Dodaj do ulubionych

opera nie umie drukowac ;o))))))))

04.12.04, 14:26

tutaj dowody:

dsoft.hollosite.com/

zeskanowane wydruki strony:

virtual.park.uga.edu/humcomp/perl/regex2a.html

opera to smiec, klopoty z odswiezaniem, nieuzyteczna funkcja druku... i
jeszcze placic trzeba (albo za opere, albo za leczenie oczaplasu - wybor
nalezy do ciebie)...
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: opera nie umie drukowac ;o)))))))) IP: 195.117.23.* 04.12.04, 14:37
      www.google.com/search?q=dziura+w+IE&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8
      moze to przeczytasz :D
      • prawdziwy.tebe nie na temat - troll /nt 04.12.04, 14:47

• barracuda7110 Re: opera nie umie drukowac ;o)))))))) 04.12.04, 14:43
      Już? Podnieciłeś się? Udowodniłeś wyższość swojego szmirowatego ie nad operą i
      jesteś z siebie zadowolony?

Wynalazłeś funkcję, która jest zapewne strasznie często używana... Tak często,
      że już dawno zapomniałem o jej istnieniu.
      • prawdziwy.tebe ktos sie denerwuje ;o)))))) 04.12.04, 14:52

i belkocze (myslac, ze argumentuje) tu i owdzie ublizajac - troll cham.
        • Gość: mk nie karmić TROLLA IP: 195.117.23.* 04.12.04, 15:01
          on jest tak zakompleksiony ze sie nie da dyskutować
          • prawdziwy.tebe ja mam dobre serce - podkarmie cie... 04.12.04, 15:06

...i zaprowadze do zoo.
          • prawdziwy.tebe a moze... 04.12.04, 15:11

ty zamiast do zoo, to moze wolisz do tworek? tam m.in. juz jest down, ktory
            nie chce opuscic pokoju nr 99, ceti myslacy, ze jest napoleonem oraz johnode
            myslacy, dla odmiany, ze ceti to krowa.
    • gray a najbardziej zastanawiający jest fakt... 04.12.04, 16:56

... dlaczego opera 7.54, którą przed chwilą zainstalowałem, wydrukowała wszystko
      absolutnie poprawnie.

poza tym strona, którą podałeś, jest nieprawidłowo napisana - tiny.pl/l8g
      - i stąd wynikają ewentualne problemy.
      • Gość: ceti Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 04.12.04, 17:22
        w zasadzie nie powinienem podrzucac kolejnej porcji karmy dla trolli, ale widze, ze prawdziwy.tebe zachowuje sie jak rasowy przedstawiciel tegoz gatunku: zaczyna stosowac osobiste wycieczki, a z braku argumentow obrzuca interlokutorow blotem. tak sie sklada, ze za napoleona niegdy sie nie uwazalem (zadziwiajaca zdolnosc wnikania w glab ludzkiego umyslu, tudziez psychiatrycznego diagnozowania, moj drogi tebe. czyzby wczesniejsze doswiadczenia w redmond?) a co mysli johndoe to tylko i wylacznie jego sprawa. ty zas zaczynasz najnormalniej w swiecie obrazac innych i miotac sie ciskajac przeklenstwa.

a gdybys zechcial skorzystac w operze z opcji "podglad wydruku" i potem zajrzec do "ustawien wydruku" to tych "straszliwych" bledow z pewnoscia bys uniknal. :D
        • kell99 Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... 04.12.04, 17:31
          pomijajac, ze to taki przerazliwy problem i robi sie ctrl+a ctrl+c i ctrl+v w np
          open office i wszystko jest tak jak powinno byc. swiat sie nie skonczyl
          • Gość: ceti Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 04.12.04, 17:44
            kell99 napisał:

> pomijajac, ze to taki przerazliwy problem i robi sie ctrl+a ctrl+c i ctrl+v w np open office i wszystko jest tak jak powinno byc. swiat sie nie skonczyl

to zbyt proste. prawdziwy.tebe umilowal zaawansowane technologie :)
      • prawdziwy.tebe Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... 05.12.04, 13:44

> ... dlaczego opera 7.54, którą przed chwilą zainstalowałem, wydrukowała
        > wszystko absolutnie poprawnie.

drukowanie zostalo wykonane z pomoca 7.21. jednak wersja ma tu z pewnoscia
        niewiele do rzeczy (dziwne by bylo, zeby ta podstawowa funkcja zostala nagle
        zmieniona w wersji 7.54). ja mysle, ze wydrukowac udalo ci sie poprawnie, bo
        pewnie swiezo instalowana opera dziala jeszcze w miare stabilnie. albo masz
        prosciutkenka drukareczke z prosciutenkim sterownikiem, ktory opera potrafi
        obsluzyc.

> poza tym strona, którą podałeś, jest nieprawidłowo napisana - tiny.pl/l8g
        > - i stąd wynikają ewentualne problemy.

sugerujesz, ze opera ma dwa rozne silniki renderujace jeden do wyswietlania na
        ekranie, drugi do druku? nie kompromitujmy ich wiecej, chyba wystarczy...
        • gray Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... 05.12.04, 13:58
          prawdziwy.tebe napisał:

> drukowanie zostalo wykonane z pomoca 7.21.

zawsze używaj aktualnych wersji oprogramowania.

> ja mysle, ze wydrukowac udalo ci sie poprawnie, bo pewnie swiezo instalowana
          > opera dziala jeszcze w miare stabilnie.

lol, na pewno o to chodzi - w operze zainstalowanej od dawna destabilizuje się
          funkcja drukowania :D

> albo masz prosciutkenka drukareczke z prosciutenkim sterownikiem, ktory opera
          > potrafi obsluzyc.

sterownik jest obsługiwany przez system operacyjny - to taki 'ficzer' zrobiony
          po to aby każdy program nie musiał znać wszystkich typów drukarek. podobnie jest
          z większością sprzętu ale mogłeś nie wiedzieć.

> sugerujesz, ze opera ma dwa rozne silniki renderujace jeden do wyswietlania na
          > ekranie, drugi do druku? nie kompromitujmy ich wiecej, chyba wystarczy...

jak zwykle myślisz prościutko (niby czemu miałoby być inaczej) - silnik jest
          jeden i tak samo renderuje stronę na ekran jak i do druku z tym, że w drugim
          przypadku jest ona dodatkowo formatowana przez sterownik drukarki itd. i chyba
          tutaj leży przyczyna twojego problemu.

jakiej drukarki używasz? może pora pobrać nowe drivery?
          • prawdziwy.tebe Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... 05.12.04, 23:09

> zawsze używaj aktualnych wersji oprogramowania.

ale kto by pomyslal, ze taka podstawowa funkcja nie bedzie dzialac?

> sterownik jest obsługiwany przez system operacyjny - to taki 'ficzer'
            > zrobiony po to aby każdy program nie musiał znać wszystkich typów drukarek.
            > podobnie jest z większością sprzętu ale mogłeś nie wiedzieć.

skomentowales cos, czego nie powiedzialem (typowe w waszym, linuksiarskim,
            wyadniu). to, ze jest jeden wcale nie znaczy, ze kazdy program potrafi do niego
            wyslac poprawne dane. czego mamy wlasnie doskonaly przyklad.

> jak zwykle myślisz prościutko (niby czemu miałoby być inaczej) - silnik jest
            > jeden i tak samo renderuje stronę na ekran jak i do druku z tym, że w drugim
            > przypadku jest ona dodatkowo formatowana przez sterownik drukarki itd.

nie, nie, nie. jesli ktos mysli prosciutko, to ty, bo to ty zauwazyles, ze
            strona jest niezgodna z martwymi standardami, czym zasugerowales, ze sa dwa
            silniki, jako ze na strona na ekranie jest wyswietlana poprawnie, natomiast
            dopiero wydruk do niczego sie nie nadaje. ale ja wiem, ze cienko u ciebie z
            logika.

> i chyba tutaj leży przyczyna twojego problemu.

ja nie mam zadnego problemu, ja uzywam MS IE i wszystko sie pieknie drukuje.

> jakiej drukarki używasz? może pora pobrać nowe drivery?

czy ty jestes w stanie zrozumiec (ja wiem, glupie pytanie), ze drukarka dziala
            poprawnie z kazdym programem a drukuje bzdury tylko wtedy, jak wspolpracuje z
            opera? sterowniki sa najnowsze.
            • oo Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... 06.12.04, 01:04
              > > zawsze używaj aktualnych wersji oprogramowania.
              >
              > ale kto by pomyslal, ze taka podstawowa funkcja nie bedzie dzialac?

Jak to "nie będzie działać"? Przecież się wydrukowało! Opera 7.21 ma ponad rok. Skoro porównujesz programy, rób to rzetelnie i porównuj ich najnowsze wersje. Co prawda o rzetelność nigdy Cię nie posądzałem, więc w sumie się nie dziwię.
            • gray Re: a najbardziej zastanawiający jest fakt... 06.12.04, 09:07
              prawdziwy.tebe napisał:

> ale kto by pomyslal, ze taka podstawowa funkcja nie bedzie dzialac?

specjalnie dla ciebie wygrzebałem operę 7.21, jak można było się spodziewać
              wydruk jest poprawny ale to pewnie system drukowania nie zdążył się
              zdestabilizować :D

> skomentowales cos, czego nie powiedzialem (typowe w waszym, linuksiarskim,
              > wyadniu). to, ze jest jeden wcale nie znaczy, ze kazdy program potrafi do
              > niego wyslac poprawne dane. czego mamy wlasnie doskonaly przyklad.

nic z tych rzeczy - opera wysyła dane poprawne (przed chwilą dostałem na to
              dowód) a ich interpretacją zajmuje się sterownik.

> nie, nie, nie. jesli ktos mysli prosciutko, to ty, bo to ty zauwazyles, ze
              > strona jest niezgodna z martwymi standardami, czym zasugerowales, ze sa dwa
              > silniki, jako ze na strona na ekranie jest wyswietlana poprawnie, natomiast
              > dopiero wydruk do niczego sie nie nadaje. ale ja wiem, ze cienko u ciebie z
              > logika.

i znowu prościutko ale czemu się dziwić skoro nie wiesz co robi sterownik
              drukarki? strona jest niepoprawnie napisana i m.in. nie posiada deklaracji
              użytego zestawu znaków. w takich wypadkach próbuje się zazwyczaj wyświetlić
              stronę w UTF-8, co może się nie podobać w jakiś sposób sterownikowi drukarki lub
              jej ustawnieniom - nie powiedziałeś co to za drukarka to ja też ci nic nie mogę
              powiedzieć.

generalnie, w pierwszej kolejności, winą za niepoprawne drukowanie obarcza się
              ustawienia drukarki oraz jej sterownika - program wysyła do każdej drukarki to
              samo zatem jeżeli wysyłałby coś złego zrobiłby to już za pierwszym razem jeszcze
              u betatesterów.

> ja nie mam zadnego problemu, ja uzywam MS IE i wszystko sie pieknie drukuje.

twoja sprawa biedaku.
    • mariuszr_77 Re: opera nie umie drukowac ;o)))))))) 04.12.04, 17:38
      Chyab masz jednak coś spieprzone u siebie,
      www.mr.internetdsl.pl/testopera.pdf
      Wydruk jak widać jest ok.
      • Gość: bolo Re: opera nie umie drukowac ;o)))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 18:02
        Dajcie spokój - znalazł Operę sprzed kilku wersji i trzepie konia. Niech cofnie sie kilka wersji wstecz w swoim Ie i zobaczy co ma.
    • user0001 Problem jest chyba z QT 05.12.04, 14:51
      Aż musiałem zainstalować aby się przekonać...

Użyta wersja:

Version 7.54 Final, Build 751, Platform Linux, System i686, 2.6.8.1-3-k7
      Qt library 3.3.3
      Opera/7.54 (X11; Linux i686; U) [en]

Wydruk (do postscriptu) prawidłowy, w nagłówkach wydruku można przeczytać:
      %!PS-Adobe-1.0
      [...]
      %%Creator: Qt 3.3.3

Pełen wydruk (333KB) możesz pobrać z:
      home.elka.pw.edu.pl/~ksmigrod/wydruk.ps
      Wnioski:
      1. Opera drukując korzysta z biblioteki QT, drukowanie do postscriptu jest
      częścią QT istniejącą w wersji GPL, milion małp i kilka tysięcy informatyków
      zamieszanych w projekt KDE miało okazję to przetestować i poprawić. (Otwartość
      ma ogromne zalety.)
      2. Drukarka użyta do testów pewnie ma zamkniętą specyfikację i wymaga
      sterowników GDI, korzystanie w komunikacji z drukarką z otwartego, dobrze
      opisanego języka (postscriptu) przynosi wiele korzyści.
      • prawdziwy.tebe Re: Problem jest chyba z QT 05.12.04, 23:15
        user0001 napisał:

> 2. Drukarka użyta do testów pewnie ma zamkniętą specyfikację i wymaga
        > sterowników GDI, korzystanie w komunikacji z drukarką z otwartego, dobrze
        > opisanego języka (postscriptu) przynosi wiele korzyści.

ktora drukarka? moja? moja to hp lj 1100 i korzysta z pcl. takie bledy imo
        sugeruja zreszta klopoty postscriptowe, a nie gdi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka