Gość: Kasia IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 07.08.04, 01:10 Mam pytanie ( w Windows XP firewall jest integralną częścią systemu domyślnie jest włączony czy on skutecznie może mnie chronić przed osobami nieporządanymi w moim komputerze. ) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: f16 Re: ...........Firewall........................ IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.04, 02:06 stanowczo nie. Owiele lepszym rozwiazaniem jest Hardware Firewall ktory nie jest czescia systemu operacyjnego (np.Gatelock x200) lub Router z Firewallem. Bezpieczenstwo sieciowe nie jest sprawa jakiegos tam programiku ktorego sie zainstaluje i ma sie spokoj. A raczej jest to koncept do ktorego nalezy miedzy innymi; 1) Ciagla Aktualizacja systemu operacyjnego (update) 2) Stosowanie aletnatywnej przegladarki internetowej np.Opera, Mozilla i alternatywnego programu poczty. np. w Opera 3) Stosowanie programu anty-wirusowego.(up-to-date) 4) Uzywanie przynajmniej 6 cyfrowych hasel jezeli mozliwe z dowatkowymi znakami np: g4.8h_5.z 5) Nie przechowywania Hasel na dysku twardym i w przegladarce. 6) Zainstalowanie tzw. Personal Firewalla jest o tyle pomocne ze mamy troche kontroli nad programami ktore szukaja polaczenia z internetem. Osobiscie nie jestem zwolennikiem tego rozwiazania. Porty mozna zamknac, wylaczajac "uslugi" ktore sa z danym portem zwiazane. 7) Stosowanie Hardware Firewall lub Routera z Firewallem. 8) Jezeli dodamy do powyzszych punktow wlasciwe zachowanie w internecie to znaczy np.nie otwieranie kazdego emaila ktory do nas z jakims zalacznikiem przychodzi czy sciaganie programow tylko ze znanych i oficjalnych stron, bedzie nasz windows zyl dlugo i szczesliwie.... PS: Kto szuka jeszcze innego, darmowego rozwiazania sprawy bezpieczenstwa w sieci powinien sie powaznie zainteresowac Linuxem. Fedora,Mandrake,SuSE i wiele innych Dystrybucji czeka tylko na was :-) ja juz od dawna mam SuSE (t.m.9.1) Pozdrowienia f16 Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 13:21 Domyślnie jest WYŁĄCZONY. Można go włączyć w opcjach połączenia internetowego/lokalnego. Jeśli jesteś w sieci lokalnej można go uznać za zbędny. W celu ew. ochrony przed różnymi paskudztwami, można pomyśleć o ew. zainstalowaniu firewalla software'owego, np. Kerio. Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 13:22 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Domyślnie jest WYŁĄCZONY. Można go włączyć w opcjach połączenia > internetowego/lokalnego. > > Jeśli jesteś w sieci lokalnej można go uznać za zbędny. W celu ew. ochrony > przed różnymi paskudztwami, Mam tu na myśli programy z Sieci, głównie spyware, adaware itp. Link Zgłoś
Gość: Zacho Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 17:53 Nic Cię nie uchroni, szczególnie że nie wiesz że jest on wyłączony. Jak go włączysz to da sensowną ochronę. To jedyny sensowny firewall dla wszystkich, inni powiedzieliby lamerów. Inne firewalle są za trudne w obsłudze i szybko dopuścisz wszystkie ataki, a jak nie to poblokujesz programy na amen (ale spróbuj, zawsze można odinstalować). Ponadto firewall nic nie da podczas zwiedzania niepewnych stron, czyli 99%. Link Zgłoś
kalinowski11 Re: ...........Firewall........................ 07.08.04, 18:09 Kerio Personal Firewall , wersja 2.1.5. download.kerio.cz/dwn/kpf/ www.download.com/3000-2092-9032150.html www.aclantis.co.uk/article1705.html Uwaga . Łatwo i bezpiecznie nauczysz Kerio wszystkiego sam . Kliknij na administrację i ustaw suwak na zapytaj mnie . Teraz gdy uruchomisz np. IE , to pokaże się ramka "czy dopuścić połączenie wychodzące" możesz dopuścić jednorazowo lub ustawić regułę stałą . I tak z każdym programem łączącym się z siecią . Gdy skończysz ustawiasz suwak na blokuj nieznane i zapominasz o Kerio :) Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:46 Czy nieporządani to ci od nie po rządu?.Ksywki, slangi,glowa boli (ta na szyi u góry. Link Zgłoś
Gość: ciaki Re: ...........Firewall........................ IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:30 Polecam Ci ostatnie wydanie Komputer Świata Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ...........Firewall........................ IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.08.04, 21:28 Bardzo dziękuję za pomoc myślę że sobię poradzę jeszcze raz dzięki. Link Zgłoś