Dodaj do ulubionych

wazny document wysyla do Polski

29.01.26, 17:44
Bede musiala wyslac dosyc wazny dokument do Polski, oryginal, nie kopie,wiec musze miec pewnosc, ze dojdzie. No i tak, do Royal Mail oraz Poczta Polska mam bardzo ograniczone zaufanie. Z Royal Mail mam takie bardzo niedawne doswiadczenie (Juz pomijajac wszelkie listy i kartki ktore nigdy nie dotarly) , ze przy przeprowadzce zaplacilam za Royal Mail Redirection service, najtansze to nie jest, ale uwazalam, ze wazne. Paczka wyslalna na nowy adres zostala dostarczona na stary, pomimo redirection. Royal Mail powiedzieli mi zebym sobie po paczke sama pojechala na stary adres. Jesli chodzi o rekompensate powiedziali mi, ze za negligence (z ich strony) nie ponosza odpowiedzialnosci, wiec moga mi zaplacic 50 pence za dzien od daty dostawy do zgloszenia czyli w sumie dostalam cale £ 5 rekompensaty za paczke wartosci £ 120. Reszte kazali sobie zalatwiac z wysylajacym paczke.
Tak wiec zastanawiam sie jak wyslac ten wazny dokument do Polski jakis DHL czy inny FEDEX czy jeszcze jakos inaczej? Macie moze jakies doswiadczenie z wysylaniem dokumentow czy mozecie polecic jakas firme, z ktorej korzystalyscie?
Obserwuj wątek
    • niyaa Re: wazny document wysyla do Polski 03.02.26, 22:37
      Kiedyś można było przez konsulat, nie wiem czy nadal można - najlepiej zadzwoń i zapytaj
      • niyaa Re: wazny document wysyla do Polski 03.02.26, 22:48
        Od razu mówię że nie wiem jak to działało ale gdzieś mi się obiło o uszy- może warto spróbować
        • wiwi1 Re: wazny document wysyla do Polski 03.02.26, 23:00
          O, dzieki, zadzwonie jutro i sie dowiem
          • niyaa Re: wazny document wysyla do Polski 04.02.26, 01:34
            A poza tym, nie wiem o jakim dokumencie mowa ale jeśli masz jeden to konsul może poświadczyć zgodność z oryginałem za opłatą i to powinno być potraktowane jako oryginał - może to by przeszło …

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka