Dodaj do ulubionych

Aktywacja Windows XP

IP: *.b5.elektron.com.pl 25.09.04, 10:26
Kupilam tydzien temu komputer z zainstalowanym Windowsem XP. Przy kazdym
uruchomieniu systemu pokazuje mi sie jednak komunikat ze zostalo mi kilka dni
na aktywacje systemu. Probowalam system aktywowac przez Internet, ale żądają
jakiegos kodu. Dzwonilam do sklepu a tam powiedzieli mi ze nie wykupilam
pelnej wersji systemu, ktora kosztuje 400 zl :( Nie usmiecha mi sie wydawac
dodatkowo takiej kwoty. Slyszalam, ze istnieje jakis programik po
zainstalowaniu ktorego Windows XP nie upomina sie juz o aktywacje systemu.
Czy ktos moze mi pomoc?
Obserwuj wątek
    • user0001 Naruszenie ustawy o prawie autorskim. 25.09.04, 10:54
      Tak nazywa się to co chcesz zrobić, jak chcesz mieć system który się nie pluje o
      licencje to przeczytaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=15679891&a=15795377
    • m.gregor Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 10:56
      Jesli ktos (zakladam ze supermarket) sprzedal Ci komputer z zainstalowanym
      systemem a nie dal Ci do niego licencji to popelnil przestepstwo. Istnieja
      programy ktore wylaczaja aktywacje systemu ale sa one wg. umowy licencyjnej i
      prawa autorskiego nielegalne wiec pomocy musisz szukac na innych forach.
      • Gość: bolo Re: Aktywacja Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 11:09
        Zainstalowali dwutygodniowego triala - nie sądzę aby to było przestępstwo.
        Po tym czasie zdycha. Też to mi wstawili żeby pokazać że komp działa. Nie wiem czy to się da "utrwalić" - ja to natychmiast wywaliłem na rzecz własnego OS
        • bobofruit99 Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 11:10
          Pierwszy raz słyszę o takim trialu.
          • Gość: ass Re: Aktywacja Windows XP IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 11:17
            Jezeli na rachunku jest z XP to sklep musi (obowiazek) dolaczyc go.
            Na pewno ktos ze sklepu "pozyczyl sobie".
            Sprzedali Ci kopie.
            Postrasz ich Prokuratorem a odadza Ci ,jeszcze wiele programow za przeprosiny.
            Chcialbym miec taka sytuacje(w Niemczech).
        • cooba75 Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 11:13
          Pierwsza sprawa to Windows (wersja nie korporacyjna lub jak kto woli MOLP) bez aktywacji dziala 30 dni. Po drugie wiele sklepow instaluje w ten sposob aby pokazc, ze sprzet jest sprawny.
          • m.gregor Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 11:18
            Wiesz czym jest licencja MOLP? Chyba nie bardzo rozumiesz to pojecie...
            • cooba75 Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 11:22
              Z licencja MOLP spotkalem sie jesli chodzi o Office XP i on w przeciwienstwie do wersji OEM nie wymaga aktywacji, natomiast jesli chodzi o windowsa to jestesmy w trakcie zalatwiania takowej licencji, takze nie wiem czy bedzie on wymagal procesu aktywacji czy nie. Podejrzewam, ze raczej nie.
              • m.gregor Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 12:39
                Z tym ze oprogramowanie oparte na licencji MOLP nie wymaga aktywacji zgodze sie
                w 100%. Ale zeby legalnie uzywac oprogramowania musisz i tak wykupic licencje.
                MOLP to umowa miedzy Microsoftem a uzytkownikiem koncowym. Zezwala ona na
                uzywanie okreslonego oprogramowania w okreslonej ilosci (ilosc i rodzaj jest
                wyszczegolniony w umowie licencyjnej podpisywanej jak juz wczesniej napisalem
                miedzy Microsoftem a uzytkownikiem koncowym. Sprzedajacy jest w tym momencie
                tylko posrednikiem). Instalujac Windowsy tej Pani bez sprzedazy jej licencji,
                sprzedawca zlamal prawo o prawie autorskim (nie mozna instalowac oprogramowania
                bez sprzedania na nie licencji - mowie o oprogramowaniu Microsoftu a nie o
                oprogramowaniu shareware, freeware, trial czy oprogramowaniu podlegajacemu
                licencji GPL). I nie ma tutaj znaczenia czy zainstaluja oprogramowanie OEM, BOX
                czy oparte na licencji MOLP: zlamali prawo i powinni za to odpowiedziec.
                Zainstalowana wersja OEM/BOX bez zaktywowania NIE JEST ZADNYM TRIALEM.

Pozdrawiam serdecznie
                Wreszcie dyskusja na poziomie :-)
                mgregor
                • cooba75 Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 13:02
                  Co prawda to prawda. Licencja MOLP dotyczaca popualrnego pakietu MOLP dotyczaca Office XP rozni sie w sposob zasadniczy od licencji MOLP na system operacyjny Windows XP (gdzie trzeba posiadac juz odpowiednia ilosc licencji)

Natomiast co do autorki tego watku to niestety zostala oszukana - sklep ma prawo sprzedac sprzet bez zainstalowanego systemu firmy Microsoft lub z zainstalowanym systemem opartym na licencji GPL (np. Linux'em) - i tak powinen postapic sklep w przypadku gdy ktos chce nabyc sprzet bez Windowsa.
                • Gość: ass Re: Aktywacja Windows XP IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 13:29
                  Masz racje , czy to tak trudno pojac .
                  Jeszcze raz pisze , chcialbym sie spotkac z takim przypadkiem tutaj (Niemcy).
            • cooba75 Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 11:31
              Moze troche odbieglem od tematu, ale chodzilo mi o to, ze dostepne w normalnej sprzedazy w Polsce wersje windowsa XP (czyli OEM, BOX, czy upgrade) do normalenej pracy wymagaja aktywacji w przeciagu 30 dni.
          • cooba75 Re: Aktywacja Windows XP 25.09.04, 11:32
            cooba75 napisał:

> Pierwsza sprawa to Windows (wersja nie korporacyjna lub jak kto woli MOLP) bez
            > aktywacji dziala 30 dni. Po drugie wiele sklepow instaluje w ten sposob aby pok
            > azc, ze sprzet jest sprawny.

mialo byc wersja korporacyjna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka