję lub dysk logiczny)
      - fixmbr (naprawia sektor MBR dysku twardego, nadpisując kod startowy MBC na standardowy - polecenie to przydaje się w wypadkach, gdy komputer wyświetla nam informację, że nie może uruchomić systemu z danego dysku - boot failure, no boot record, no MBR itp.)
      - fixboot (przywraca sektor startowy partycji razem z kodem bootstrap, nadpisując pierwszy sektor danej partycji - w ten sposób możemy przywrócić możliwoś uruchamiania systemu operacyjnego, gdy np. zainstalowaliśmy Windows 9x)
      - copy (proste polecenie kopiowania pozwalające na np. przywrócenie plików ntldr, ntdetect.com z dysku instalacyjnego systemu Windows - przykładowa składnia polecenia: "copy X:\i386\ntldr C:", gdzie X: to litera źródłowego napędu CD-ROM a C: to litera dysku z systemem)
      - bootcfg (zapewnia szereg opcji związanych z konfiguracją menu startowego i budową pliku boot.ini, oraz przywróceniu tegoż)
      - bootcfg /list (podpolecenie bootcfg, pozwalające nam na podgląd zawartości pliku boot.ini w formie skróconej)
      - bootcfg /rebuild (pozwala nam odtworzyć plik boot.ini)
      - type (wyświetla na ekranie zawartość pliku tekstowego, co może przydać się przy podglądzie np. boot.ini - przykładowa składnia: "type C:\boot.ini")
      - del (pozwala na usunięcie pliku)
      - rd (pozwala na usunięcie katalogu)
      - dir (wyświetla zawartość danego katalogu, np. "dir c:\WINDOWS\")
      - chkdsk (pozwala na wystartowanie NT-ekowego egzaminatora dysków, odpowiednika programu Scandisk z Win9x)
      - exit (kończy sesję RC i ponownie uruchamia komputer)

Dobrym rozwiązaniem jest instalacja Konsoli Odzyskiwania na dysku twardym - wkładamy do CD płytę instalacyjną Windows i okienko Uruchom w Menu Start wpisujemy polecenie "X:\i386\winnt32.exe /cmdcons" - pozwoli to zainstalować RC na partycji z systemem w katalogu cmdcons, na partycję przekopiowane zostaną także pliki cmldr oraz bardzo ważny Bootsect.dat, znajdujący się w katalogu cmdcons. Do pliku boot.ini dodana zostanie ścieżka "C:\cmdcons\Bootsect.dat", dzięki której będziemy mogli wybrać RC przy przy uruchamianiu systemu. Jeżeli nie chcemy, aby za każdym razem pojawiało się menu startowe, modyfikujemy wpis "timeout=.." w pliku boot.ini, ustawiając jego wartość na 0 (zero). Dodatkowo upewniamy się, że w wierszu "default=.." znajduje się wpis do systemu operacyjnego, a nie do RC.

Pełny opis Konsoli odzyskiwania dostępny jest w Bazie Wiedzy Microsoft - dla systemu Windows XP oraz Windows 2000.
      • Gość: i Re: O Konsoli Odzyskiwania słów kilka IP: *.internet.radom.pl 27.07.04, 16:13
      • Gość: igrek Re: O Konsoli Odzyskiwania słów kilka IP: *.internet.radom.pl 27.07.04, 16:22
        Dzięki za zaangażowanie.To nie jest tak że nie działa klawisz lub że nie
        zaznaczyłem partycji do usunięcia.Poprostu jak naciskam "D" na partycji do
        usunięcia nic się nie dzieje.Problem rzeczywiście usunąłem (włożyłem dysk do
        kompa kumpla i wszystko zadziałało.Nie wiem dlaczego. Komp był o zbliżonych
        parametrach.Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka