Dodaj do ulubionych

...........Firewall........................

IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 07.08.04, 01:10
Mam pytanie ( w Windows XP firewall jest integralną częścią systemu domyślnie
jest włączony czy on skutecznie może mnie chronić przed osobami
nieporządanymi w moim komputerze. )
Obserwuj wątek
    • Gość: f16 Re: ...........Firewall........................ IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.04, 02:06
      stanowczo nie. Owiele lepszym rozwiazaniem jest Hardware Firewall ktory nie jest
      czescia systemu operacyjnego (np.Gatelock x200) lub Router z Firewallem.
      Bezpieczenstwo sieciowe nie jest sprawa jakiegos tam programiku ktorego sie
      zainstaluje i ma sie spokoj. A raczej jest to koncept do ktorego nalezy miedzy
      innymi;

1) Ciagla Aktualizacja systemu operacyjnego (update)
      2) Stosowanie aletnatywnej przegladarki internetowej np.Opera, Mozilla i
      alternatywnego programu poczty. np. w Opera
      3) Stosowanie programu anty-wirusowego.(up-to-date)
      4) Uzywanie przynajmniej 6 cyfrowych hasel jezeli mozliwe z dowatkowymi znakami
      np: g4.8h_5.z
      5) Nie przechowywania Hasel na dysku twardym i w przegladarce.
      6) Zainstalowanie tzw. Personal Firewalla jest o tyle pomocne ze mamy troche
      kontroli nad programami ktore szukaja polaczenia z internetem. Osobiscie nie
      jestem zwolennikiem tego rozwiazania. Porty mozna zamknac, wylaczajac "uslugi"
      ktore sa z danym portem zwiazane.
      7) Stosowanie Hardware Firewall lub Routera z Firewallem.
      8) Jezeli dodamy do powyzszych punktow wlasciwe zachowanie w internecie to
      znaczy np.nie otwieranie kazdego emaila ktory do nas z jakims zalacznikiem
      przychodzi czy sciaganie programow tylko ze znanych i oficjalnych stron, bedzie
      nasz windows zyl dlugo i szczesliwie....

PS: Kto szuka jeszcze innego, darmowego rozwiazania sprawy bezpieczenstwa w
      sieci powinien sie powaznie zainteresowac Linuxem. Fedora,Mandrake,SuSE i wiele
      innych Dystrybucji czeka tylko na was :-) ja juz od dawna mam SuSE (t.m.9.1)

Pozdrowienia f16
    • Gość: piecyk gazowy Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 13:21
      Domyślnie jest WYŁĄCZONY. Można go włączyć w opcjach połączenia
      internetowego/lokalnego.

Jeśli jesteś w sieci lokalnej można go uznać za zbędny. W celu ew. ochrony
      przed różnymi paskudztwami, można pomyśleć o ew. zainstalowaniu firewalla
      software'owego, np. Kerio.
      • Gość: piecyk gazowy Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 13:22
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Domyślnie jest WYŁĄCZONY. Można go włączyć w opcjach połączenia
        > internetowego/lokalnego.
        >
        > Jeśli jesteś w sieci lokalnej można go uznać za zbędny. W celu ew. ochrony
        > przed różnymi paskudztwami,

Mam tu na myśli programy z Sieci, głównie spyware, adaware itp.
    • Gość: Zacho Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 17:53
      Nic Cię nie uchroni, szczególnie że nie wiesz że jest on wyłączony. Jak go
      włączysz to da sensowną ochronę. To jedyny sensowny firewall dla wszystkich,
      inni powiedzieliby lamerów. Inne firewalle są za trudne w obsłudze i szybko
      dopuścisz wszystkie ataki, a jak nie to poblokujesz programy na amen (ale
      spróbuj, zawsze można odinstalować). Ponadto firewall nic nie da podczas
      zwiedzania niepewnych stron, czyli 99%.
      • kalinowski11 Re: ...........Firewall........................ 07.08.04, 18:09
        Kerio Personal Firewall , wersja 2.1.5.

download.kerio.cz/dwn/kpf/
        www.download.com/3000-2092-9032150.html
        www.aclantis.co.uk/article1705.html

Uwaga . Łatwo i bezpiecznie nauczysz Kerio wszystkiego sam .
        Kliknij na administrację i ustaw suwak na zapytaj mnie . Teraz gdy uruchomisz
        np. IE , to pokaże się ramka "czy dopuścić połączenie wychodzące" możesz
        dopuścić jednorazowo lub ustawić regułę stałą . I tak z każdym programem
        łączącym się z siecią . Gdy skończysz ustawiasz suwak na blokuj nieznane i
        zapominasz o Kerio :)
        • Gość: ciekawy Re: ...........Firewall........................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:46
          Czy nieporządani to ci od nie po rządu?.Ksywki, slangi,glowa boli (ta na szyi u
          góry.
          • kalinowski11 Re: ...........Firewall........................ 08.08.04, 11:55
            ?
    • Gość: ciaki Re: ...........Firewall........................ IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:30
      Polecam Ci ostatnie wydanie Komputer Świata
      • Gość: Kasia Re: ...........Firewall........................ IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.08.04, 21:28
        Bardzo dziękuję za pomoc myślę że sobię poradzę jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka