asiak44 27.03.15, 11:40 Jestem zwykłym użytkownikiem komputera, dowiedziałam się o możliwości przechowywania plików w chmurze. Czy warto, a jeżeli tak, jak to się robi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: gtw Re: Chmura z plikami IP: *.calcit.fastwebserver.de 27.03.15, 12:14 rejestrujesz konto na stronie zapewniającej taki usługi, wyberasz opcję chmury (są darmowe i płatne) i ładujesz tam pliki ważne pliki, dla bezpieczeństwa, warto jednak trzymać nie tylko na chmurze, ale i rownolegle na dysku zewnętrznym z najpopularniejszych to dysk google albo microsoft one drive, ktore zarejestrowanym użytkownikom oferują za darmo określoną pojemność, większ pojemnośc z dodatkowymi uopcjami to zwykle okreslona miesięczna/roczna opłata są i chmury "wyspecjalizowane", np. flickr albo picasa dla przechowywania zdjęc i filmów albo amazon cloud dla ebooków i innych dokumentów mozna tez utworzyć konto na chomiku :) Link Zgłoś
Gość: 802.11n Re: Chmura z plikami IP: *.tpnet.pl 27.03.15, 16:31 Żadna to chmura, ot, zwykły hosting. Teraz taka moda, że cokolwiek nie zawiesisz w necie to od razu "chmura". Są różne usługi tego typu, np. Dropbox. Zakładasz konto na Dropboksie, instalujesz na kompie klienta i masz folder, do którego wrzucasz pliki. Pliki te automatycznie w tle wysyłają się na serwer - czyli masz dwie kopie plików: na dysku i w necie. Teraz na drugim urządzeniu (komputer, telefon, tablet itp.) ponownie instalujesz Dropboksa, podając swoje dane dostępowe. Twoje pliki stają się dostępne w kolejnym urządzeniu. Tak to pokrótce wygląda. Link Zgłoś
Gość: b od siebie dodam IP: *.dynamic.mm.pl 27.03.15, 17:02 Z nazewnictwem to się zgadzam, co do dropbox-a to wygląda tak: Są dwie wersje z tą nazwą. dropbox.com o którym piszesz i dropbox.pl który działa trochę inaczej. Jak chcesz mieć większą pojemność na dropbox.com możesz korzystać z zaproszenia od kogoś a później sam/a zapraszać, taki bonus dają od każdego zaproszonego, nie ma jednak tak dobrze i jest limit w tej akcji. Mogę Ci takie zaproszenie wysłać, bo mam dropboxową skrzynkę. Nie korzystam jednak z aplikacji o której piszesz, loguję się normalnie przez przeglądarkę. O dziwnej działalności tej aplikacji pisano na ten przykład tutaj: technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,17514977,Podejrzana_aktywnosc_Dropboxa__Sprawdza_co_masz_na.html Link Zgłoś
Gość: 802.11n Re: od siebie dodam IP: *.tpnet.pl 27.03.15, 17:46 Dropboksa podałem jako przykład (nie słyszałem o podejrzanej działalności, jakoś mi umknęło). Sam korzystam z Yandex.disk, również bez instalowania klienta, tym bardziej, że mogę go sobie zwyczajnie zamapować jako dysk sieciowy. Link Zgłoś
bragland Re: Chmura z plikami 27.03.15, 19:51 ja wolę kupić dysk zewnętrzny na usb3, albo choćby karty pamięci Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Chmura z plikami 27.03.15, 20:20 To nie żadna chmura, tylko ileś komputerów ulokowanych w różnych miejscach świata (by każdy użyszkodnik miał do któregoś blisko). Kiedyś była jasna i zrozumiała nazwa WAN, ale zawsze się jakiś marketoid pojawi by wymyśleć jakąś szurniętą nazwę i wcisnąć kit leszczom że to nie wiadomo co. Czekam jeszcze na kałuże, tęcze i zamieć Link Zgłoś
bragland Re: Chmura z plikami 27.03.15, 20:36 LAN, WAN, MAN nie mają nic wspólnego z chmurą Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Chmura z plikami 28.03.15, 13:43 Doprawdy ? Ani serwerów, ani łączy, ani protokołów ? Link Zgłoś
Gość: b Re: Chmura z plikami IP: *.dynamic.mm.pl 27.03.15, 21:04 @gyubal_wahazar: Jakbyś był kiedyś w takiej serwerowni, która oferuje usługi o których mówimy, to wiedziałbyś jaką bzdurę piszesz. Ja akurat bywam w takich serwerowniach na co dzień. Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Chmura z plikami 28.03.15, 13:40 No to pochojrakowałeś, gdzie to nie bywasz i to na codzień. A teraz może wesprzesz tą autohagiografię jakimś argumentem ? Link Zgłoś
Gość: qwerty Zaszyfruj dane IP: *.play-internet.pl 27.03.15, 22:30 przed eksportem do chmury np. przy pomocy darmowego i otwartego gpg4win.org/ inaczej w razie ataku na chmurę np. twoje pliki mogą zostać udostępnione. Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Zaszyfruj dane IP: *.play-internet.pl 27.03.15, 22:37 wszystkim? a skąd wiesz? Link Zgłoś
bragland Re: Zaszyfruj dane 27.03.15, 22:46 wiem bo to krzyczę swym studentom na każdych zajęciach Link Zgłoś
asiak44 Re: Zaszyfruj dane 28.03.15, 01:46 Ja dalej nie wiem co z tą "chmurą", jak to robić, jak mogę zabezpieczyć swoje pliki. Mnie te rzeczy nie są znane, a już na pewno nie wiem jak je zaszyfrować. Link Zgłoś
wariant_b Re: Zaszyfruj dane 28.03.15, 11:54 > ... jak mogę zabezpieczyć swoje pliki. No właśnie - umieszczając co ważniejsze i częściej potrzebne ploki w chmurze. Własnego komputera można akurat nie mieć pod ręką, pedrive gdzieś posiać a na dysku przenośnym mieć nieaktualną wersję, bo brakło czasu, by skopiować. A na serwerach gdzieś to wszystko będzie dostępne od ręki. Wystarczy umieć potwierdzić swoje uprawnienia do korzystania z danego konta. Oczywiście możemy nie mieć zaufania do oferującego usługę, ale po pierwsze nie trzymajmy w chmurze a tym bardziej w komputerze informacji mogących być dowodami procesowymi, po drugie ryzyko kradzieży danych jest minimalne względem ryzyka kradzieży tożsamości internetowej i uprawnień do dostępu. Twoje loginy i hasła są są tym, czego złodziej pragnie najbardziej. > ... a już na pewno nie wiem jak je zaszyfrować. Zapewne tak, jak szyfrowane są w chmurze - algorytmem AES-256 lub lepszym. Na przykład kompresując popularnym 7Zipem z hasłem. Link Zgłoś
Gość: jon Re: Chmura z plikami IP: *.kaskada.net 28.03.15, 11:09 Ja polecam dropboxa. Używam już sporo czasu nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. db.tt/gD5AUShB rejestrując z tego linka dostajesz dodatkowe 500MB (tak jak i ja). W podobny sposób można zwiększać pojemność konta aż do 16GB! ;) Link Zgłoś