Dodaj do ulubionych

Czy Service Pack 2 jest bezpieczny?

IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 22:26
Nie nie jestem pewien czy instalować SP2. Mam system Windows XP i wszystko
działa mi dobrze. Czy to dzieło Microsoftu nie wprowadzi zamieszania?
Słyszałem różne opinie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Blekota Re: Czy Service Pack 2 jest bezpieczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 07:52
      Bezpieczny na 100% nie jest, ale lepiej z nim, niż bez niego. A że wszystko działa dobrze... do czasu, jeżeli nie masz uaktualnień (tzn. SP2), firewalla, antywirusa (po co to instalować, skoro wszystko działa dobrze?)
      • Gość: Żyrafka Re: Czy Service Pack 2 jest bezpieczny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 08:36
        Ja zainstalowałam,i mam pewien problem.Mam zainstalowanego Kasperskiego.
        Wyskakuje mi info, że "Program Kasperski Anty-Virus raportuje, ze jest
        zainstalowany, ale jego stan jest nieznany. Instalowałam Kasperskiego jeszcze
        raz, ale nie pomogło.
        pozdrawiam
        • fugazzi Re: Czy Service Pack 2 jest bezpieczny? 14.10.04, 08:42
          Też mam Kasperskiego i przez pierwsze dwa restarty XP stwierdzał, że Kasperski
          raportuje że jest wyłączony. Potem się wszystko ustabilizowało. Ponieważ używam
          również firewalla Kasperskiego więc zaporę XP mam oczywiście wyłączoną.

Pozdrawiam, Fugazzi...
        • Gość: Blekota Re: Czy Service Pack 2 jest bezpieczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 08:49
          Myślę, że powinnaś tymczasowo w "Centrum zabezpieczeń systemu Windows" włączyć opcję "Mam program antywirusowy, który będe monitorowac samemu".
          Ja używam Nortona Antivirusa. Po zainstalowaniu SP2 dowiedziałem się, że system nie zauważył obecności antywirusa i żeby coś z tym zrobić. Parę dni później, po automatycznej aktualizacji Nortona Antivirusa, okazało się, że system już go widzi - po prostu antywirus musi umieć system poinformować o swojej obecności i o swoim stanie. Podejrzewam, że Kasperski to robi (bo system go widzi), ale nie do końca dobrze (bo system nie wie, w jakim stanie jest antywirus). Pewnie w najbliższym czasie poprawią Kasperskiego i po jego aktualizacji problem przestanie istnieć.
    • Gość: Artur Re: Czy Service Pack 2 jest bezpieczny? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 08:35
      Dobre działanie nie mam przez przypadek. Pewnie jest tak dlatego, że zawsze
      miałem zainstalowanego firewalla i antywirusa Nortona. Jednak słyszałem, że
      właśnie SP2 psuł np. działanie firewalla, zwalniał internet, wchodził w kolizję
      z niektórymi grami.
      • Gość: Blekota Re: Czy Service Pack 2 jest bezpieczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:08
        SP2 nie psuje działania firewalla, trzeba tylko wyłączyć ten firewall, który jest zawarty w tym service packu. Inaczej rzeczywiście mogą dziać się dziwne rzeczy. Co do zwalniania internetu, to nie zauważyłem, a co do kolizji z niektórymi grami to nie mogę się wypowiadać, bo gram mało, ale te nieliczne i nienajnowsze gry, których używam, chodzą bez zarzutu.

Nie należy zapominać o tym, że SP2 zawiera mnóstwo łat, których nie zastapią żadne inne programy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka