Dodaj do ulubionych

P4 2,8 BlueLine w Auchan

11.10.04, 09:38
Czy warto kupić w Auchan komputer Optimus BlueLine Pentium 4 2,8, 256 DDR,
płyta główna VIA800, HDD Maxtor 40GB, Grafika ATI 9200se, karta sieciowa
zintegrowana, karta muzyczna zintegrowana (niby 5.1), nagrywarka CD RW
Samsung, klawiatura, mysz, Windows XP Home.
- w sumie za 1949 zł (lub 10 rat x 194,90).
Komputer ma roczną gwarancję Optimusa.
Czy mogę w tym czasie dokupić pamięć RAM (czy w miarę dowolnego producenta,
czy dokładnie muszę taką samą jak jest w standardzie?), ile teraz kosztuje
kostka 256Mb? Czy można ją samemu zainstalować, czy można samemu dołożyć np.
napęd DVD, czy o wszystko muszę prosić serwis, aby nie stracić gwarancji?
Czy grafika pozwoli mi odpalić od czasu do czasu w miarę nowe 'wyścigi', czy
jednak potrzeba coś lepszego?
Czy cena za ten sprzęt nie jest za wysoka? Czy ktoś ma inne propozycje zakupu
(koniecznie na raty bezprocentowe); gdzie?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 11.10.04, 10:14
      patton1 napisał:

> Czy warto kupić w Auchan komputer Optimus BlueLine Pentium 4 2,8, 256 DDR,
      > płyta główna VIA800, HDD Maxtor 40GB, Grafika ATI 9200se, karta sieciowa
      > zintegrowana, karta muzyczna zintegrowana (niby 5.1), nagrywarka CD RW
      > Samsung, klawiatura, mysz, Windows XP Home.

Za mało pamięci, dysk twardy jakiś taki mikroskopijny, karta graficzna bardzo przestarzała, nie ma nawet czytnika DVD, ktoś chyba robie ciebie w jajo.

> - w sumie za 1949 zł (lub 10 rat x 194,90).

Za te pieniądze do takiego sprzętu powinni dodawać monitor 17", inaczej poczułbym się robiony w jajo.

> Komputer ma roczną gwarancję Optimusa.

Rok to bardzo krótko, dysk twardy powinien mieć 2 - 3 lata gwarancji (inaczej jest to pewnie dysk z mniej udanej serii).

Poza tym komputer który ma gwarancję dużej firmy ma też plomby gwarancyjne, tak abyś kupował rozszerzenia tylko w tej firmie.

> czy o wszystko muszę prosić serwis, aby nie stracić gwarancji?

Podejrzewam, że za wszystkie rozszerzenia musisz zapłacić serwisowi.

> Czy grafika pozwoli mi odpalić od czasu do czasu w miarę nowe 'wyścigi', czy
      > jednak potrzeba coś lepszego?

Możliwości tej karty kończą się w okolicach Quake 3.

> Czy cena za ten sprzęt nie jest za wysoka? Czy ktoś ma inne propozycje zakupu
      > (koniecznie na raty bezprocentowe); gdzie?

Raty bez procentowe nie istnieją, to tylko chwyt reklamowy, cena sprzętu przy zakupie za gotówkę jest skandalicznie wysoka w stosunku do oferowanych komponentów (koszt kredytu został już wliczony w cenę).
    • bjbax Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 11.10.04, 11:50
      Zestaw jest typowo marketowy, wydajny procesor a cała reszta to takie minimum
      często spod znaku BTC ( byle to chodziło ).
      Dysk 40GB większości ludzi do grania wystacza, tym bardziej że jest nagrywarka
      ale karta to już tylko 64bit. Muzyka i sieć zintegrowana to nie problem ale
      nagrywarka Samsunga do najlepszych nie należy.
      Ale najgorzse to są plomby i często ograniczenia w instalacji systemu
      operacyjnego tylko z oryginalnej płyty !
      • patton1 Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 11.10.04, 12:13
        Zgadzam się z powyższymi uwagami, lecz jaka pozostaje mi alternatywa? Procesor
        co najmniej P4 2.8, resztę można zawsze rozbudować. Cena do 2000 zł (raty 10 x
        max 200 zł). Gdzie w Warszawie, poza parszywymi marketami można kupić taki
        sprzęt? (no i win xp home w cenie)

P.S. Na czym polegają ograniczenia w instalacji systemu operacyjnego?
        • user0001 Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 11.10.04, 12:41
          Błedy w rozumowaniu:
          1. Kupujemy szybki procesor, resztę się dobuduje
          Potrzebujesz płytę główną dobrej firmy, takiej która dba najpier o stabilną pracę komputera, a dopiero potem o jego cenę.
          Pierwszą inwestycję w komputer, zrobisz najprawdopodobniej dopiero w 2 miesiące po spłaceniu go. Do tego czasu będziesz miał bardzo kiepską kartę graficzną, która nie nadaje się do nowoczesnych gier. Jeżeli ten komputer ma służyć do gier, a ty liczysz każde 100PLN, to poszukaj przynajmniej Radeona 9550, inaczej po prostu nie pograsz sobie.

2. Gdzie w Warszawie...
          Jeśli masz jakiegoś znajomego który choć trochę się zna na sprzęcie, to weź go i idźcie na Warszawską Giełdę Elektroniczną (koło GUS'u). Powiedz sprzedawcy do czego ma służyć komputer, i ile masz zamiar na niego wydać, pozwól mu doradzić. Znajomy który się zna, niech narzeka na sprzęt (pod żadnym pozorem nie może zachęcać Ciebie do kupna.) W tych sklepach siedzą ludzie którzy znają się na sprzęcie a nie tylko na marketingu, potrzeba po prostu aby ktoś patrzył im na ręce.
          Na niektórych sklepach w podziemiach widziałem nalepki o sprzedarzy ratalnej. IIRC mają obowiązek poinformować siebie o wszystkich kosztach kredytu.

Komputer to nie batonik, warto poświęcić kilka wieczorów zanim się wybuli te 2000PLN.

Ograniczenia co do systemu? Gdybyś w trakcie trwania gwarancji zrezygnował z M$, i chciał zainstalować linuksa, nie licz, że ktoś w punkcie serwisowym będzie miał blade pojęcie jak przeprowadzić testy komputera z poziomu tego systemu.
        • Gość: Greg Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.acn.waw.pl 11.10.04, 19:26
          A wszystko to pewnie w obudowie "no-name" z zasilaczem made by Megabajt... Po
          pierwsze, ja za taki sprzęt dałbym najwyżej 1000-1400 zł (serio, porównaj ceny
          takiego zestawu złożonego w Komputroniku), po drugie ZASILACZ. Wierz mi, nie
          jest tak, że wystarczy wszystko podłączyć do byle jakiego źródła mocy i będzie
          działać - już mój znajomy (którego na nieszczęście poznałem miesiąc po kupnie
          komputera przez niego) ma podobny zestaw z supermarketu i musiał dopłacić
          drugie 2000 zł, żeby powymieniać bezimienne "bebechy", włącznie z zasilaczem,
          który w ogóle dziwne, że trzymał ten sprzęt... Często pomija się kwestię
          obudowy i zasilacza, a właśnie stabilność napięć, a na drugim miejscu moc
          wyjściowa jest odpowiedzialna za stabilność działania sprzętu (inaczej dzieją
          się, jak przy tym Megabajcie, różne dziwne rzeczy, a laik obciąży winą za takie
          zachowanie wszystko, ale nie zasilacz...)
          • Gość: Bartosz Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.pl.auchan.com, / *.pl 09.11.04, 10:25
            Panowie wszyscy piprzycie ze az miło, gosc prosil o opinie a nie o krytyke tego
            zestawu, zaden nie wymienil plusa takiego zestawu - filozof ktory twierdzi ze
            taki zestaw taniek kupi w komputroniku niech zamow tez jeden dla mnie jesli
            jest taki mocny w gebie... Co do rat, z tego co wiem sa w Auchan'ie promocje na
            kredyty, gdzie rozliczeni kosztu kredytu pokrywa Lukas Bank. Z drukiej stronu
            wszechobecne jest w waszych komentarzach balwochwalstwo i sarkazm - w mysl
            zasady >> ktos prosi o pomoc to trzeba go zaje...ć!!

Brawo panowie..

Bartosz
            • tswiercz Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 09.11.04, 11:16
              Ale ten zestaw jest naprawde do d...
              Jak jeszcze się okaże, że procek jest bez HT dla 10 zł oszczędności to się zesikam. Praktycznie wszystko prócz procka jest do wymiany a oszczędności nie są aż takie duże. Za troche ponad 2000 zł można mieć naprawde dobry zestaw.
            • Gość: Greg Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.acn.waw.pl 09.11.04, 18:31
              Nie "zaje...ć" (chociaż takiego języka nie uznaję), ale wyprowadzić z błędu
              odnośnie zakupu, który nie ma najmniejszego sensu! Kilku moich znajomych,
              laików komputerowych dało się namówić na takie sprzęty i wracali "z płaczem",
              że a to na monitorze są skazy, a to komputer się cały czas wiesza,a to, a
              tamto... Może mam rozumieć, że "opinia" musi być zawsze in plus, nigdy in
              minus? Czyżby relikt poprzedniej epoki???
              Poza tym, dziękuję za nazwanie mnie "filozofem" - nigdy się za takiego nie
              podawałem, a skoro nie wierzysz - zajrzyj na www.komputronik.pl i popatrz na
              ceny! Bez problemu złożę ci takie "cudo", ale kiedy spróbujesz odpalić jaką grę
              na tym P4, zasilacz pójdzie z dymem, bo nie da rady go uciągnąć - takie są
              supermarketowe komputery! OK, twój wybór, ja tylko stwierdziłem, że na mój
              studencki gust zestaw kupiony w takim miejscu, z podzespołów wątpliwej marki i
              jakości to wyłącznie stracone pieniądze...
    • Gość: JacekKra Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 11:10
      Witaj !!

Jeżeli to "prawdziwe" P IV 2.8 GHz to cena zestawu jest jak najbardziej OK.
      Taki zestaw typu "składak" ze sklepu to wydatek +/- 2000 PLN oczywiście z Windowsem XP.

A teraz ocena...
      Do zastosowań normalnych, bez extremalnych gier zestaw w zupełności wystarczy. Do Internetu, Worda itp, itd aż nadto.
      Przypuszczam, że gwarancja w optimusie realizowana jest na podstawie plomb na odudowie i jest się skazanym na ich serwis także w momencie zmiany konfiguracji. Rok gwarancji to trochę mało...
      Dodatkowy Ram 256 to wydatek rzędu 150 - 200 złotych w zależności od producenta i sklepu. Teoretycznie każda kość pamięci powinna działać poprawnie, tylko trzeba sprawdzić czy te w kompie to 333 czy 400.
      Dysk trochę mały, tym bardziej, że 80 GB kosztuje jakieś 50 złotych więcej.
      Karta grafiki też nie zachwyca, przydałaby się chociaż 128 bit.
      Wracam do procesora, drogi i szybki, aż nie pasuje do pozostałych "bebechów". To nie procesor decyduje o szybkości komputera, tylko jego najsłabszy element !!!

Ale rozumiem te raty 0 % ...

• Gość: linux-bobas Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.crowley.pl 09.11.04, 12:29
        na Śląsku widziałam takie 2 kompy Blue line w Carrefour w podobnej cenie(jeden
        ok.1900 drugi 1.800)-o ile pamiętam w jednym zestawie była drukarka Lexmark i
        jakiś monitor Samsung
        ale mnie jako laikowi najbardziej spodobała się czarna obudowa i taki panelik
        LCD w przodzie obudowy pokazujący czy HDD pracuje,ile pamięci jest
        zajęte,temperatura,data(niebieski kolor LCD %)-karty?były ATI Radeon
        chyba(starałam się zapamiętac te parametry żeby sprawdzić czy pod linuksem by to
        działało,ale juz zapomniałam;),na obudowie był znaczek chyba NTT albo
        Optimus(nie kojarzę faktów bo sie na tym nie znam,a dosć duzo oglądałam ostatnio
        tego sprzętu)
        ostatnio w ogole wysyp tych komputerów Blue Line w różnych marketach-zastanawiam
        się czy w poszczególnych sklepach róznią się tymi,jak to nazywacie ładnie
        "bebechami"
        teraz np.mają coś takiego:
        www.carrefour.pl/hipermarkety/images/promocje/szalone_ceny/str_23_d.jpg
        • Gość: linux-bobas Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.crowley.pl 09.11.04, 12:59
          a tak wygląda aktualna oferta komputerowa w Geant(strona domowa Auchan nie chce
          się otworzyć www.auchan.pl)
          www.geant.pl/promocje/s23_1.jpg (bez monitora i bez drukarki i wolniejszy
          procek-najlepiej chyba wypada ten z oferty Carrefour-DVD,drukarka epson-no
          chyba,ze ktoś nie potrzebuje drukarki albo nie lubi epsona,albo potrzebuje tylko
          komp i monitor albo tylko komp)
          niestety BlueLine były w promocji jakieś 2 tyg.temu a nie wiem w jakim markecie
          są teraz jeszcze żeby podrzucić foto z opisami
        • Gość: linux-bobas Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.crowley.pl 09.11.04, 13:04
          a jeśli nie potrzebny monitor ani drukarka to może ten komputer z Media
          Markt(szybszy procesor,DVD,80 Gb dysk,i jak w BlueLine chyba-z przodu 2 gniazda USB)
          www.mediamarkt.pl/reklama.html
          • kell99 Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 09.11.04, 18:37
            Nie rozumiem co wy widzicie w tych marketach. MM to takie samo dno jak jakis
            Real czy Tesco, tylko, ze ladniej reklamowane. Po komputer to trzeba sie udac do
            dobrej firmy, gdzie zloza to co chcesz, albo poprosic znajacego sie na tym
            kolege (chociaz czesto taniej kupic "zlozonego" niz to samo w czesciach:)
            • Gość: tswiercy Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 19:04
              A kiedy Ty widziales dobry i tani zestaw?
              Albo jest kiepski albo za dobry i za drogi
              • kell99 Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 09.11.04, 19:11
                dobry i tani to pojecie wzgledne i zalezy od indywidualnych rozwiazan. bardziej
                niz najszybszy wolalbym miec dobry, z dobra plyta, w dobrej (aluminiowej)
                obudowie, cichy, z mozliwoscia rozbudowy (a nie z 2ma obsadzonymi gniazdami
                pamieci czy brakiem agp/pcie) etc. a te wszystkie super hiper "firmowe" machiny
                to sie nie umywaja do czegos co ja moge sobie zaplanowac i zlozyc za mniejsze
                pieniadze.

ps. siedzac na kibelku przegladalem sobie reklamowke takiego media markt za
                oceanem i tam widze:
                Gateway - Great Gaming Machine with Intel P4 (...):
                512MD DDR, 160GB hdd i 8x dual layer dvdr jeszcze ok, ale machina jest "gaming"
                wiec mamy "Intel Graphics Media Accelerator 900" LOL!
                Z 19" crt wychodzi troche wiecej troche mniej niz 3000zl
            • Gość: linux-bobas Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.crowley.pl 09.11.04, 19:20
              no widzisz,ja za dużo kasy nie mam,a ostatnio na promocji akurat w MM kupiłam
              drukarkę HP Desk Jet 3650(17/min.mono,12/min kolor)za bagatela 199 zł(czy to
              jest zły sprzęt-bo z Twojej wypowiedzi by wynikało,że do też jest dno.
              A prawda leży chyba pośrodku-jak się nie znam na komputerach i dam komuś obcemu
              złożyć w jakiejś firemce to i tak nie mam pewności czy nie powkłada mi
              najtańszych części(mam starego kompa składanego w BiCompie,chodzi już chyba z 8
              lat,ale jak na tamtą cenę to w środku muza i grafika zintegrowana-a mogli się
              postarać aby można ją było wymienić potem na lepsze,a tak to w razie co
              szukanie wolnego gniazda których i tak nie ma tu za dużo)-2 informatyków z
              rodzinki się nie doproszę,bo ciągle zajęci więc wolę kupić sobie gotowy
              niedrogi zestaw w promocji z hipermarketu uprzednio czytając dokładnie z
              opakowania co ma w środku i sprawdzając w necie czy to dobre)
              • kell99 Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan 09.11.04, 19:26
                Z mojej wypowiedzi powinno wynikac, ze to co w MM reklamuja jako "rewelacyjna
                okazja" wcale nia nie musi byc. Czesto korzystaja oni z rabatu producenta, do
                ktorych dostep moga miec inne firmy. Z mojego doswiadczenia, jezeli jakis duzy
                sklep oferuja okazje na sprzet (np drukarke czy dysk twardy) to gdy poszukam
                przez kilka minut na sieci to znajde taki sprzet jeszcze taniej. Poza tym jestem
                bardzo zrazony do obslugi w takich sklepach, mam wrazenie, ze wiekszosc ludzi
                tam pracujacych na niczym sie nie zna i wcisna tobie kazdy kit bys tylko cos
                kupil. Kupujac gotowe zestawy to juz zupelne ryzyko, bo nie masz pojecia jaki
                sprzet jest w srodku (80GB dysk to moze byc dobre Seagate czy Maxtor, albo jakis
                Samsung, czy dysk 5400rpm z minimalnym cache, a pamieci pc3200 moga sie tak
                bardzo roznic parametrami, ze calosc bedzie dzialac duzo mniej wydajnie niz
                gdybys dolozyl te kilka zl na cos porzadnego).
                • Gość: linux-bobas Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.crowley.pl 09.11.04, 19:43
                  > Z mojego doswiadczenia, jezeli jakis duzy
                  > sklep oferuja okazje na sprzet (np drukarke czy dysk twardy) to gdy poszukam
                  > przez kilka minut na sieci to znajde taki sprzet jeszcze tanie
                  ja zawsze sprawdzam wcześniej,choćby dlatego,że gdybym kupowała w innym sklepie
                  lub internetowym to i tak ceny się różnią-i to często znacznie(nie tylko między
                  hipermarketem a wszystkimi pozostałymi)-a tak taniej drukarki HP nie było
                  nigdzie(inny przykład-przepłaciłam w INFOCOIG nagrywarkę CD i to jeszcze w
                  wersji OEM,która-pech-4 dni później była w promocji w jenym z hipermarketów,a
                  ta z COIGU miała zepsuty napęd kieszeni i musiałm się nachodzić żeby ją
                  wymienili)
                  > bardzo zrazony do obslugi w takich sklepach, mam wrazenie, ze wiekszosc ludzi
                  > tam pracujacych na niczym sie nie zna i wcisna tobie kazdy kit bys tylko cos
                  > kupil.
                  haha,a w innych jak się nawet zna to i tak wciśnie kit,żeby więcej zarobić(a to
                  naciągnie na szybszy procesor choć takiego nie potrzbujemy do domu,albo na
                  super modem a my mamy najniższy pakiet sieciowy itd.itp.,albo też opchnie to,co
                  słabo schodzi)
                  Kupujac gotowe zestawy to juz zupelne ryzyko, bo nie masz pojecia jaki
                  > sprzet jest w srodku
                  juz pomijam to,że nawet dając do złożenia jako laik i tak nie posprawdzam co mi
                  włożyli do środka w jakimś sklepiku komputerowym,ale na opakowaniu
                  takiegogotowego sprzętu jest cała specyfikacja,z certyfikatami-i w środku
                  wszystko musi być tak jak tam napisane

nie to żebym pałała jakimś wielkim zachwytem do hipermarketów,po prostu badam
                  rynek i czasem opłaca się tam kupić(i wiele osób kupuje takie gotowe kompy do
                  domu,firmy i nie narzeka)-najważniejsze żeby nie kupować całkiem w ślepo-spisać
                  dane o kompie-promocje trwają około tygodnia-więc zdąży,potem poczytać w
                  necie,albo poprosić znajomego informatyka o opinię
        • Gość: mick Re: P4 2,8 BlueLine w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:40
          Co do rat 0% to radzę uważać bo ja nie spotkałem się z takimi ratami, choć też
          na początku łudziłem się że tak będzie. Haczyk tkwi w obowiązkowym
          ubezpieczeniu kredytu, dającym w całości od ok 3 do 8% wartości kredytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka