Dodaj do ulubionych

linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!!

03.11.04, 19:49

badania przeprowadzone przez kolejna szanowana w branzy it firme kolejny raz
udowadniaja, ze linuks jest najiebezpieczniejszym systemem operacyjnym:

newsroom.chip.pl/news_117084.html

czy fanatyczne lamerstwo w rodzaju kella vel pierw, forumowego ubeka greya
lub usera zadowolonego ze swojego iq = 001 znowu bedzie wykrecac kota ogonem?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! 03.11.04, 20:07
      osnews.com/comment.php?news_id=8751

ogladales star wars e1? wez sobie do serca prosta rzecz "ability to speak does
      not make you intelligent";)
      • prawdziwy.tebe Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! 03.11.04, 20:21

> osnews.com/comment.php?news_id=8751

tam potwierdzili to, co ja napisalem.

> ogladales star wars e1?

wyroslem z bajeczek.

> wez sobie do serca prosta rzecz "ability to speak does not make you
        > intelligent";)

i co, mam ci to teraz wytlumaczyc? i tak nie zrozumiesz.
        • Gość: Beny mnie, mnie wytlumacz IP: 195.127.197.* 04.11.04, 14:41
          > i co, mam ci to teraz wytlumaczyc?
          tak prosze mnie wytlumacz ten fragment z cytowanego przez ciebie artykulu:

"[...]Tam, gdzie bezpieczeństwo jest szczególnie ważne, czyli w sieciach
          rządowych, proporcje pomiędzy Windows a Linuksem były odwrócone. To
          zabezpieczenia Okienek były znacznie częściej łamane (57,74% udanych włamań do
          Windows i 31,76% do Linuksa). Oznacza to duży przyrost włamań do systemu z
          Redmond od badań o rok wcześniejszych."

Tylko prosze bez kreatywnosci i wywowdow retoryczynch wyjasnic jak to jest ze
          wedlug ciebie 31,76% > 57,74%?

Chociaz w sumie to ja cie rozumiem uzywasz MS Excela i stad ten problem.

By the way, talking about the ability - between your chair and your keyboard
          there is only the talent to make some air stinking
          • kell99 Re: mnie, mnie wytlumacz 04.11.04, 19:41
            Badanie nie zawieralo automatycznych exploitow ktorych tony kraza po sieci..
            Taka mala rzecz, a cieszy;)
            Zaraz mi sie przypominaja komentarze do testow z "get the facts", gdy wydalo
            sie, ze microsoft poswiecil ponad 2 tygodnie na konfiguracje windows serwera
            (zaplacili ciezkie pieniadze fachowcom) by porownac taka podkrecona
            konfiguracje, z rh enterprise z pudelka, ktory zainstalowali i perfidnie
            testowali w srodowisku gdzie rh musi emulowac produkty malomiekkiego przez
            sambe. Do **** z takimi badaniami.
            • Gość: Beny Re: mnie, mnie wytlumacz IP: 195.127.197.* 05.11.04, 10:16
              Ty to wiesz ja to wiem, fakty tak mowia i tym gorzej dla faktow. A ja wciaz sie
              nie dowiedzialem czemu to w Excelu 3 jest wieksze od 7.

Teeeeebeeee, gdzie jestes ?
              A sorry reinstalujesz system, to nie przeszkadzam, ale moze miedzy jednym a
              drugim padem zdazysz mi to wyjasnic.
    • maciej-d Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! 03.11.04, 22:52
      bzykbzyk. dostaje za każdego posta chwalącego AMD 10gr, a Ty ile dostajesz od MS ?
      • m.gregor Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! 03.11.04, 23:22
        Tylko dyche? To ja sie nie dziwie ze tyle tego tu wali...Tebe musi troche wiecej
        bo rzadziej pisuje...
        • Gość: galilleo Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! IP: *.west.biz.rr.com 05.11.04, 20:33
          m.gregor napisał:

> Tylko dyche? To ja sie nie dziwie ze tyle tego tu wali...
          > Tebe musi troche wiecej bo rzadziej pisuje...

Postep widac twoj kazdy post jest coraz glupszy.

To nie technologia ktora ci ucieka, to posuwajaca sie skleroza ktora
          ciebie goni!
    • mika_p Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! 03.11.04, 23:46
      Wiesz co, prawdziwy... to ja ci podam taki przykład: mamy setkę płaczących
      niemowląt (kolka), 65 jest karmionych piersią, 5 krowim mlekiem, 30 mieszanką
      typu nutramingen. Durny człowiek wyciągnie wniosek, że dzieci karmione piersią
      płaczą najczęściej, a cżłowiek mądry weźmie pod uwagę całą populację niemowląt
      i rozkład pokarmów. I może się okazać, że płacze połowa dzieci karmionych
      mlekiem krowim, 25% karmionych nutramingenem, a zaledwie 8% karmionych piersią.
      (przykład niemający związku z rzeczywistością, nie wiem, jakie są wyniki badań
      wpływu pokarmu na kolkę, acz wiem, że mleko matki rzadziej ją powoduje niż
      sztuczne lub krowie mleko).

Analogicznie, bez podania, w jakiej proporcji jest ilość udanych włamań w
      stosunku do ogólnej liczby serwerów z danym systemem, wskazany przez ciebie
      artykulik jest dającą się o kant dupy potłuc demagogią. Wystarczy jeden semestr
      statystki na studiach, albo nawet i mniej, porządny nauczyciel matematyki w
      szkole średniej.
    • gray Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! 04.11.04, 08:50

znowu trzeba ci tłumaczyć a przecież to takie proste i sprawa jak zwykle rozbija
      się nie o system a o jego administratora. linuks, jako system na licencji GPL,
      może być i jest stosowany gdziekolwiek przez osoby, które niekoniecznie potrafią
      skutecznie go zabezpieczyć. za windowsa w zastosowaniu serwerowym trzeba sporo
      zapłacić zatem prawdopodobieństwo, że administrator wyciśnie maksimum jego
      możliwości jest troche większe.
      bardzo dobrze widać to na podanym przykładzie organizacji rządowych, które to
      zatrudniają profesjonalistów jeżeli chodzi o zabezpieczenia ale najczęściej
      bywają celem ataku - jak podaje 'chip' tam proporcje są odwrócone, uważasz że to
      przypadek?

na koniec chciałbym zauważyć, że nie wspomniałeś nic o BSD i Mac OS X, być może
      dlatego, że nie wiesz co to jest, być może dlatego, że są na pierwszym miejscu i
      nie są równocześnie windowsem... to ja ci powiem co to jest - systemy BSD to
      systemy uniksowe o otwartym źródle natomiast Mac OS X jest oparty o uniksowe
      jądro mach a jego narzędzia i usługi zaczerpnięto z FreeBSD i NetBSD.
      • maciejpoczta Re: linuks NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM systemem!!! 04.11.04, 09:11
        Właśnie miałem napisać to samo co gray. Jeszcze jeden dowód na to, że dowolny
        wynik mozna zinterpretować jak się tylko podoba.
        cyt:
        "Tam, gdzie bezpieczeństwo jest szczególnie ważne, czyli w sieciach rządowych,
        proporcje pomiędzy Windows a Linuksem były odwrócone. To zabezpieczenia Okienek
        były znacznie częściej łamane (57,74% udanych włamań do Windows i 31,76% do
        Linuksa)."
        Czego to dowodzi? Tak jak już wspomniano - tam gdzie za konfigurację i
        bezpieczeństwo odpowiadaja fachowcy i można przypuszczać, że systemy są
        zabezpieczone w najbardziej wyrafinowany sposób, linux wygrywa z windows. A to
        oznacza, że okien nie da się zabezpieczyć w takim stopniu jak pingwina.
        Ale cóż, "nastajaszczyj" zawsze miał skłonności do przesady.
    • wojtzuch no to najbez - czy najiebez? A tak poza tym... 06.11.04, 00:11
      Oto prawdziwe oblicze raportu Forrestera (który wenerował Windows):

pcc.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1462
      A z cytowanego przez Ciebie newsa:

"Tam, gdzie bezpieczeństwo jest szczególnie ważne, czyli w sieciach rządowych, proporcje pomiędzy Windows a Linuksem były odwrócone. To zabezpieczenia Okienek były znacznie częściej łamane (57,74% udanych włamań do Windows i 31,76% do Linuksa)."

Ale w końcu nie wiem zupełnie, czy to był nadmiar liter, czy zjadło "n"...
    • Gość: E111 Re: linuks NAJBEZPIECZNIEJSZYM systemem ;) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.04, 15:26
      Trusted Computer Solution (TCS) przygotowuje własną wersję Linuksa, który jest
      alternatywą dla systemu Trusted Solaris. System TCS tworzony jest z myślą o
      bezpiecznej wymianie danych. Edward Hammersla, jeden z szefów firmy, mówi, że
      gdy Brytyjskiej Ministerstwo Obrony czy NATO potrzebują danych z serwerów
      wywiadu USA, ich wymiana odbywa się właśnie za pośrednictwem produktu TCS.
      Wśród klientów firmy są takie instytucje, jak FBI, amerykańska Defence
      Intelligence Agency czy wywiad marynarki wojennej.
      newsroom.chip.pl/news_116080.htm

no comment ;)
      rgds::E111

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka