Dodaj do ulubionych

Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: 62.233.187.* 05.08.04, 07:08
Na starym dysku mialem na C WIna 98 a na D WINXP, przy wgrywaniu nie bylo
najmniejszych problemow. Teraz mam nowy dysk i za nic w swiecie nie moge tak
zrobic. Gdy wgrywam WIN XP trace WIN98 chociaz XP daje mozliwosc
zainstalowania sie na dysku D.(oba sa na Facie 32) Nie mam pojecia co robie
zle.Moez ktos mial podobny problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: pomoc domowa:P Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.eti.pg.gda.pl 05.08.04, 10:00
      mam pomysl sformatuj dysk....i podziel dysk pozniej na dwie patrycje NTFS i
      FAT32 i najpierw instalnij XP a pozniej 98 ale ja bym sie przestawil do konca
      na XP...
      • Gość: Pawel Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.233.187.* 05.08.04, 10:20
        Dysk jest porzielony na trzy partycje, ale z tego co wiem to najpierw instaluje
        sie WIN98
        • Gość: Erwin Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 10:47
          Zaisntaluj Windows 98 na partycxji 2, restart.Uruchom instalator Windows Xp i
          zainstaluj go na pierwszej partycji. Bedziesz mial Menu uruchamiania obu
          systemow...rozlozenie m.wiecej takie:

part 1: Xp [NTFS]
          part 2: 98 [FAT32]
          part 3: DATA [FAT32]
        • Gość: pomoc domowa:P Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.eti.pg.gda.pl 05.08.04, 12:58
          to ci sie zle wydaje najpierw XP!!!!!!!!bo sie bedzie "walilo"...
          • Gość: mgregor Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 05.08.04, 14:29
            To Tobie sie zle wydaje. Jak zainstalujesz najpierw XP a potem 98 to instalator 98 zamaże boot sector swoim loaderem. Loader od Win98 nie obsluguje bootowania wielu systemow. Instalujesz najpierw 98 na drugiej partycji a potem instalujesz XP ktorego loader (NTLOADER) obsluguje bootowanie wielu systemow (z tego co pamietam nie radzi sobie z linuxem ale ta sprawe rozwiazuje lilo albo grub).
            • amon-ra Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! 05.08.04, 14:34
              Gość portalu: mgregor napisał(a):

> To Tobie sie zle wydaje. Jak zainstalujesz najpierw XP a potem 98 to instalator
              > 98 zamaże boot sector swoim loaderem. Loader od Win98 nie obsluguje bootowania
              > wielu systemow. Instalujesz najpierw 98 na drugiej partycji a potem instalujes
              > z XP ktorego loader (NTLOADER) obsluguje bootowanie wielu systemow (z tego co p
              > amietam nie radzi sobie z linuxem ale ta sprawe rozwiazuje lilo albo grub).

Jasne, ale NTLOADER (i ntldr, boot.ini, ntdetect.com) obsługuje przy pomocy ścieżek ARC (multi_disk_rdisk_partition) tylko systemy linii NT i TYLKO! takie. Do startu innego systemu (np. 9x) potrzebny jest obraz bootsektora partycji (DOS-owej w tym przypadku). Nie jestem do końca pewny, ale przy udziale bootsect.dos można Win98 odpalić chyba tylko z pierwszej partycji FAT pierwszego dysku.
              • Gość: mgregor Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 00:00
                W pliku BOOT.INI podajesz na ktorej partycji ma szukac konkretnego boot sectora.
                W ten sposob odpowiednio edytujac plik BOOT.INI bez reinstalacji itp. mozesz
                podlaczyc sobie drugi dysk i wybierajac z menu startowego uruchomic z niego
                dowolny system. Sprawdzone. Dziala :-)
    • amon-ra Re: Dwa systemy!!!Duzy problem!!!!!!!!!!!!!!!! 05.08.04, 13:58
      Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Na starym dysku mialem na C WIna 98 a na D WINXP, przy wgrywaniu nie bylo
      > najmniejszych problemow. Teraz mam nowy dysk i za nic w swiecie nie moge tak
      > zrobic. Gdy wgrywam WIN XP trace WIN98 chociaz XP daje mozliwosc
      > zainstalowania sie na dysku D.(oba sa na Facie 32) Nie mam pojecia co robie
      > zle.Moez ktos mial podobny problem?

IMHO najlepiej byłoby nadpisać kod startowy W'98 kodem z WinXP poleceniem fixboot c: spod konsoli odzyskiwania i przekopiować pliki ntldr, boot.ini i ntdetect.com z partycji XP na W'98. Do tego trzeba także zapewnić możliwość startu systemu W'98, tworząc plik bootsektora DOS-owego bootsect.dos w sposób, jaki opisano tutaj.
      Naturalnie partycja z Win98 musi po tych zabiegać być partycją aktywną (możesz zmienić to np. programem fdisk). Przekopiowanie plików startowych, a nie ich przeniesienie zapewnia możliwość startu drugiego systemu, gdyby coś poszło nie tak. W tym celu należy zmienić oznaczenie partycji aktywnej wspomnianym wcześniej fdisk.
      • nindustrial2005 XP na NTFS nie moze byc na partycji C inaczej 05.08.04, 14:02
        98 bedac na dalszej partycji poprostu nie bedzie sie uruchamial nie widzac
        plikow startowych na partycji NTFSowskiej.Ja na C mam WIN98 a na dalszej
        win2000.
        • amon-ra Re: XP na NTFS nie moze byc na partycji C inaczej 05.08.04, 14:08
          nindustrial2005 napisał:

> 98 bedac na dalszej partycji poprostu nie bedzie sie uruchamial nie widzac
          > plikow startowych na partycji NTFSowskiej.Ja na C mam WIN98 a na dalszej
          > win2000.

Autor wątku podał, że obie partycje są w FAT32 a Win98 zainstalowany jest na partycji pierwszej (partition(1) w oznaczeniach ARC) - ta partycja posiada także oflagowanie aktywnej. Nadpisanie kodu startowego zmusi komputer do odszukania plików ntldr i boot.ini, za pomocą których możliwe będzie łatwe uruchamianie obu systemów - jak napisałenm, do tego potrzebny jest bootsect.dos.
          • amon-ra Re: XP na NTFS nie moze byc na partycji C inaczej 05.08.04, 14:12
            amon-ra napisał:

> nindustrial2005 napisał:
            >
            > > 98 bedac na dalszej partycji poprostu nie bedzie sie uruchamial nie widza
            > c
            > > plikow startowych na partycji NTFSowskiej.Ja na C mam WIN98 a na dalszej
            > > win2000.
            >
            > Autor wątku podał, że obie partycje są w FAT32 a Win98 zainstalowany jest na pa
            > rtycji pierwszej (partition(1) w oznaczeniach ARC) - ta partycja posiada także
            > oflagowanie aktywnej. Nadpisanie kodu startowego zmusi komputer do odszukania p
            > lików ntldr i boot.ini, za pomocą których możliwe będzie łatwe uruchamianie obu
            > systemów - jak napisałenm, do tego potrzebny jest bootsect.dos.

Dodam jeszcze, że nie wiemy, jak sytuacja wygląda z rozmiarem partycji W'98 i sprawy wykraczania poza 1024 cylinder.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka