Dodaj do ulubionych

Startpage nie lubi mnie

27.08.23, 21:09
Może nie do końca zbanował, ale...
Była kiedyś taka sytuacja, że Rosjanka został aresztowana za polubienie antywojennego komentarza. Chciałem to znaleźć i wpisałem frazę "Rosjanka aresztowana za napisanie komentarza" w startpage.com
Portal stwierdził, że:

Your connection has been suspended.

We're sorry for the inconvenience! Our system has detected the type of high-volume traffic coming from your internet connection that is normally associated with bots and scrapers.

VPN users can often resolve this issue by connecting through a different server. If you are using Tor, try connecting through a different exit node.

If you find that you are continously blocked, submit the CAPTCHA below so our support team can verify your connection to Startpage.

Please consider providing the following information, which will help us better assist you and fine tune our anti-abuse systems.

Chwilę później wpisałem w wyszukiwarkę "neutralną frazę" i wyszukiwarka zadziałała poprawnie.
Ponownie wpisałem frazę "dziewczyna aresztowana za polubienie komentarza" i znowu dostałem komentarz o blokadzie.

Czyli pewne frazy są blokowane przez StartPage.

Czego używać zamiast StartPage? Google porzuciłem, DuckDuckGo też.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Startpage nie lubi mnie 28.08.23, 00:11
      tapatik napisał:

> Może nie do końca zbanował, ale...

A jak kwestia korzystania z VPN? Może zbanowano pośrednika.
      Przy okazji - nie masz niczego szpiegującego na komputerze, na przykład antywirusa?

> Chciałem to znaleźć i wpisałem frazę "Rosjanka aresztowana za napisanie komentarza"

Chciałem to sprawdzić na Firefoxie, ale przeszło bez przeszkód.

> Czego używać zamiast StartPage? Google porzuciłem, DuckDuckGo też.

Googli nie porzuciłeś - StartPage podaje ci lekko przeformatowane wyniki Googli.
      I chyba w tej chwili tylko Googli. Więc lepszych wyników wyszukiwania nie dostajesz.

Osobiście mam ograniczone zaufanie do StartPage - kiedyś wpychało się nieproszone na komputery.
      • tapatik Re: Startpage nie lubi mnie 28.08.23, 11:01
        Nie korzystam z VPN. StartPage ustawiłem jako domyślną wyszukiwarkę w FF.
        Antywirus to Avira.
        • wariant_b Re: Startpage nie lubi mnie 28.08.23, 12:04
          tapatik napisał:

> Nie korzystam z VPN. StartPage ustawiłem jako domyślną wyszukiwarkę w FF.
          > Antywirus to Avira.

Będę musiał się temu przyjrzeć, a nie bardzo mi się chce.
          Na pewno StartPage oferuje tryb prywatny, opisany jako https proxy, czyli prawie VPN,
          ale korzystający z wbudowanych możliwości systemu, a nie dodatkowego klienta.
          Do sprawdzenia, jak działa pośrednik dla wyszukiwarki Google - być może w podobnej technologii.

Z Aviry dawno nie korzystałem i nie wiem, jak wyglądają jej ochrony dla protokołu https.
          Być może również jako lokalne https proxy. Nie mam wiedzy na temat, czy szpieguje.
          • tapatik Re: Startpage nie lubi mnie 28.08.23, 17:35
            Ale zauważ pewną rzecz - StartPage blokuje przy określonych frazach, przy innych nie blokuje.
            Jak szukałem dziś informacji o helikopterach, to mi znalazł, a jak znowu próbowałem szukać informacji o tej Rosjance, to zablokował.
            Skróciłem wyszukiwanie do "Rosjanka aresztowana za napisanie" i przepuścił. Napisałem "aresztowana za napisanie komentarza", przepuścił. Czyli podpadam, gdy szukam całej frazy.
            • wariant_b Re: Startpage nie lubi mnie 28.08.23, 19:02
              tapatik napisał:

> Jak szukałem dziś informacji o helikopterach, to mi znalazł, a jak znowu próbowałem
              > szukać informacji o tej Rosjance, to zablokował.

No popatrz - ja wpisałem "Rosjanka aresztowana za napisanie komentarza" (w cudzysłowach)
              i znalazło mi jeden wynik. Zapewne domyślasz się jaki.
              • tapatik Re: Startpage nie lubi mnie 28.08.23, 20:21
                OK, ale z jakiej wyszukiwarki korzystasz?
                • wariant_b Re: Startpage nie lubi mnie 28.08.23, 21:04
                  tapatik napisał:

> OK, ale z jakiej wyszukiwarki korzystasz?

Przecież o niej rozmawiamy - ze StartPage'a.
                  • tapatik Re: Startpage nie lubi mnie 30.08.23, 20:01
                    To ja już nic nie rozumiem.
                    Otworzyłem StartPage na Edge i tam wpisałem wspomnianą frazę i zadziałało.
                    Chwilę później tę samą frazę wyszukałem na FF i dostałem komunikat o banie.

Czyli to jest problem z FF.
                    Mam ochotę napisać do supportu StartPage'a. :-)
                    • wariant_b Re: Startpage nie lubi mnie 30.08.23, 20:45
                      tapatik napisał:
                      > Czyli to jest problem z FF.
                      > Mam ochotę napisać do supportu StartPage'a. :-)

Chyba nie jest to zły pomysł.

Bo właściwie nie bardzo wiem, kto daje taki komunikat - jeśli StartPage, to pewnie pojawiałby się
                      przy innych wyszukiwaniach, ale wyszukiwarka mówi, że to komunikat w stylu Googli.
                      Zatem to komputer StartPage'a zadający pytanie wyszukiwarce w twoim imieniu jest tym,
                      który Google kojarzą z botami. Ale nie wiesz który i czy na przykład treść pytania nie powoduje
                      wyboru jakiegoś konkretnego węzła - na przykład w Rosji. Google widzi jakiś piracki VPN.

Ale pocieszę cię - nie jest to jedynie twój problem:
                      www.reddit.com/r/StartpageSearch/comments/11l7bpv/your_connection_has_been_suspended/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka