Dodaj do ulubionych

Jaki wybrać program do backupu?

19.03.16, 20:09
Potrzebuję dobrego, darmowego programu, żeby od czasu do czasu zrobić backup partycji systemowej (system + zainstalowane programy). W sumie dużych wymagań nie mam, najważniejszą cechą jest oczywiście niezawodność. Z kilku najbardziej popularnych i polecanych na różnych forach wybrałam wstępnie cztery (kolejność alfabetyczna):

- AOMEI Backupper
- EaseUS Todo Backup
- Macrium Reflect
- Paragon Backup & Recovery Free

Który z nich najlepiej wybrać? Prosiłabym o konkretne argumenty, w czym dany program jest lepszy od pozostałych, najlepiej od osób, które już je testowały.

Dziękuję za wszelką pomoc :)
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 19.03.16, 23:58
      Do listy możesz jeszcze dopisać Acronisa w wersji od producenta dysku,
      czyli np. Seagate DiskWizard albo Acronis True Image WD Edition.

Z twojej listy darmowych programów sugerowałbym AOMEI Backupper Standard.
      Ma mniej dziwnych ograniczeń niż konkurencja, a zatem i więcej możliwości.
      Tylko "polskość" musisz sobie doszukać, bo formalnie jej nie ma.

A tak dokładniej - ściągasz AOMEI PEBuilder i masz całkiem sensowny krążek
      lub pendrive naprawczy z Backupperem, Partition Assistantem i paroma innymi
      przydatnymi programami. A jeśli wolisz korzystać z Windows to instalujesz
      Backuppera i ewentualnie OneKey Recovery do kompletu.

Działa. Czy niezawodnie, nie jestem w stanie odpowiedzieć. Nie testowałem
      sytuacji awaryjnych typu uszkodzony dysk czy rozjechany Windows.
      W typowych przypadkach, czyli do wykonania i wgrania obrazu na tym samym,
      sprawnym sprzęcie działał bez problemów i w miarę szybko.
      • martha987 Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 00:50
        Na Acronisa niestety się nie łapię, bo mam dysk innego producenta.

Z tym AOMEI PEBuilder, z tego co widzę, jest trochę zabawy przy tworzeniu krążka. Po co mi dodatkowe narzędzia, jak jest mnóstwo takich krążków dużo bardziej kompleksowych (np. Hirens)? Zależy mi na programie, który by robił tylko to, do czego jest stworzony, i był niezawodny. Być może AOMEI Backupper taki jest, ale nie za bardzo widzę sens dodawania kolejnych funkcji.

A jakie konkretne dziwne ograniczenia u konkurencji masz na myśli?
        • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 13:53
          > Z tym AOMEI PEBuilder, z tego co widzę, jest trochę zabawy przy tworzeniu
          > krążka. Po co mi dodatkowe narzędzia, jak jest mnóstwo takich krążków
          > dużo bardziej kompleksowych (np. Hirens)?

Ten PEBuilder ma wprawdzie niewielkie możliwości, ale jest zdumiewająco prosty.
          Zresztą można łatwo, choć nie zawsze skutecznie, dodać własne programy przenośne.
          Nie wiem z jakich powodów, ale Chińczycy tworzą wyjątkowo sensowne interfejsy
          i nie trzeba się zastanawiać, gdzie ukryta jest jakaś kluczowa dla użytkownika opcja.

Ma natomiast jedną bezsprzeczną zaletę - będzie działał poprawnie na komputerze,
          na którym został wygenerowany. Nie będzie przykrej niespodzianki, jaka może się
          zdarzyć w Hirenie i jego modyfikacjach czy w DLCD, że WindowsPE nie zobaczy
          dysku albo portów USB albo akurat tej karty sieciowej, która jest w komputerze.
          Nie trzeba będzie grzebać w BIOS-ie UEFI, żeby uruchomić ten krążek (choć tu,
          w komputerach dostarczonych z Windows 10 lub 8.1 też bywają niespodzianki).

A krążek lub pendrive startowy i tak musisz mieć, więc jeśli będzie na nim coś
          więcej niż sam program do obrazowania dysków raczej nie zaszkodzi.
          "Czysty" krążek startowy na WindowsPE lub linuksie możesz utworzyć
          w samym programie Backupper lub wziąć z innego komputera.
          W PEBuilder zresztą również poręczniej jest utworzyć krążek z wersji 32-bit.

Backupper ma jeszcze jedną zaletę, której nie miały pozostałe programy z listy.
          Można go legalnie używać zarówno na na komputerze domowym jak i firmowym.

• martha987 Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 16:15
            Program potrzebuję wyłącznie do użytku domowego, więc ostatnia zaleta nie ma dla mnie znaczenia.

PEBuilder ma tę wadę, że wymaga zainstalowania dodatkowego programu, a potem też nie wiadomo, czy to wszystko będzie niezawodnie działać. Z kolei żeby stworzyć krążek startowy Windows PE w Aomei Bakupper, trzeba doinstalować jakieś Windows AIK, a to w sumie jest 1,7 GB (!) danych. Więc trochę mało poręczne te rozwiązania, moim zdaniem. Choć opinie program ma bardzo dobre - jeśli faktycznie tak jest, to zastanowię się nad nim. Generalnie, nie chcę eksperymentować, zależy mi na czymś prostym i niezawodnym.

Mam jeszcze takie pytanie: niektóre programy (w tym Aomei Bakupper, ale także np. Easeus Todo Backup) mają dwie podobne funkcje: kopia partycji i kopia systemu. Czym obraz będzie się różnił w przypadku partycji systemowej? Jeśli chcę zrobić kopię całej partycji systemowej z zainstalowanymi na niej programami (żeby potem dało się odtworzyć tę partycję z backupu po jakiejś awarii i komputer normalnie działał) to z której z tych funkcji skorzystać? Wielkość obrazu jest chyba ta sama w obu przypadkach. Żeby jednak nie okazało się potem, że pojawią się jakieś problemy, np. komputer nie będzie bootować...
            • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 17:12
              WAIK wymagany był w przypadku Visty.
              Do nowszych systemów nie jest potrzebny ani WAIK, ani ATK (obecna nazwa pakietu).
              Konkretnie potrzebna jest odpowiednia wersja dism.exe, a ta powinna być w systemie.
              Tu faktycznie Todo Backup ściąga tylko mniej, bo tylko niezbędne składniki WAIK.
              W obu wersja linuxowa (do której nie trzeba nic ściągać) wystarcza do wgrania obrazu,
              ale nie pozwala na utworzenie nowego obrazu offline - obraz tworzymy pod systemem.

Generalnie AOMEI i EaseUS to prawie ten sam produkt.
              AOMEI Backupper jest trochę późniejszy, różnica między wersją free a płatną
              jest mniejsza, a sam interface (pomijając "polskość") wydaje się czytelniejszy.

W nowszych wersjach Windows domyślnie tworzona jest partycja bootująca.
              Nie pokazuje się w Explorerze, bo nie ma przypisanej litery dysku.
              Dla Windows 7 było to zwykle 100 MB, dla nowszych ok. 300 MB lub więcej.
              Zatem kompletna kopia systemu zawiera dwie partycje, a nie jedną.
              Jeśli przypadkiem zrobisz obraz tylko partycji systemowej C:, to w PEBuilderze
              masz narzędzie (bootice) do naprawy rozruchu Windows oraz Partition Assistant
              do własnego partycjonowania dysku.

Uszkodzoną lub brakującą partycję bootującą można odtworzyć, systemowej nie.
              Vista, a nowsze przy ręcznej instalacji "na wskazaną partycję" nie tworzą osobnej
              partycji bootującej, wtedy kopia systemu i kopia partycji C: będą tym samym.
              Trochę ostrożności jest potrzebne, gdy mamy dodatkowe partycje np. D: z danymi.
              • martha987 Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 18:36
                No właśnie mam Vistę. Czyli WAIK musiałabym doinstalować. Są jakieś gotowe krążki do ściągnięcia w sieci, ale na ile pewne, to nie wiadomo.

Czyli rozumiem, że u mnie w Viście nie ma znaczenia, czy zrobię backup funkcją "kopia partycji" czy "kopia systemu"? Sumy kontrolne obrazów powinny być te same?

W Macrium Reflect i Paragonie chyba nie trzeba nic ściągać do zrobienia krążków ratunkowych. Jeśli te programy różnią się głównie czytelnością interfejsu, to może tamte będą lepsze?
                • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 19:30
                  Skoro masz Vistę, to temat wygenerowania krążka z PEBuildera sam się rozwiązał,
                  bo ten program nie działa na Viście. Podeślę ci krążek z Visty, com go zrobił przy okazji
                  wątku o problemach z Todo Backup. Oczywiście trzeba wypalić krążek z pliku .ISO,
                  ale odpadnie ściąganie kobylastego WAIK.

www53.zippyshare.com/v/JM1uv1eP/file.html
                  Zobaczymy, czy zadziała bez problemów. Krążki z Todo przenosiły się poprawnie.
                  • martha987 Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 19:57
                    Ale ten krążek jest przecież do innego programu? Do Aomei Backupper w takim razie musiałabym ściągać Windows AIK albo szukać gotowych krążków w sieci.
                  • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 20:59
                    Pod linkiem jest ampe.iso z AOMEI Backuppera wygenerowana na Viście Home.
                    Wersja linuxowa to amlnx.iso i ta jest u wszystkich identyczna.
                    Todo Backup tworzy krążki ISO o nazwie Emergencydisk.iso.

W razie czego mogę podrzucić plik z PEBuildera spod Windows 7, który będzie
                    pasował również do Visty czy Windows 10 na większości komputerów.
                    • martha987 Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 22:54
                      Dzięki! Krążek pobrałam, jak zdecyduję się na Aomei, to go przetestuję. Z PEBuilderem chyba nie będę się bawić.

> wygenerowana na Viście Home

Czy to ma znaczenie, na jakim systemie został wygenerowany, skoro dysk ratunkowy ładuje się do komputera bez ładowania systemu? I jeszcze jedna rzecz: czy ten krążek będzie współpracował z backupami zrobionymi w najnowszej wersji programu (wersja 3.2)?
                      • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 20.03.16, 23:48
                        Ależ system WindowsPE się ładuje. Musi, żeby uruchomił się program
                        napisany dla systemu Windows. Na krążku poza bootmanagerem
                        znajduje się boot.wim - zmodyfikowany plik instalatora Windows
                        z programem AOMEI. Ale różnice w pliku wygenerowanym na różnych
                        komputerach i wersjach systemu są minimalne i pomijalne w praktyce.
                        Jedynie w przypadku niestandardowych sterowników do pamięci masowych
                        (dysku) może to mieć znaczenie, bo bez nich dysk będzie niewidoczny.
                        Ostatni raz sterowniki takie musiałem dodawać do XP i do serwerów.
                        Od tego czasu sprzęt bardzo się ujednolicił. Oczywiście system plikowy NTFS
                        jest ten sam, więc krążek startowy z Windows 7, 8, 8.1 i 10 zadziała na Viście.

Krążek był wygenerowany w 3.2 więc pliki obrazów .adi na pewno są zgodne.
                        • martha987 Re: Jaki wybrać program do backupu? 25.03.16, 21:56
                          Chyba w takim razie zdecyduję się na Aomei. Sprawdziłam ten krążek ratunkowy i u mnie działa. Mam jeszcze dwa pytania. Czy warto zdobyć wersję Professional programu Aomei Backupper i czy ten krążek będzie kompatybilny z tą wersją (tzn. z obrazami partycji czy dysku zrobionymi w wersji Pro)? Dość często pojawia się w różnych promocjach. I drugie podobne: czy krążek zrobiony wersją 3.2 będzie kompatybilny z obrazami zrobionymi w innych wersjach programu?
                          • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 26.03.16, 00:39
                            > Sprawdziłam ten krążek ratunkowy i u mnie działa.

A u mnie nie. O ile na maszynach wirtualnych nie było problemów,
                            o tyle na na maszynie fizycznej wersja z PEBuildera grymasiła.
                            Przy nieprzenośnych sterownikach (dla modemu komórkowego)
                            występował błąd uruchomienia systemu i krążek nie startował,
                            polska wersja Windows 7 miała ZAUWAŻALNE błędy interface'u
                            (w dokumentacji producenta opisane dla Windows 8.1, nie dla 7)
                            a system po wyzerowaniu dysku odtwarzał się z błędem i trzeba
                            było poprawiać rozruch z pomocą Bootice (jest na krążku)
                            Nadto, co już jest poważniejszym problemem, szybkość odtwarzania
                            obrazu była, w stosunku do szybkości tworzenia, mocno kiepska.
                            Obraz był wykonywany na dysku zewnętrznym po USB 3.0.
                            Wielkość obrazu zupełnie przyzwoita (przy maksymalnej kompresji
                            obraz mniejszy niż standardowy obraz Acronisa, czas wykonania podobny)
                            Ale port USB 3.0 działał, co w innych wykonaniach Windows PE nie było regułą
                            (HBCD na tej maszynie nie uruchamia się, DLCD nie widzi urządzeń na portach
                            USB 3.0 co jest dość zabawne, jeśli wczytujemy z takiego właśnie urządzenia)

Typowe użycie, a więc wersja wygenerowana z Backuppera wczytana z CD
                            - było znośnie, znowu pomijając szybkość odtwarzania obrazu z dysku USB.

> Czy warto zdobyć wersję Professional programu Aomei Backupper

Dla dodatkowych możliwości - nie.
                            Aby wynagrodzić producenta za wykonaną robotę - można.

> czy krążek zrobiony wersją 3.2 będzie kompatybilny z obrazami
                            > zrobionymi w innych wersjach programu?

Cholera wie - nie było najmniejszego sensu sprawdzać kompatybilności wstecznej.
                            Wykonany obraz oraz krążek zawsze będą w wersji 3.2. a w razie aktualizacji
                            programu można wykonać sprawdzanie istniejącego obrazu lub utworzyć nowy.
                            • martha987 Re: Jaki wybrać program do backupu? 26.03.16, 19:00
                              wariant_b napisał:

> > Sprawdziłam ten krążek ratunkowy i u mnie działa.
                              >
                              > A u mnie nie.

U mnie krążek startuje. Zainstalowałam teraz Aomei Backupper 3.2, zrobiłam obraz partycji i krążek ratunkowy też widzi ten obraz. Nic więcej tym krążkiem nie robiłam (tzn. nie robiłam nim backupu ani nie przywracałam).

A więc jak, twierdzisz, że ten krążek jest felerny?

> > Czy warto zdobyć wersję Professional programu Aomei Backupper
                              >
                              > Dla dodatkowych możliwości - nie.
                              > Aby wynagrodzić producenta za wykonaną robotę - można.

Ale za darmo chyba warto (gdy pojawi się wersja Pro w jakiejś darmowej promocji)?

> > czy krążek zrobiony wersją 3.2 będzie kompatybilny z obrazami
                              > > zrobionymi w innych wersjach programu?
                              >
                              > Cholera wie - nie było najmniejszego sensu sprawdzać kompatybilności wstecznej.
                              > Wykonany obraz oraz krążek zawsze będą w wersji 3.2. a w razie aktualizacji
                              > programu można wykonać sprawdzanie istniejącego obrazu lub utworzyć nowy.

Myślałam o sytuacji, gdy zaktualizuję program zainstalowany na komputerze do nowszej wersji albo złapię jakąś kolejną darmową wersję Professional, czy wtedy ten krążek dalej będzie mógł służyć jako krążek ratunkowy?
                              • wariant_b Re: Jaki wybrać program do backupu? 26.03.16, 23:33
                                > A więc jak, twierdzisz, że ten krążek jest felerny?

To za dużo powiedziane - krążka z Backuppera Std. nie złapałem na poważniejszych
                                błędach, natomiast bardziej mnie interesujący krążek z PEBuildera 1.5, który może
                                posłużyć również do naprawy uszkodzonego systemu, ma wyraźne niedoróbki.
                                A to oznacza dodatkową staranność przy przygotowaniu i testowaniu narzędzia.

> Ale za darmo chyba warto (gdy pojawi się wersja Pro w jakiejś darmowej promocji)?

Czemu nie - jeśli tylko nie będzie miała jakichś dodatkowych szykan.
                                Tryb batchowy, który dodaje, przyspiesza wykonywanie typowych operacji.
                                Ale czy w twoim przypadku będzie ci się chciało korzystać z wiersza poleceń
                                zamiast przeklikać kilka ustawień? Wersja Standard jest wystarczająco obszerna.

> Myślałam o sytuacji, gdy zaktualizuję program zainstalowany na komputerze do
                                > nowszej wersji albo złapię jakąś kolejną darmową wersję Professional, czy wtedy
                                > ten krążek dalej będzie mógł służyć jako krążek ratunkowy?

Będzie - ale nowa wersja zapewne wniesie jakieś ulepszenia i usunie jakieś
                                stwierdzone problemy, więc rozsądniej będzie wygenerować nowy krążek,
                                który w wersji dla WindowsPE (a być może, choć wątpię także linuxowej)
                                będzie te zmiany uwzględniał - na przykład przyspieszy działanie programu.
                                Z aktualizacji możesz zrezygnować, gdyby wprowadzała nowy, niezgodny
                                z dotychczasowym, format plików obrazu, albo utworzyć nowy obraz systemu.
    • zdrapaka1 Re: Jaki wybrać program do backupu? 21.03.16, 11:18
      Jeden z programów w serii IoBit na pewno ma takie rozwiązanie. :)
      • Gość: koko Re: Jaki wybrać program do backupu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.16, 22:38
        Acronisa nie polecam, bo zadaje głupie pytania. Raz już przez niego wyczyściłem cały dysk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka