Gość: krzew IP: *.icpnet.pl 31.08.04, 19:54 Mam pytanie czy ktos moze mi powiedziec czym roznia sie te formaty : DVD- R/RW, DV D+R/RW i DVD-ROM Bede wdzieczny za odpowiedz. Nie ukrywam ze zalezy mi na czasie. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
break39 Re: dvd 31.08.04, 22:11 Na szczegółach technicznych się nie znam. Różnice w tych płytach sprowadzają się do sposobu zapisu danych na płytę. Odpowiednio do poszczególnych formatów zapisu należy stosować przeznaczoną do takiego zapisu płytę. Obecne nagrywarki w większości obsługują oba formaty DVD-R i DVD+R. DVD-Ram był pierwszym formatem zapisu DVD i rzekomo miał odejść w zapomnienie, ale niektórzy producenci nagrywarek wracają do tego sposobu zapisu. Później był DVD-R, ale stworzono konkurencyjny format DVD+R, który miał wyprzeć ten wcześniejszy. Jednak obecnie producenci coraz częściej w nagrywarkach stosują możliwość zapisu w obu formatach. Płyty do DVD-R do niedawna były tańsze jednak i to się zmieniło. Który z tych formatów jest lepszy? Nie mam pojęcia. Wydaje mi się że nowocześniejszy jest DVD+R, ale nie przekłada to się na jakość obrazu. Poprostu konkurencja producentów, która wychodzi nam na dobre. Link Zgłoś
Gość: michał j. Re: dvd IP: *.icpnet.pl 01.09.04, 22:55 hehe a po co Ci to wiedzieć ?? Pewnie chcesz płytki kopiowac!! Lepiej uwazaj-ja sie tak bawilem i mi na chate policja wjechala. Najplepiej isc do sklepu i sie zapytac jakiegos sprzedawce. Pozdro z Łodzi Link Zgłoś