Gość: Sylwia IP: *.chem.louisville.edu 10.04.02, 21:29 Jak i skad moge zainstalowac polskie czcionki w XP, zebym nie musiala w polskich programach ogladac tych fistaszkow? Aha, bo mam angielsko jezyczna wersje XP. Wielkie dzieki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Senin Re: Polskie czcionki dla Windows XP IP: *.prem.tmns.net.au 11.04.02, 00:31 W Control Panel otworz Regional and Languages>Add. Dodaj polski. przycisnij "key Settings" zauwaz co zmienia jezyk. W edytorze tekstu ustaw sobie odpowiednio trzcionki Wordzie np. go to tools>customise>options>keyboard, Znajdz w lewym okienku "categories" Insert w commands znajdz "symbol:" zaznacz go. Powinien ukazac sie nowy guziczek z napisem "Symbol" kliknij znajdz w gornym okienku "normal text" i wybierz literke>ok. nacisnij klawisz np alt i cos tam i klinij na "assign"/Przypisz. Polska czcionka bedzie przypisana do tej kombinacji klawiszy. Musisz to powtorzyc dla kazdej literki z osobna. Moze sa latwiejsze sposoby, ale ja na razie dysponuje tylko takim. Poza tym poszukaj w Help pod Language. Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Polskie czcionki dla Windows XP IP: *.chem.louisville.edu 11.04.02, 17:27 Wielkie dzieki, bede probowac dzisiaj wieczorem. Jakby cos mi nie wychodzilo to jeszcze sie zglosze o pomoc. Link Zgłoś
Gość: Vaterlan Re: Polskie czcionki dla Windows XP IP: *.its-s.tudelft.nl 12.04.02, 03:15 Musze przyznac, ze w zyciu bym nie wpadl na tak pokrecony sposob :). Jesli chce sie miec mozliwosc pisania polskich znakow w angielskojezycznych aplikacjach to po pierwsze musi byc zainstalowana polska klawiatura (Start - Settings - Regional and Language Options - Languages - Details - Add..). Zmiana klawiatury nastepuje po nacisnieciu Lewy Alt - Shift. Najlepiej ustawic polska klawiture programisty jako default i nie trzeba sie o nic martwic. Polskie znaki diaktryczne dostepne sa w kombinacji z Prawy Alt. Natomiast z opisu problemu wywnioskowalem ze potrzebne sa polskie znaki w polskich programach (np. menu). Aby je uzyskac nalezy ponownie przejsc do Regional and Language Options - Advanced i wybrac Polish w liscie Language for non-unicode programs. Powinno chodzic, przynajmniej po reinstalacji polskiego programu. Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Polskie czcionki dla Windows XP IP: *.prem.tmns.net.au 12.04.02, 03:27 Gość portalu: Vaterlan napisał(a): > Musze przyznac, ze w zyciu bym nie wpadl na tak pokrecony sposob :). Masz racje, sposob pokrecony, zapomnialam bowiem dodac ze standartowy uklad polskiej czcionki bardzo mi nie odpowiadal, zmienial bowiem polozenie niektorych symboli jak np. nawiasy, znak zapytania itd. I strasznie mi sie to dziadostwo mylilo. A poz tym to jest tak jak mowisz, co bylo w pierwszych linijkach mojego pokreconego postu. Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Polskie czcionki dla Windows XP IP: *.chem.louisville.edu 16.04.02, 22:04 Dzieki za podpowiedzi. Zainstalowalam sobie polskie klawiatury, ISO i programisty, ISO do pisania w HTML'u. Natomiast problem jaki teraz mam to brak polskich znakow w moich fontach, mam tam nawet czeskie i francuskie z kreskami na gorze, ale e z ogonkiem nie uswiadczysz. Zastanawiam sie co moge zrobic, skad sciagnac standardowe typy fontow z polskimi literami. Link Zgłoś