Dodaj do ulubionych

przegladarki

01.02.15, 21:43
nie moge wejść w przegladarkę -ani google chrome ,ani mozilla sie nie włącza
zamiast tego jakies isearch.omiga-plus.com/?type=hp&ts=1422821805&from=cor&uid=TOSHIBAXMK6475GSX_22K3F28QSXX22K3F28QS
i chodzi w ddodatku strasznie wolno
co sie dzieje????
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: przegladarki 01.02.15, 22:07
      Złapałaś szkodnika i trzeba go usunąć.
      Ostatnio grasowała wersja, którą można było odinstalować przez panel sterowania.
      Jeśli to się nie powiedzie - pobierz AdwCleaner, uruchom i usuń to świństwo
      i co tam jeszcze przyplątało się przy okazji.

• haan.ka Re: przegladarki 01.02.15, 22:13
        dzięki, właśnie zauważyłam,że temat był parę pieter niżej
        czyli nie tylko mnie sie trafiło
        instalowałam kodeki , mogło z tym sie przyplątać?
        • wariant_b Re: przegladarki 01.02.15, 23:34
          Z wszystkim się mogło przyplątać.
          "Darmowe" w Internecie często ma "sponsorów".
          Dotyczy to i oprogramowania i witryn, z których je pobieramy.

Trzeba uważnie czytać każdą linijkę komunikatów instalatora
          i zaglądać w każdą jego opcję. Prawnicy firmy, która podrzuca
          takie coś wiedzą, że bez zgody użytkownika instalacja jest
          nielegalna i potrafią doradzić, gdzie upchnąć taką informację,
          by użytkownik potwierdził umowę nie zauważywszy "kruczka".
          Niechciany program, który złapałaś, jest całkowicie legalny.
          • pia.ed wariant_b ... Potrzebuje pomocy! 14.02.15, 03:27
            Nie tak dawno tlumaczyles, jakie niedogodnosci ma (zainstalowany fabrycznie)
            na moim laptopie program WINDOWS 8, a teraz nie moge tego znalezc :(

W tej chwili chodzi mi jednak konkretnie o to, ze chce zainstalowac WINDOWS 7,
            ale nie moge sie dostac na programy ... bo nie wiem jak sie przedrzec przez "klocki".

W co mam kliknac, aby otworzyla sie strona z usunieciem lub zmiana programu?
            Na Windows XP kilkalam na "start" (w dolnym rogu lewej strony) i bylo OK.

Kiedy klikam na nowy START niemal nic sie nie dzieje :(

Chce zainstalowac takze Mozilla Firefox ... i Adoba Player.
            Kilka razy mi sie udalo "przedrzec" przez rozne apy,
            ale tylko przez czysty przypadek..
            • wariant_b Re: wariant_b ... Potrzebuje pomocy! 14.02.15, 08:03
              Tu przechodzisz do "kafelków" i zaczynasz pisać "panel". Windows podpowie ci,
              że chodzi o panel sterowania, a tam znajdziesz pozycję "Programy i funkcje".
              Możesz również kliknąć strzałkę w dół i pokaże się lista zainstalowanych aplikacji.
              Na pulpicie natomiast możesz wejść w eksploratora (ikonka na pasku zadań)
              i po ustawieniu się na komputerze przypatrzeć się wyświetlanemu menu.

Z instalacją jest prościej - ściągasz program, naciskając CTRL+J przechodzisz
              do wykazu pobranych plików i klikasz instalator.

Przy okazji - jeśli masz Windows 8 to rozsądnie jest ściągnąć ze sklepu MS
              aktualizację do Windows 8.1. Wtedy wiele podstawowych narzędzi będzie
              dostępne po kliknięciu prawym klawiszem myszki na ikonkę Windows
              i generalnie nieco prościej będzie posługiwać się myszką.
              A kolejną opcją jest również doinstalowanie programu Classic Shell
              lub innego narzędzia do zmiany interface'u Ósemki na bardziej wygodny.
              • pia.ed Re: wariant_b ... Potrzebuje pomocy! 14.02.15, 11:49
                ... "ściągnąć ze sklepu MS" ... oznacza chyba KUPIC, czy tak?
                Nigdy w zyciu nic z internetu nie kupowalam, bo na moje skromne potrzeby
                bezplatne programy zawsze wystarczaly.

Mam najprostszy laptop jaki znalazlam w sklepach. Kupilam nie z oszczednosci,
                tylko dla latwosci obslugi ... bo techniczna nigdy nie bylam ;)

[i]wariant_b napisał:
                > Przy okazji - jeśli masz Windows 8 to rozsądnie jest ściągnąć ze sklepu MS
                > aktualizację do Windows 8.1. Wtedy wiele podstawowych narzędzi będzie
                > dostępne po kliknięciu prawym klawiszem myszki na ikonkę Windows
                > i generalnie nieco prościej będzie posługiwać się myszką.
                > A kolejną opcją jest również doinstalowanie programu Classic Shell
                > lub innego narzędzia do zmiany interface'u Ósemki na bardziej wygodny.[i]
                • wariant_b Re: wariant_b ... Potrzebuje pomocy! 14.02.15, 12:13
                  W tym przypadku ceną jest założenie konta na serwerach Microsoftu,
                  samo uaktualnienie produktu Windows 8 do Windows 8.1 jest bezpłatne.
                  Oczywiście pechowcom komputer przy tej instalacji nienadzorowanej może
                  przestać prawidłowo działać, więc lepiej wcześniej sprawdzić na stronie
                  producenta sprzętu, czy sterowniki pod Windows 8.1 i pod Windows 8
                  są identyczne, a jeśli nie są pobrać je wcześniej. W szczególności reinstalacji
                  mogą wymagać sterowniki do sieciowych kart bezprzewodowych, więc możemy
                  się niechcący odciąć od Internetu. Nie jest to upgrade podobny do ServicePacka,
                  a instalacja nowego systemu.

Ceną założenie konta MS jest to, że łatwiej możemy być śledzeni w sieci,
                  więc jeśli jeszcze takiego nie masz (na przykład przy okazji instalacji Skype)
                  sugeruję stworzenie nowego użytkownika z uprawnieniami administratora
                  a po wymianie systemu jego usunięcie.
                  • pia.ed Re: wariant_b ... Serdecznie dziekuje! 14.02.15, 13:45
                    Taka sytuacja mi pasuje, a "sledzenia" nie boje sie ...
                    Kiedy bede u szwedzkiego sasiada informatyka to zapytam czy zechce mi pomoc.

Boje sie, ze inaczej sytuacja mnie przerosnie i znow narobie takiego balaganu
                    jak na starym komputerze ... ktory dalej czeka "na ratunek",
                    a oddanie do warsztatu kosztuje tyle, ze lepiej kupic nowy.
              • tiges_wiz Re: wariant_b ... Potrzebuje pomocy! 15.02.15, 00:08
                Kombinujesz jak koń pod górę...
                RMB w lewym dolnym rogu (tam gdzie logo windows) i masz szybki link do panelu sterowania.

Dla hardcore'owców podaję skrót: win+x
                • pia.ed Potrzebuje pomocy! 15.02.15, 00:25
                  Aha ... to nazywa sie "kafelki"? Takie cztery biale plytki ...
                  Klikam w to codziennie kiedy chce wylaczyc laptop - ale slowa "panel sterowania"
                  nigdy na stronce nie widzialam ... Czyli musze dalej "kombinowac" ...

tiges_wiz napisał:

> Kombinujesz jak koń pod górę...
                  > RMB w lewym dolnym rogu (tam gdzie logo windows) i masz szybki link
                  do panelu sterowania.

• wariant_b Re: wariant_b ... Potrzebuje pomocy! 15.02.15, 08:59
                  > RMB w lewym dolnym rogu (tam gdzie logo windows)

W oryginalnej Ósemce tam nie ma logo Windows. Brakuje wielu elementów z Windows 8.1.
                  Po najechaniu myszką w lewy dolny narożnik pojawia się ikonka "kafelków".
                  Ale skrót WiN+X (i prawy przycisk myszki) działają, tylko trzeba o nich wiedzieć.
                  Interface WIndows 8 dla przyzwyczajonych do XP lub Siódemki jest mocno nieczytelny,
                  zwłaszcza jeśli korzystamy głównie z programów desktopowych. Idea przymusowych
                  zakupów w Sklepie Microsoftu aplikacji "kafelkowych" jakoś nie bardzo wypaliła,
                  a dokopać się do funkcji znanych z wcześniejszych Windowsów jest czasami trudno.

Swoją drogą - nie mam już żadnego oryginalnego Windows 8 na żadnym z komputerów.
                  Według statystyk internetowych nawet Vista jest częściej używana od oryginalnej Ósemki.
                  • pia.ed Re: wariant_b ... 15.02.15, 09:24
                    Chyba cos do mnie zaczelo docierac ... Kliknelam przed chwila w kafelki i pokazalo sie wyszukiwanie. Wpisalam "Panel sterowania" i w kazdym razie jest objasnienie jak na niego wejsc. Zanotuje sobie podane tam wskazowki i na pewno znajde.
                  • tiges_wiz Re: wariant_b ... Potrzebuje pomocy! 15.02.15, 11:44
                    No bo 8.1 jest o wiele lepszy, choć zmiany są kosmetyczne. Xnam wiele osób, którym 8.1 podoba, a 8 nie znosili. W 8 trzeba dojechać do samego rogu, ale to menu zawsze tam było i mi go w 7 brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka