Gość: miszalek IP: *.krosniewice.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 14:28 Czy ktos spotkal sie z zainfekowanym plikami mp3, mpg, mpeg itd. Jeden zezarl mi kilkaset mpg-ow. Czy sa antyvirusy lub jak walczyć z tym cholerstwem. Link Zgłoś Obserwuj wątek
xjkw Re: Wirusy mp3!!!!! 30.04.02, 00:15 Gość portalu: miszalek napisał(a): > Czy ktos spotkal sie z zainfekowanym plikami mp3, mpg, mpeg itd. Jeden zezarl > mi kilkaset mpg-ow. Czy sa antyvirusy lub jak walczyć z tym cholerstwem. Sam mp3 chyba nie moze miec wirusa. Natomiast raz zainfekowalem sie wirusem 'Lovebug'. Wirus ten niszczy wszystkie JPG, MP3 etc.: usowa tresc pliku. zapisuje w to miejsce swoj kod i zmienia nazwe pliku dodajac rozszerzenie VBS. VBS to Visual Basic Script. Tak wiec plik 'name.mp3' zamienia sie na 'name.mp3.vbs' Jesli teraz kliknies dwa razy mysza na ten plik, zamiast MP3 player, uruchomi sie Visual Basic i zacznie wykonywac kod - wirusa. Zeby bylo smieszniej, standardowo Windows ma ustawiona opcje: 'Hide file extensions for known file types' Wtedy plik 'name.mp3' jest wylistowany jako 'name', a plik 'name.mp3.vbs' - 'name.mp3' I o pomylke nietrudno. "Lovebug'-a dostaje sie zwykle poczta, ale ja chyba sciagnalem go sobie 'Kazaa' Link Zgłoś
Gość: miszalek Re: Wirusy mp3!!!!! IP: *.tpnet.pl / *.krosniewice.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 09:58 Dzieki wlasnie tego szukalem! Pzdr. Link Zgłoś