Dodaj do ulubionych

Przeglądarki

23.10.25, 16:21
Przez przypadek dowiedziałem się o istnieniu przeglądarki brave.com / brave.com/pl. Do tej pory zwykle korzystam z duckduckgo.com. To "zwykle" znaczy dopóki mi (podwójna) kaczka znajdzie to czego szukam. Jeśli jest fiasko, to często zdarza się że google znajdzie, bo ma głębszą penetrację.
Jako że nie znam brave, chciałem zapytać czy lepsza jest od duckduck?
Obserwuj wątek
    • tapatik Re: Przeglądarki 24.10.25, 22:56
      Korzystam z Brave, ale o tym, że kaczki mają swoją przeglądarkę to nie wiedziałem.
      Do Brave nie mam zastrzeżeń.
      • wariant_b Re: Przeglądarki 25.10.25, 00:21
        tapatik napisał:

> Korzystam z Brave, ale o tym, że kaczki mają swoją przeglądarkę to nie wiedziałem.

Bo w wersji dla Windows DuckDuckGo browser jest od niedawna i ciągle jest to wersja testowa.
        Aktualnie mamy wersję 0.133.6, choć trzeba przyznać, że rozwija się dość szybko.
        Kiedy się pokazała, nic nie dało się w niej skonfigurować, a i działała losowo.

Można używać bardziej zaawansowaną wersję mobilną, ala na smartfonie domyślnie mam już Brave.
        Niedługo przejdę na Windows 11 i też wymienię domyślne Chrome (dla gazeta.pl - Firefoxa) na Brave.
    • wariant_b Re: Przeglądarki 25.10.25, 00:11
      al.1 napisał:

> Jako że nie znam brave, chciałem zapytać czy lepsza jest od duckduck?

Dla mnie tak - i to zdecydowanie lepsze.

Po pierwsze, może najważniejsze - Brave posiada otwarty kod źródłowy.
      Można zweryfikować, co robi naprawdę ta przeglądarka. W DuckDuckGo - nie można.

Po drugie - domyślnie zapewnia podstawową, choć dość wysoki, poziom ochrony prywatności.
      Chcąc mieć lepszą ochronę (i jednocześnie jej negatywne skutkI) można ustawić odpowiednie opcje.
      Na przykład można korzystać z wyszukiwarki Google bezpośrednio lub z dodatkowymi ochronami
      czy łączyć się z witrynami korzystając z sieci Tor.

Po trzecie - ochrona jest rozumiana szerzej i nie dotyczy jedynie prywatności.
      Mamy na przykład pełną i konfigurowalną blokadę reklam. W DuckDuckGo - ograniczoną.
      Za pomocą DuckDuckGo możemy otworzyć zainfekowaną stronę i ściągnąć sobie wirusa
      bez żadnych ostrzeżeń ze strony przeglądarki.

I na koniec - DuckDuckGo korzysta z rozwiązań systemowych (dla Windows Blink engine,
      dla Apple WebKit) i z różnych wyszukiwarek, głównie Bing. Więc efekty mogą być różne.
      Brave korzysta z popularnego i na bieżąco rozwijanego opensource'owego chromium (Blink).

Aktualnie na topie jak chodzi o bezpieczeństwo są inne przeglądarki: Mullvad i LibreWolf.
      Tu lista porównawcza testowanych zagrożeń z różnych przeglądarek: privacytests.org/
      • al.1 Re: Przeglądarki 26.10.25, 19:03
        Wciągnąłem. Myślałem że Brave (jak nazwa sugeruje) podaje niezależne od głównego strumienia informacje.
        Przećwiczyłem na tzw. katastrofie smoleńskiej i okazało się, że opis nie odbiega od "ukonstytuoawanego".

--
        I had a dream that was over the moon, but when I woke up, I was still down to earth
        • tapatik Re: Przeglądarki 26.10.25, 19:29
          Momencik, piszesz o przeglądarce internetowej czy o wyszukiwarce?
          • al.1 Re: Przeglądarki 26.10.25, 20:34
            To np. Googlem nie można przeglądać i wyszukiwać?
            • tapatik Re: Przeglądarki 26.10.25, 22:25
              Nie.
              Google to wyszukiwarka, przeglądarką jest np. Chrome albo wspomniany wyżej Brave.
              Piszemy o różnych czynnościach.
              Wyszukiwarka to strona internetowa służąca do wyszukiwania informacji, np. Google, Duckduckgo Startpage, Bing. Z tym, że aby skorzystać z wyszukiwarki musisz użyć przeglądarki internetowej.
              Natomiast przeglądarka internetowa to jest na przykład Edge, Firefox, Chrome albo wspomniany wyżej Brave. Służą do przeglądania różnych stron internetowych, jak na przykłąd tego forum :-)
              • wariant_b Re: Przeglądarki 28.10.25, 13:14
                tapatik napisał:

> Google to wyszukiwarka, przeglądarką jest np. Chrome albo wspomniany wyżej Brave.

Tyle, że ochrona prywatności to bardziej kompleksowy problem i wymaga modyfikacji
                wielu standardowych rozwiązań. Na przykład Brave posiada alternatywnie własną
                wyszukiwarkę (także nazywaną Brave), blocker zgodny a ABP i możliwość pracy w sieci Tor.

Generalnie każda przeglądarka, by działać w trybie wysokiej ochrony prywatności
                musi posiadać własną wyszukiwarkę (najczęściej wirtualną, korzystającą z kilku najlepszych
                popularnych wyszukiwarek typu Google czy Bing) i własne rozwiązania typu VPN/proxy.
                Dochodzą jeszcze wbudowane blokery reklam, skryptów, ciasteczek itd.

Co mamy z tego jako użytkownik końcowy? Oczywiście zwiększoną ochronę prywatności
                i związane z tym ograniczenia komfortu korzystania i przewidywalności działania Internetu.
                Dlatego rozwiązania zapewniające wysoką ochronę prywatności są mocno propagowane
                i reklamowane, ale użytkownik zwykle wybiera mniej bezpieczne ale wygodniejsze rozwiązania.
                Choć z drugiej strony - dzięki temu jest mniej interesujący dla rozmaitych służb specjalnych,
                które oczywiście będą chciały wiedzieć kto i dlaczego tak starannie ukrywa swą tożsamość.

• pijatyka Wariancie, jak zwykle ciekawy wykład, ale... 26.03.26, 19:35

...autor wątku chyba gubi się w zupełnych podstawach; wygląda, jakby uważał, że z każdą przeglądarką jest na sztywno związana tylko jedna określona wyszukiwarka (Google z Chrome, DuckDuckGo z Brave etc.) ;)

• al.1 Re: Wariancie, jak zwykle ciekawy wykład, ale... 28.03.26, 21:11
                    pijatyka napisał:

> ...autor wątku chyba gubi się w zupełnych podstawach; wygląda, jakby uważał, że z każdą
                    > przeglądarką jest na sztywno związana tylko jedna określona wyszukiwarka (Google z Chrome,
                    > DuckDuckGo z Brave etc.) ;)

Bo jest tu doza niejasności. Jak wyszukuję, to i przeglądam - czyż nie? Po cholerę mi wyszukanie bez przeglądania. Weźmy wikipedia.com , czy grokipedia.com . Chyba właściwszym terminem byłaby platforma. Nie doprowadzałoby to do konfuzyji.

--
                    Gdzie kucharek sześć, tam siódma odpoczywa

• wariant_b Re: Wariancie, jak zwykle ciekawy wykład, ale... 29.03.26, 00:23
                      al.1 napisał:

> Bo jest tu doza niejasności. Jak wyszukuję, to i przeglądam - czyż nie?
                      > Po cholerę mi wyszukanie bez przeglądania.

Niezupełnie - przeglądarka to oprogramowanie klienta protokołów HTTP/HTTPS.
                      Na podstawie podanego adresu URL łączy się z serwerami tych protokołów,
                      pobiera wskazany w adresie URL zasób, interpretuje go i wyświetla.

Wyszukiwarka to serwis internetowy, również dla protokołów HTTP/HTTPS,
                      który na podstawie podanego klucza dokonuje wyboru odpowiadających mu
                      zasobów i podaje ich adresy URL uporządkowane według wyliczonej trafności.

Ponieważ wyszukiwarka podaje wyniki jako strony WWW, więc przeglądarka
                      stanowi czytnik. Jednak istotą wyszukiwarki jest pobieranie i przetwarzanie
                      stron internetowych według IP lub wpisów DNS za pomocą botów (zwanych robotami)
                      i na ich podstawie indeksowanie treści tych stron w celu wyszukiwania kluczy.

Ponieważ wyszukiwarki generują ogromny ruch internetowy i wymagają potężnych
                      zasobów sprzętowych do gromadzenia wyników i ich przetwarzania mamy jedynie
                      kilka liczących się wyszukiwarek internetowych (Google i Bing, krajowe Yandex, Bajdu,
                      czy wyszukiwarki specjalizowane/tematyczne). Korzystają z nich inne wyszukiwarki
                      jak Yahoo, DuckDuckGo, Brave porządkujące wyniki według własnych algorytmów
                      i np. zapewniające anonimowość wyszukiwania.

Problem wyszukiwarek polega na tym, że model wyszukiwarki adresów URL jest dzięki AI
                      coraz szerzej zastępowany wyszukiwaniem treści. Zmniejsza to wymagania co do
                      potrzebnych zasobów sprzętowych, więc wiele dużych modeli językowych może służyć
                      w roli wyszukiwarki treści.
                    • pijatyka Re: właściwszym terminem byłaby 'platforma' 29.03.26, 01:50

Tylko co ten termin miałby właściwie określać, skoro na każdej dowolnej przeglądarce możesz używać dowolnej wyszukiwarki (nawet tworów bezpośredniej konkurencji - np. Google Search na Edge, Bing na Chrome etc.) ?...

• wariant_b Re: właściwszym terminem byłaby 'platforma' 29.03.26, 21:40
                        pijatyka napisał:

> Tylko co ten termin miałby właściwie określać, skoro na każdej dowolnej przeglądarce
                        > możesz używać dowolnej wyszukiwarki (nawet tworów bezpośredniej konkurencji...

W zasadzie masz rację, ale przeglądarka posiada domyślną wyszukiwarkę deklarowaną
                        w ustawieniach przeglądarki. Jest ona integrowana z linią adresu przeglądarki,
                        w której można również wpisać zapytanie do domyślnej wyszukiwarki.

Lista wyszukiwarek, które mogą być ustawione jako domyślne jest krótsza i zawiera
                        kilka najbardziej popularnych wyszukiwarek jak Google, Bing, DuckDuckGo czy Yahoo.
                        Z innych wyszukiwarek można skorzystać podając adres URL ich strony domowej
                        (lub jako adres strony startowej czy strony nowej karty lub korzystając z historii).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka