Dodaj do ulubionych

jaki telewizor 40-42 cale wybrac?

04.05.15, 09:44
Witam
Jestem chyba jednym z ostatnich przedstawicieli ginacego gatunku uzytkownikow kineskopu ale niestety sprzet zaczyna niedomagac wiec czas sie rozejrzec za czyms nowym.
Zamierzam kupic telewizor 40-42 cale. No i poki co mam dylemat czy wybrac Sony czy Samsunga gdyz z opinii zdobytych wynika ze:
- Samsung jest latwiejszy i przyjemniejszy w obsludze a tv ma byc uzywany takze przez osoby znacznie starsze
- Samsung latwiej wspolpracuje z urzadzeniami zewnetrznymi a w domu mamy smartfony wlasnie tej firmy (rozwazalbym takze ew. klawiature do skype i przegladarki)
- Samsung ma ponoc znacznie ciekawsze aplikacje
- Sony ma ponoc znacznie ladniejszy obraz (a jakosc obrazu ma dla mnie bardzo duze znaczenie)
Zamierzam kupic telewizor w cenie do max 2500 pln.
Jako ze mam zewnetrzny tuner dvb-t/sat to telewizor nie musialby miec takowego podobnie jak 3d (klopoty ze wzrokiem+ mala oferta filmowa) ani 4K (czy kiedys sie upowszechni? a jesli nawet to moze trzeba bedzie juz wymienic ten sprzet bo pogwarancyjnie bedzie juz niedomagal). No ale wazne dla mnie sa:
jakosc obrazu, wspolpraca ze smartfonami, dobry odbior sredniomocnego sygnalu wifi (przegladarka internetowa, YT, Skype).
Prosze o rady :)
Obserwuj wątek
    • Gość: 123 Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.15, 17:06
      Samsung UE40H6400
      Samsung UE40H6700
      • autkowy Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 05.05.15, 00:08
        Dzięki ale dlaczego akurat te modele? A poza tym czy usłyszane i wyźej napisane opinie są słuszne?
        • Gość: 123 Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.15, 17:08
          Poczytaj e necie
          www.hdtvtest.co.uk/news/ue40h6400-201405023756.htm
          www.spidersweb.pl/2014/11/samsung-h6400-recenzja.html
          www.youtube.com/watch?v=rfNRk84vdaw
          www.youtube.com/results?search_query=samsung+ue40h6400+
          • autkowy Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 06.05.15, 09:06
            Dzięki, przeczytałem zarówno artykuł jak i komentarze. I przyznac muszę że mam coraz większy dyskomfort ;) W dodatku w tekstach widać odniesienia do blueraya a my nie uzywamy tego sprzętu a co najwyżej zwkłego odtwarzacza dvd + programy z naziemnej i satelitarne (free) polskie i niemieckie które jak przypuszczam nie grzeszą superjakością (co póki co trudno stwierdzić na kineskopie).
            • crannmer Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 06.05.15, 21:49
              autkowy napisał:

> Dzięki, przeczytałem zarówno artykuł jak i komentarze. I przyznac muszę że mam
              > coraz większy dyskomfort ;) W dodatku w tekstach widać odniesienia do blueraya
              > a my nie uzywamy tego sprzętu a co najwyżej zwkłego odtwarzacza dvd

Nie masz bluryja, bo do koneskopu nie ma sensu. Ale nienabycie BR przy posiadanym ekranie FullHD to szczegolna metoda umartwiania sie.

> programy
              > z naziemnej i satelitarne (free) polskie i niemieckie które jak przypuszczam ni
              > e grzeszą superjakością (co póki co trudno stwierdzić na kineskopie).

Niemiecka telewizja publiczna ma w tej chwili prawie wszystkie programy na satelicie dostepne w HD 720p. Jakosc obrazu audycji nagranych w HD np. na 3sat, arte, WDR, BR itp. jest powalajaca.

W tej chwili leci FCB-Barcelona na ZDF. Mozna liczyc dzbla trawy. Rowniez podczas ruchu kamery. Trzeba tylko miec porzadny telewizor. Namawiam do wersji z wbudowanym tunerem satelitarnym. Po co dodatkowo wydawac pieniadze na zewnetrzny tuner DVB-S2? A i obsluga jest prostsza.
              • autkowy Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 06.05.15, 23:05
                Dzięki za rade. W zasadzie masz rację tuner wbudowany to dobry pomysł ale po co teraz mam przepłacać za takowy skoro tuner mam w Arivie? Poczekam az wejdzie DVB-T2 i wtedy zamiast zmieniać zewnętrzny tuner zainwestuję w telewizor z tunerem naziemnym i satelitarnym (telewizor który teraz chciałbym kupić może do tego czasu albo się zepsuć bo zakładam ze w PL nie nastąpi to tak szybko). A propos... w Niemczech chyba Sony jest popularniejszy od Samsunga? Przy okazji przypomniał mi się kolejny argument na korzyść Samsunga: ponoć jego piloty są łatwiejsze w obsludze od tych od Sony... co może mieć duże znaczenie w przypadku osób starszych.
                Dzisiaj pewien sprzedawca zaszczepił kolejną niepewność wskazując na Panasonica (ponoć po rezygnacji z plazmy firma zaczeła produkować świetne LCD/LEDy?) Ciekawe czy są "user friendly" - nikt z moich znajomych nie ma takowego...
                • Gość: bezpiecznik Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.15, 21:15
                  Wybór jest prosty: Philips 7109 z systemem Ambilight. Powinieneś spokojnie zmieścić się w swoim budżecie. :)
                  • autkowy Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 20.05.15, 12:18
                    Zapewne byłby prosty gdyby nie fakt że kilka lat temu skutecznie zrazilem sie do Philipsa...
                    • Gość: bezpiecznik Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 19:25
                      Philips był parę lat temu wkurzający to fakt. Miał wolne menu, odstawał od konkurencji w smarcie itd. Teraz to już mało aktualne, zresztą wybór należy do konsumenta, ja uważam, że należy sprawdzić polecane przez kogoś produkty na półce sklepowej.
                      • autkowy Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 26.05.15, 21:18
                        Masz rację. Czasem kieruję się niepotrzebnymi uprzedzeniami ale ma to też tą zaletę że zawęża mi paletę poszukiwań po wykluczeniu nielubianych :) I tak reszta stanowi całkiem spora grupę. A ostatecznie i tak decyduje subiektywna ocena w której swój udział mają także jakieś niecheci.
                        • Gość: bezpiecznik Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.15, 16:36
                          Ja też się kieruję wobec marek sympatiami czy antypatiami, chyba każdy tak robi. Philipsa lubię, co nie oznacza, że telewizor tej marki automatycznie został kupiony jak potrzebowałem nowego. Nie używam Smarta, należę raczej do mało wymagających użytkowników, ale czytałem, że TV tej firmy zrobiły spory postęp w stosunku tego co było kiedyś i gdybym chciał to nie ma z tym problemów.
                • milo800 Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 30.09.15, 17:56
                  Moim zdaniem ledy panasonika są dobre. Oczywiście mam tu swoje sympatie i antypatie, jak i w przypadku innych marek, ale jest sporo modeli, które im się naprawdę udały. Jednym z lepszych, a uważam, że niedocenionych modeli jest 50cx700e - fajny obraz, kolory nasycone, kontrast ANSI po kalibracji około 3200:1, opóźnienie sygnału (input lag) wg miernika Bodnara to 38,7 ms. , zatem jak na 4K wyśmienicie, interfejs systemu prosty i jasny (Firefox OS). Ogółem warto się zastanowić.
    • 5zet Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 02.10.15, 02:08
      Minęło 5 miesięcy... jaki telewizor został kupiony i jaka jest jego ocena w eksploatacji?? Taki wpis nada sens całemu wątkowi..
      • autkowy Re: jaki telewizor 40-42 cale wybrac? 02.10.15, 11:33
        Nie ma czym sie chwalic... stary kineskop zostal jeszcze raz uratowany a raczej przesunieto nieco w czasie jego agonie. Wiec przestalem sie spieszyc bo wchodza wciaz nowe i niby lepsze moedele telewizorow... Tak wiec czekam i czytam rozne opinie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka