Dodaj do ulubionych

VHS kopia na DVD

08.09.04, 11:42
Czy można przegrac kasete video na płytę, by można było ją odtwarzać w komp.?

Jesli tak to proszę o informację jak to wykonać, podłączyć itp.

Używam notebooka z CD/DVD - R, w wideo mam wyjścia antenowe, jack-i, i euro.
Nie mam pomysłu;/

Z ciekawości ile kosztuje takie przegranie filmu?.....jak sobie nie poradzę, skorzystam z usług zewnętrznych.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: VHS kopia na DVD 08.09.04, 16:06
      1.) Na poczatku musisz jakos wgrac film z kasety do komputera w formacie mpeg
      2.) Potem dopiero wypalasz plyte DVD programem do nagrywania DVD (np. NERO).
      • Gość: amator Re: VHS kopia na DVD IP: *.isw.intel.com / *.isw.intel.com 08.09.04, 16:29
        Najlepsza jakość prostymi metodami: wyjście composite albo SVHS magnetowidu
        wprowadzić na wejście analogowe cyfrowej kamery video (z odblokowanym
        nagrywaniem z analoga oczywiscie) a ta wyśle to do komputera przy pomocy
        Firewire (zakładamy że notebook to ma). Dostajemy straasznie długi plik DV
        który konwertujemy fo MPEG2 lub MPEG1 (tmpgenc). Inne metody (karta
        telewizyjna, ViVo) dają gorsze wyniki (nierównomierne obroty taśmy) i nie
        nadają się do notebooka :-). A najłatwiej pójść do gościa który nagrywa wesela
        na video - zwykle mają to opanowane.
    • monru Re: VHS kopia na DVD 08.09.04, 22:45
      Wlaśnie pytanie dotyczy jak wgrać kasete do komp.:/

notebook ma port TV-out, czy poprzez TO można spróbować połączyć TV z notebookiem......obraz zostanie przekazany? z kasety

ponawiam pytanie: ile kosztuje ??..ktoś ma rozeznanie?
      pozdrawiam
      • m.gregor Re: VHS kopia na DVD 08.09.04, 22:51
        > notebook ma port TV-out
        Jak sama nazwa wskazuje przez port TV-Out sygnal WYCHODZI. Nie ma mozliwosci
        odwrocenia czyli wgrania przez ten port obrazu DO komputera. Jesli jest to
        notebook i nie ma WEJSCIA TV (TV-In) to nie widze sposobu wgrania filmu
        bezposrednio z magnetowidu do komputera. Musialbys go najpierw wrzucic do
        komputera z karta graficzna z WEJSCIEM TV. Potem po sieci przegrac go do
        notebooka, obrobic i nagrac na plyte DVD.
        • monru Re: VHS kopia na DVD 09.09.04, 09:32
          Dzięki wielkie;-) teraz pozostaje mi rozeznanie kto mi to zrobi i za ile .
          m.gregor i pozostali forumowicze dziękuję za pomoc i utwierdzenie, ze sobie sama nie poradze.

Gdybyscie wiedzieli, jaki to koszt - przegranie u "pana od kamery" to prosze o informacje.
          pozdawiam
          • m.gregor Re: VHS kopia na DVD 09.09.04, 09:37
            Nie poradzisz sobie ze wzgledu na problemy techniczne (brak mozliwosci zgrania
            filmu do komputera). Kiedy pierwszy raz to robilem (karta graf. z wejsciem TV +
            WinDVD Creator) kilkuminutowy minutowy film sciagal i konwertowal sie do formatu
            MPEG ok. 5 minut (P4 2.8 GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon 9800 Pro). A co do cen: wez
            ksiazke tel. i zadzwon do pierwszego lepszego studia ktore filmuje wesela i
            komunie. Na pewno Ci powiedza.
            • Gość: studio Re: VHS kopia na DVD IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.04, 10:00
              Zrobilem tych filmow ok. 800.
              1.Musisz miec karte TV z TV - in.
              2.Musisz miec kabel (video-euro przepinka->zakonczone malymi cinchami i jedna
              specjalna wtyczka do karty TV-zob.z tylu karty)
              3.Wgrany film bedzie mial ok.40 GB avi na dysku (film ok.1,5 godz)
              4.Do obrobki filmu uzywalem TMPGnc(super-za darmo).
              5.Mozna konwertowac tym programem :VCD,SVCD,DVD.
              5.Takze film 1,5 godzinny, przerobka trwa:1,5 wgranie+ok 6 konwertowanie do 8
              godzin bez wzgledu na procesor ,tylko musisz miec duzo pamieci.wzmocnij swoja
              pamiec(podwoj).
              I jeszcze jedno komputer pracuje wtedy prawie na 100% nie proboj nic na ni robic
              bo stracisz jakosc.
              • Gość: dfg Re: VHS kopia na DVD IP: *.ipt.aol.com 09.09.04, 10:32
                nieprawda, ze z notebookiem nic sie nie da zrobic! istnieja zewnetrzne tunery
                TV z wejsciem A/V podlaczane przez USB. kiedys dalo sie nimi zgrywac tylko
                kiepskiej jakosci pliki mpeg1, ale pewnie teraz mozna kupic tunery na USB2.0
                istnieja tez konwertery AV-USB. O! Prosze bardzo...
                cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=32215&item=5121048190&rd=1
                • Gość: studio Re: VHS kopia na DVD IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.04, 10:36
                  Akurat to co podales dotyczy mp3 odtwarzacza przenosnego.
                  Ale rzeczywiscie sa takie i troche drozsze od normalnych kladanych do komp.
                  • Gość: dfg Re: VHS kopia na DVD IP: *.ipt.aol.com 09.09.04, 10:42
                    czytales opis, czy tylko zerknales na zdjecie, Panie Studio ???? zaloz okulary
                    i przeczytaj uwaznie. Pozdrawiam! :-)
              • lusi_fair jakość 09.09.04, 12:27
                Czy ktoś zdradzi tajemnicę wysokiej jakości filmów tłoczonych na DVD takt?
                Próbowałam rozmaitych kombinacji kompresji zawsze to albo za duże, albo za
                kiepskie...
                Sma nie wiem, próbowałam DivX-em:-/
                Wy tu mówicie o mpegach. Pogubiłam się.
                TMPGEnc faktycznie taki dobry?
                hmmm
    • maciej-d Re: VHS kopia na DVD 09.09.04, 11:01
      ...w empiku można przegrać VHS na DVD...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka