Dodaj do ulubionych

restartowanie sie komp przy 2000 i xp

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 03:56
Mam taki problem ze po zainstalowaniu win 2000 i xp komp restartuje sie
kilkanascie sekund po uruchomieniu systemu zanim zaladuja sie nawet programy
any vir czy firewall.Restartuje sie tak w nieskonczonosc .Myslalam ze to
wirusy ale usunelam te ktore mialam zainstalowalam system i znowu sie
restartuje.Zainstalowalam tez 98 i ten problem w ogole nie istanieje jednak z
98 mam mase problemow i chce wrocic do xp czy 2000.Macie jakis pomysl z czym
to zwiazane i co mam robic?Czuje sie bezradna i mecze sie juz miesiac z tym
instalujac po kilka razy ten sam system.Bardzo prosze o pomoc:(((Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp 09.09.04, 08:51
      Sciagnij program memtest, stworz dyskietke diagnostyczna i przeskanuj nia
      pamiec. Program mozesz pobrac stad: www.memtest86.com/memt31a.zip . Jesli
      nie wykaże Ci zadnych bledow to daj znac. Bedziemy szukac dalej.
    • Gość: Lukasz Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 19:40
      Nie jestem jakims specjalista ale spotkalem sie z podobnym problemem i
      przyczyna byla w Biosie
    • lipcio Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp 09.09.04, 20:02
      SPRAWDZ PLYTE GLOWNA.

rozkrec komputer i popatrz na kondensatory, ktore sa obok procesora - jesli
      plyta glowna ma 2-3 lata lub wiecej to bardzo czesty objaw - od gory widac na
      nich wybrzuszenia - tak jakby rozsadzalo je od srodka - moze to byc wlasnie
      przyczyna resetowania sie komputera a w pozniejszym stanie wogole moze ci
      przestac sie uruchamiac
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp IP: *.toya.net.pl 09.09.04, 20:18
        lipcio nie pierdziel, moja płyta ma 6 lat i chodzi, lepiej sprawdź pamięć a po
        drugie ustawienia biosa
        jak coś pytanie pisz niktabc@vp.pl
        w Łodzi moge polecić serwis gdyby co
        • lipcio Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp 10.09.04, 08:18
          niktabc - ja nie napisalem za kazda plyta glowna ma te przypadlosc ale ze cos
          takiego sie po prostu zdarza - jesli nie potrafisz odroznic zwyklych rad od
          madrowania sie to lepiej sie nie odzywaj - nic nie szkodzi zeby sprawdzic i te
          mozliwosc w drodze poszukiwania rozwiazan problemu - a czy to ktos zrobi czy
          nie to jego sprawa

jakby do ciebie do serwisu przyszlo tylko 10 osob w tygodniu z taka
          przypadloscia to z szeroko otwartymi oczami stwierdzilbys ze cos takiego
          rzeczywiscie sie zdaza

ciekawe jaki serwis w Łodzi mozesz polecic :-) bo tak sie sklada ze jestem
          kierownikiem w jedym z lodzkich serwisow - i zycze ci trafic wlasnie do mnie
          gdy cos takiego ci sie przytrafi a nie do miejsc gdzie beda ci opowiadali
          pierdoly i wyciagali pieniadze

a jesli to cie nie przekonuje to zyj w nieswiadomosci - twoj wybor
    • Gość: neska Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 21:19
      thx sprawdzilam tym programem memt86 i zadnych bledow.
      Plyta glowna ma 3 lata.Dziwne tylko ze restartuje sie TYLKO przy win 2000 i xp
      i to dopiero po ktoryms uruchomieniu a przy 98 NIGDY.
      A co mam konkretnie sprawdzic w biosie?Ostatnio tam zagladalam i moze cos
      przypadkiem wlaczylam ale czemu tylko restartuje sie przy xp i 2000.na 98
      chodzi bez problemu tylko z 98 mam jeszcze inne problemy.Dalej prosze o pomoc:(
      • Gość: mayuss Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 21:48
        Masz BLASTER-a, podaj swój adres, wyślę ci odpowiednią łatę
    • Gość: naprawiaczka kaman, co wy dajecie za skomplikowane rady ;) IP: *.earth.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 21:35
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=15261539&v=2&s=0
      tu jest rozwiązanie genialne w swej prostocie.
      przed pół godziną naprawiłam działanie własnego sprzętu.
      • Gość: neska Re: kaman, co wy dajecie za skomplikowane rady ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:44
        thx za odpowiedzi..wlasnie mialam blastera czy sassera ale je usunelam i zaden
        program anty vir juz ich nie znajduje.Mam ta latke zainstlowac pod win98?Bo win
        xp ktory mam teraz zainstalowany( a na ktorym mi zalezy) nie uruchomi sie nawet
        na sekundke bo po pojawieniu sie napisu xp zaraz sie uruchamia ponownie.Teraz
        juz nie mialam tego komunikatu ze za 60 sekund sie uruchomi znowu:(A moj mail
        to:ines-ka@o2.pl Pozdrawiam
        • lipcio do neska 10.09.04, 08:35
          sluchaj - przyczyn moze byc naprawde wiele

win xp ma domyslnie wlaczona opcje automatycznego resetu w przypadku
          jakiegokolwiek problemu ze startem - moga to byc rowniez np. zle sterowniki od
          grafiki

zobacz czy system uruchamia ci sie w trybie awaryjnym - jesli wystartuje to na
          mur beton jest to kwestia jakiegos sterownika

sprawdzenie pamieci jak juz ktos pisal rowniez nie zaszkodzi - najlatwiej jesli
          masz np 2 kosci - wtedy mozesz jedna z nich wyjac i zobaczyc czy komp odpala na
          samej drugiej

sasera i blastera pomijam skoro mowisz ze masz juz poinstalowane laty - one
          uaktywniaja sie tylko jak masz podlaczenie do internetu

no i sprawdz ta plyte glowna - nie zaszkodzi a jesli nadal bedziesz mial/-a
          problemy po tych wszystkich radach tutaj to proponuje udac sie do jakiegos
          serwisu
          • Gość: neska do neska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 10:07
            Lipciu nie uruchamia sie nawet w trybie awaryjnym a co do tych kosci to raczej
            sobie nie poradze:(Pozdrawiam
            • lipcio Re: do neska 10.09.04, 20:17
              a po zainstalowaniu czystego systemu win sie uruchamial ? zaczal sie resetowac
              pozniej ? po instalacji czegos konkretnego ? czy tak nagle sam z siebie ? jesli
              resetuje sie zawsze w tym samym momencie to wyglada na jakis sterownik - nie
              wiem czy poradzisz sobie np z naprawa systemu za pomoca oryginalnej plyty ? po
              uruchomieniu z niej kompa win sobie naprawia najwazniejsze pliki w systemie

w najgorszym razie pozostaje ci instalacja systemu od nowa pod okiem kogos
              doswiadczonego a jesli naprawy softu nie pomoga to nie zostaje ci nic innego
              jak udac sie do jakiegos serwisu...

no coz ja wiecej moge - trudno naprawic kompa przez net
              • Gość: neska Re: do neska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 21:29
                To wyglada tak ze po zainstalowaniu win 2000 zaczal sie restartowac sam przy
                uruchomianiu systemu w nieskonczonosc..kilka razy instalowalm 2000 i za kazdym
                razem po roznym czasie tak sie dzialo..potem zainstalowalam xp i mniej wiecej
                po 2-3 uruchomieniach zaczal sie sam restartowac zanim sie system na dobre
                uruchomil(czyli mniej wiecej podobnie)..wywalilam znowu win xp i teraz jakos
                pod 98 jestem i w ogole nie ma problemu ale sa za to inne...
                • lipcio Re: do neska 12.09.04, 20:11
                  hmm... sasser lub blaster - bo one nie dzialaja pod win98 ale skoro resetowal
                  sie od razu a laty byly zainstalowane a pod win98 dzieja sie inne rzeczy to
                  raczej cos ze sprzetem - pamiec, plyta, zasilacz, ewentualnie jakas karta

radze sprawdzac wlasnie w takiej kolejnosci - a co do kart wyjmij wszystkie
                  oprocz grafiki i zobacz czy jest cos lepiej

mialem kiedys podobny przypadek - po zainstalowaniu XP komp sie nie uruchamial -
                  okazalo sie ze sterownik do grafiki, ktory byl w winXP (microsoftowy) byl
                  zwalony - po uruchomieniu komputera w awaryjnym i podmianie sterownika wszystko
                  bylo ok - ale juz pisalas ze w awaryjnym tez ci sie nie odpalal...

nie masz jakiegos pozadnego serwisu obok siebie ? istnieje rowniez mozliwosc
                  wysylki komputera kurierem do mnie do firmy - koszt za przesylke ok 38 zl netto
                  w obie strony - koszt diagnozy ok 30-40 zl
    • Gość: wojtek Jesli byl komunikat o zamknieciu, to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 00:36
      ... to mozna go wylaczyc na czas naprawy (panel sterowania - unarzedzia administracyjne - uslugi - we wlasciwosciach zdalnego wywolywania procedur odhaczasz restartowanie w przypadku bledu). Potem mozesz sciagac narzedzia do usuwania ze stron producentow AV i latki (ale bez firewalla nawet sie nie lacz).

Przeczytaj wstep do bezpieczenstwa domowego XP w Internecie.
      • lipcio Re: Jesli byl komunikat o zamknieciu, to... 14.09.04, 00:52
        tylko pytanie jak dotrzec do panelu sterowania jak kolezance podobno komp sie
        wogole nie uruchamia nawet w awaryjnym ? :-)
    • Gość: Cornolio Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp IP: *.ch.pwr.wroc.pl 14.09.04, 08:59
      Więc ja dołożę swoją teorię:))
      Myślę, że jeśli z pamięcią wszystko ok. to problem tkwi w sterownikach.
      Ja kiedyś miałem taki problem, że domyślny sterownik karty graficznej (karta
      b.stara i już jej dawno nie mam) zainstalowany przez Win XP "gryzł" się z
      domyślnym sterownikiem dla karty sieciowej (aby sprawdzić czy to ten problem,
      wypnij kartę sieciową).
      Dlatego polecałbym przed instalacją Win 2000/XP zaciągnięcie najnowszych
      sterowników dla danej karty graficznej i ewentualnie sieciowej spod Win 98
      (mówisz, że ten Ci działa). Następnie przed instalacją Wina XP wypnij kartę
      sieciową i zainstalu system bez niej. Po instalacji uaktualnij
      sterowniki "grafiki". Po skończeniu tej operacji wepnij kartę sieciową. Jeśli
      wszystko zadziała, będzie git. Jeżeli problem restartów zostanie wyeliminowany,
      to dla lepszego samopoczucia (hehe) spróbuj uaktualnić jeszcze sterowniki karty
      sieciowej.
      P.S. A kondensatorów na płycie nie sprawdzaj, bo to bzdura jakaś :)))
      • lipcio Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp 15.09.04, 19:30
        bawi mnie swiadomosc polaczkow, ktorzy uwazaja ze skoro oni o czyms nie
        slyszeli to pewnie to bzdura jakas :-) a o lotach na ksiezyc slyszales ? ale
        pewnie nie widziales... to to tez bzdura :-)
        • Gość: Cornolio Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp IP: *.provider.pl / *.provider.pl 15.09.04, 20:39
          Ok. kondensatory można sprawdzać. :))
          I tranzystory, i rezystory.
          I oczywiście wszystkie "ścieżki" wokół procesora.

Nie denerwuj się chłopie, bo ci kabelek w głowie pęknie i będzie mi smutno.
          Luzik. Pozdrawiam.
          • lipcio Re: restartowanie sie komp przy 2000 i xp 15.09.04, 21:24
            misiu drogi - uwierz mi ze jestes bardzo daleko od zdenerwowania mnie a temat
            kondensatorow uwazam za zamkniety, w koncu nie kazdy musi zasmiecac sobie glowy
            takimi rzeczami

pozdrawiam cie serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka