Dodaj do ulubionych

optimizer pro to jakiś wirus?

IP: *.cdma.centertel.pl 14.09.13, 19:41
Witam. Podczas instalowania programu Light Image Resizer wgrał mi się dodatkowo jakiś Optimizer Pro. Co to takie? Opinie w Sieci mówią, że to jakiś wirus. Oba programy oczywiście od razu usunąłem (przez panel kontrolny), dodatkowo przy pomocy McAfee zniszczyłem jakiejś ich resztki w folderze Programy 86 (czy jakoś tak, chodzi o Win 8), ale czy to na pewno wystarcza dla bezpieczeństwa komputera? Spotkał się ktoś z tym optimizerem pro?
Obserwuj wątek
    • lemari Re: optimizer pro to jakiś wirus? 14.09.13, 22:00
      www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=optimizer+pro&ie=utf-8&oe=utf-8
    • wariant_b Re: optimizer pro to jakiś wirus? 14.09.13, 22:30
      Jeśli już musisz ściągać z badziewianych stron typu www.dobreprogramy.pl
      to patrz starannie, co ichni instalator proponuje ci zainstalować i nie zgadzaj się
      na żadne dodatkowe oprogramowanie.
      • Gość: ? Re: optimizer pro to jakiś wirus? IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 08:08
        Win8 zmałpował z "firmowych windowsów" przywracanie do stanu "fabrycznego"...

Szybko to działa ?
      • Gość: bkd. Re: optimizer pro to jakiś wirus? IP: 79.162.195.* 15.09.13, 12:43
        Ściągałem z computerbild.de. Jest to zdaje się oficjalny dodatek komputerowy do Bilda, stąd też winien chyba być pewny. Ale nigdy nic do końca nie wiadomo . Ściągany program to:

www.computerbild.de/download/Light-Image-Resizer-10681.html
        A syf, który się dołączył ma poniższą stronę:

www.pcutilitiespro.com/optimizerpro.php
        Zresztą na etapie instalacji odmówiłem dostępu, ale mimo to chyba się zainstalował (inaczej nie byłoby tego w programach).
        • wariant_b Re: optimizer pro to jakiś wirus? 15.09.13, 16:05
          Zgadza się.

Moje podejrzenia, że instalator sieciowy z badziewianej witryny doinstalowuje ten chłam
          okazało się częściowo niesłuszne, bo wprawdzie proponował on jakieś "darmowe dodatki"
          usprawniające pracę systemu, ale sam Optimizer Pro (lub inny tego typu dodatek) mógł
          być zainstalowany przez oryginalny instalator Light Image Resizera - zawiera on również
          dodatkowy instalator pod obiecującą nazwą PowerPack.exe, który proponuje "dodatki".
          Skuteczniej działa zamknięcie tego dodatkowego instalera, niż wybieranie którejś z opcji.
          Instalator z computerbild.de jest identyczny z pobranym ze strony producenta softu.

Dla porządku dodam, że nad bezpieczeństwem systemu czuwało (nieskutecznie) demo
          Kaspersky Pure 3.0. Cały ten chłam jest bowiem legalny i nawet podpisany cyfrowo.
    • strachster Re: optimizer pro to jakiś wirus? 16.09.13, 10:14
      To jest bloatware niby maja pomoc ale tylko jak im zaplacisz polecam junk removal tool z thisisudax.org albo combofix z bleepoingcomputers do oczyszczenia systemu po odinstalowaniu
    • Gość: toldi Re: optimizer pro to jakiś wirus? IP: *.tktelekom.pl 12.05.14, 21:49
      ja scioglem plytke z darkwarez i pobralo sie to razem z livesuuport

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka