tescovodka 30.06.07, 19:28 jak sobie kupiliście miejsce parkingowe w garażu to w nim prakujcie, a nie na parkingu przed blokiem. goście przyjeżdżają i nie mają gdzie zaparkować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrobelek77 Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 11:24 Witam, przychylam się do sąsiada.Sami sobie szkodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
michgra Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 12:14 Nie wszyscy kupili miejsce w garażu, np ja-kupilem na parkingu Odpowiedz Link Zgłoś
aga0707 Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 12:22 A czy ktoś wie, które 20 miejsc - wspomniane w akcie notarialnym - to miejsca wspólne, dla tzw. gości ? Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 12:29 A masz już akt ? :-) Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
pg55 Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 12:32 Mi kiedyś panowie z budki powiedzieli, że miejsca o numerach 1-18 są niewykupione, tj. dla gości. Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 12:47 Też to słyszałem, problem w tym że Oni praktycznie są bezradni jesli chodzi o pilnowanie porządku na parkingu. Pracują dla nas, ale myślę że powinniśmy sami przestrzegać ustalonych zasad. Jeśli ochroniarz informuje że nie należy stawać tym miejcu bo jest zajęte, a słyszy odpowiedź "Idź dziadzie pilnować skrzynek na listy" to co ma zrobić?! Generalnie NIC.. Każdy z nas ma kilkunastu sąsiadów i trzeba pamiętać że jedno mieszkanie nie upoważnia do wprowadzenie własnych zasad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rbialo Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 12:46 Z tego co wiem od ochrony miejsca od 1 do ~15 są dla gości. Niestety z tego co zauważyłem prawie wszystkie są zawsze zajęte. Skłaniałbym się do tego, by ochrona bardziej aktywnie weryfikowała kto gdzie parkuje, ale nie jest to takie oczywiste. Bo co właściciel ma zrobić z samochodem? Parkować na chodniku? To już wolę żeby samochody mieszkańców stawały na parkingu, a goście na chodnikach (w końcu goście są okazjonalnie, a mieszkańcy parkują codziennie). Pozostaje kwestia własności miejsca - rozumiem, że skoro są chętni do parkowania to będą też chętni do wykupienia tych miejsc. Ale osobiście wolałbym nie podnosić tej kwestii do czasu ustanowienia wspólnoty i wyboru "naszego" zarządcy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga0707 Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 13:39 Podpisanego aktu jeszcze nie posiadam, otrzymałam wstępną propozycję od notariusza, w której napisano, że 20 miejsc jest wspólnych. A też słyszałam, że od 1 do 18 to miejsca dla gości, więc gdzie są te dwa ? Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelek77 Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 14:23 ale zaraz...z tego co się domyślam, założycielowi wątku chodzi o to, że jeżeli ktoś ma wykupione miejce w garażu wielopoziomowym, to właśnie tam powinnien parkować.Parkując pod blokiem południowym zajmuje miejsce dla przyjezdnych, mimo że ma swoje miejsce ciut dalej...Poza tym, każdy z nas miał obowiązek zakupić jedno miejce parkingowe i chyba odstępstw od tego nie było, prawda? Podsumowując - gdybyśmy parkowali na swoich miejscach przypuszczam, że nie byłoby problemu z miejscami dla naszych gości. Odpowiedz Link Zgłoś
michgra Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 14:37 Nie byłoby problemu... ale niestety jest - gośćmi są np majstrzy, może się też zdarzyć że ktoś ma 2 samochody a zakupił jedno miejsce (nie mówię że tak jest). A tak nawiasem mówiąc w sobotę ranoczy wczesnym popołudniem rozbawił mnie widok parkingu - wszystkie miejsca dla gości zajęte, natomiast samochodów na miejscach dla mieszkańców było chyba z 5. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rbialo Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 15:31 Absurdalnym wydaje się założenie, że ktoś może mieć miejsce w garażu, a parkowac na zewnątrz. Prędzej już powodem braku miejsc są fachowcy wykańczajacy mieszkania (rok minął od wydania mieszkań - ktoś jescze prowadzi prace wymagjące kilku dniowego pobytu fachowców?) lub właśnie właściciele dwóch samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelek77 Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 15:39 no nie wiem, czy to taki absurd. Sami ochroniarze mówią, że mieszkańcom nie che się parkować w wielopoziomowym garażu i parkują pod siatką. Ja sama musze się przyznać, że zdarzyło mi się to raz. Po zrobieniu zakupów zapomniałam, że powinnam odstawić auto w inne miejsce. Przypuszczam, że takich osób jest więcej i to na stałe...Ochroniarze powinni tego pilnować i sprawdzać przepustki. Tymczasem jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
tescovodka Re: miejsca parkingowe 02.07.07, 15:50 jak ktos ma 2 auta, albo ma majstrów to ok, nie czepiam się. ale wydaje mi się, że zdecydowana większość zostawia samochody na parkingu dla gości ze zwyczajnego misięniechcenia parkowania w garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
b1109 Re: miejsca parkingowe 03.07.07, 07:29 Rok od wydania mieszkań?? Dziwne, ale termin oddania mieszkań był w listopadzie 2006 r. i własnie wtedy były oddawane. Widac niektórzy mieli układy i dostali mieszkanie w lipcu'06 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
damian_73 Re: miejsca parkingowe 03.07.07, 22:28 Sprawa jest prosta, stawiamy slupki na miejscach dla gosci do ktorych kluczyki ma ochrona i ona otwiera miejsce dla gosci, podobny manewr mozna zastosowac odnosnie wjazdow pod klatki, np. po 21 podnosimy slupki, albo w ogole otwieramy je tylko kiedy sprawa tego wymaga, a nie zeby podwiesc siatke z kartoflami:). Odpowiedz Link Zgłoś
zabakskok Re: miejsca parkingowe 04.07.07, 09:16 Słuszna uwaga, też jestem "za" żeby wstawić słupki - a szczególnie w miejscach wjazdu pod klatki. Już jakiś czas temu wspomniałem o takich słupkach administratorowi - ale bez odzewu. Mam nadzieję że większość mieszkańców też tego będzie chciała. Ostatnio podjechał pan pod klatkę - wziął z samochodu 2 reklamówki z zakupami i poszedł sobie do mieszkanka a samochód tak stał i stał.... Uważam że należy je otwierać w momencie kiedy rzeczywiście ktoś przywozi coś ciężkiego. miejmy nadzieję że w końcu niektórzy zrozumieją że nie jest to ich prywatna posesja. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koperrus69 Re: miejsca parkingowe 16.07.07, 00:14 Zagdzam się z pomysłem słupków w pełnej rozciągłości. To jednak wymaga czasu, decyzji itd. itp. w międzyczasie natomiast ochroniarze mają obowiązek spisywać samochody, które parkują na miejscach dla gości (i czasami to robią). Jeżeli się do tego przyłożą - to zobaczenie jak się sprawa ma w rzeczywistości nie powinna być specjalnie trudna i obenie leży moim zdaniem w kompetencjach administratora. Niniejszy post bardzo proszę aby nasz administrator potraktował jako prośbę o interwencję od mieszkańca. Odpowiedz Link Zgłoś