al.1 23.07.26, 15:48 Ostatnio atakuje reklama urządzenia, która głosi "Przenośny WiFi z globalnym zasięgiem, dożywotnio za darmo". Czy może ktoś tu został już szczęśliwym jego posiadaczem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Przenośny WiFi 24.07.26, 10:50 al.1 napisał: > Czy może ktoś tu został już szczęśliwym jego posiadaczem? Raczej wątpliwe - ta sama reklama, ten sam towar u innego sprzedawcy, ale opinie 38 nabywców bardziej zgodne z rzeczywistością: www.coupang.com/vp/products/9586842427 Większość uważa, że produkt jest zły, trudny do instalacji, połączenie zbyt wolne i mało stabilne. To coś można kupić w kilku (lub więcej) sklepach internetowych w różnych krajach, ale co to jest (producent, model, specyfikacja) nie udało mi się ustalić. Akurat pikcoodl.com z linkowanej reklamy sprzedaje środki czystości i narzędzia kuchenne, a oferta towarowa na ich stronie liczy sobie dokładnie 8 pozycji. Więc jeśli kto chce zaspokoić ciekawość, może nabyć ten produkt, bo w sumie tanio wychodzi. --- Bardziej interesujące jest skąd wziąłeś taką reklamę. Może warto to zgłosić do UOKiK, zwłaszcza że niedawno UE nałożyła dużą karę finansową na Alibaba za wystawianie podejrzanych produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Przenośny WiFi 24.07.26, 13:03 wariant_b napisał: > Bardziej interesujące jest skąd wziąłeś taką reklamę. Może warto to zgłosić do UOKiK, zwłaszcza że niedawno UE > nałożyła dużą karę finansową na Alibaba za wystawianie podejrzanych produktów. Ona często się pojawia przy włączaniu filmów na YT. Oczywiście można ją "skipnąć". Tak przypuszczałem, że to może być coś niedopracowanego. I pewnikiem pojemny powerbank musiałby temu towarzyszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Przenośny WiFi 24.07.26, 21:06 al.1 napisał: > Ona często się pojawia przy włączaniu filmów na YT. Oczywiście można ją "skipnąć". > Tak przypuszczałem, że to może być coś niedopracowanego. I pewnikiem pojemny > powerbank musiałby temu towarzyszyć. Wygląda to na scam i próbę zasugerowania klientom, że urządzenie jest czymś innym niż jest faktycznie - zapewne mobilnym routerem WiFi i wzmacniaczem sygnału mobilnego. Technologicznie musiałoby być bardziej zaawansowane od terminali mobilnych Starlink, które są wielkości niewielkiego laptopa (system antenowy) i korzystać z konstelacji Starlinka lub któregoś z jego konkurentów. Ale tu nie ma bezpłatnej oferty na Internet wysokiej szybkości. Nadto zauważyłem certyfikację FCC (USA), a nie znalazłem CE (Europa), a to może oznaczać problemy, bo standardy WiFi w USA i w Europie (np. kanały i moce dla 5 GHz) istotnie się różnią. Oczywiście donos na YT byłby mile widziany przez UE, bo prawo Unijne nakłada odpowiedzialność serwisu za publikowane treści i scam może spowodować zasądzenie znacznych kar pieniężnych, choć w odróżnieniu od Alibaby Google nie pośredniczy w handlu trefnym towarem i zapewne wstawia reklamy pochodzące od współpracujących agencji marketingowych (tak jak Gazeta.pl). U mnie nic takiego się nie pojawiło, więc zapewne mamy przykład na personalizację reklam. Odpowiedz Link Zgłoś