IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 19:35
mam xp i wordpad. Chce zainstalować abiworda(podobno są tam tabele i kolukmy)
tyle że przed pobraniem jest napisane że dla win 95 i 98. Mam spróbować
zinstalować?czy instalacja tego jest bezpieczna?a może polecacie inną
alternatywę dla worda?
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: abiword IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.11.04, 19:39
      Może OpenOffice?

ftp://sunsite.icm.edu.pl/packages/OpenOffice/ux/OOo-1.1.3-1-Win32-ux.pl.zip
      • Gość: csd Re: abiword IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 19:46
        no ale gdzieś czytałem że trzeba później jakąś rejestracje przeprowadzać i
        maila podawać?
        • Gość: koko Re: abiword IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 23:23
          1. abiword jest całkowicie bezpieczny dla xp (mam), do tego szybki i łatwy w
          instalacji - i niewiele w obsłudze różni sie od worda, dobrze też w tym formacie
          (doc.) zapisuje;
          2. openoffice - to jest pełna elegancja, wielofunkcyjność i full kultura; żadna
          rejestracja nie jest wymagana, choć program o to prosi przy pierwszy otwarciu
          (klikasz "rejestrację juz przeprowadzono" i masz to z głowy) - ta rejestracja
          nie jest obowiązkowa, bo program z definicji jest free (chyba że sobie kupisz
          wersję pudełkową nie wiadomo po co - ale są takie)

moim zdaniem OpenOffice (zwłaszcza w ostatnich wersjach) jest znacznie lepszy od
          MS Office; edytor tekstu w Openie jest świetny, m.in jednym klikiem możesz
          zapisać tekst w formacie pdf (oprócz wielu innych formatów, także doc.)
          • Gość: werty Re: abiword IP: *.radom.pilicka.pl 14.11.04, 23:34
            jeśli prowadzisz firmę - faktura okazana naszym nieobliczalnym urzędnikom może
            zaoszczędzić kłopotu, po wtóre wersja pudełkowa to książeczka-instrukcja obsługi
            i bezpłatna pomoc techniczna.
            • Gość: koko Re: abiword IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 23:41
              ponoć dla urzędasów ze skarbówki ( i innych) wystarcza faktura na czasopismo, w
              którym na płytce jest OpenOffice (+egzemplarz tego czasopisma - gdzies ktoś to
              juz wyjaśniał);
              co do instrukcji obsługi: jeśli idzie o szczegółowośc i fachowość o wiele lepsze
              są chyba podręczniki do Opena wydawane w formie książki: kosztują ok. 7 razy
              mniej (w granicach 50 zł - Open w box'ie 350 zł), są kompetentne i poglądowe; do
              tego często zawierają też płytkę z programem, co rozwiązywałoby problem faktury
              w jeszcze inny (może dla urzędasów bardziej wiarygodny) sposób;
              pomoc techniczna? - do czegóż by mogła byc tu potrzebna?
              • Gość: werty Re: abiword IP: *.radom.pilicka.pl 14.11.04, 23:46
                www.ux.pl/cennik/
                skąd to 350 PLN?

pomoc Tobie lub mnie może nie jest potrzebna, ale użytkownikowi w biurze w
                rozwiązaniu konkretnego problemu może byc bardzo potrzebna.
                • Gość: koko Re: abiword IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 00:14
                  www.openoffice.com.pl/sklep/
                  stamtąd te 350 zł (dokładnie 341) - ale w sklepie komputerowym widziałem i po
                  360 zł!
                  nie chcę cię zanudzać ani byc namolnym, ale - korzystałeś kiedyś z pomocy
                  technicznej w sprawie oprogramowania, pomocy udzielanej przez telefon? - bo ja
                  tak. i bardzo się rozczarowałem. pomijając, że na próbę rozwiązania czekałem
                  długo (ponad tydzień), to jeszcze i tak to nie było to...
                  dlatego bardziej wierzę dobrym podręcznikom. a do Opena takie są.
                  • Gość: werty Re: abiword IP: *.radom.pilicka.pl 15.11.04, 00:20
                    fakt, z pomocy nie korzystałem, a ceny w tym sklepie to rozbój w jasny dzień
                  • Gość: werty Re: abiword IP: *.radom.pilicka.pl 15.11.04, 00:23
                    po za tym skąd mają wersję3.0, skoro:
                    1.1.3 (stabilna) 2004-09-20
                    680_m56 (robocza) 2004-10-20

cytat za
                    www.openoffice.pl/index.php?NEO_Session=9e9ce122fc7e4636d126cb2cdd2c971a
          • Gość: piecyk gazowy Re: abiword IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.11.04, 11:07
            Gość portalu: koko napisał(a):

> 1. abiword jest całkowicie bezpieczny dla xp (mam), do tego szybki i łatwy w
            > instalacji - i niewiele w obsłudze różni sie od worda, dobrze też w tym
            formaci
            > e
            > (doc.) zapisuje;

Ściągnałem i robi naprawdę dobre wrażenie. Nie wiem jak w praktyce, ale może
            się nim pobawię. ;-)
    • Gość: csd Re: abiword IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 15:24
      zainstalowałem abiworda i faktycznie jest ok.narazie mi wystarczy, no i
      umożliwia otwieranie książek z grafiką czego do tej pory nie mogłem robić. Nie
      moge tylko znaleźć podglądu wydruku?
      • kell99 Re: abiword 15.11.04, 16:18
        Nie ty jeden;) Na upartego polecam taka metode. Drukowac do post scriptu (np pod
        windows uzywac ghost script i wirtualna drukarke), podejrzec plik post script,
        wydrukowac (bedziesz mial idealnie to samo co na ekranie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka