Dodaj do ulubionych

Recenzja: Killzone 2

06.02.09, 15:39
nic dodać nic ujać, mam bardzo podobne odczucia
kwintesencją podsumowania jest zdanie:
"Mimo wszystko fabularnie Killzone 2 wypada słabiutko na tle takiego Call of Duty 4, które pcha nas dalej nie tylko tempem, ale również różnorodnością akcji. Jedynie dwa momenty w Killzone 2 wzbudziły we mnie jakiekolwiek emocje"
Obserwuj wątek
    • czezare_pl Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:44
      Bardzo wywazona recenzja, ktora z przyjemnoscia przeczytalem, choc branzlujacym sie fanbojom rodem z Onetu i forum PSXE (Boze, co tam za glupoty ludzie wypisuja!) na pewno sie nie spodoba.Coz...Dzis wieczorkiem sam zakosztuje tej gierki w postaci demka u kumpla.Zasiade do niej z calkowicie otwartym umyslem i sam ja ocenie bez zadnych uprzedzen...
    • ale_glupota Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:44
      Ocena 5/6? czy 5/10 !!

Bo mnie brzuch rozbolał jak skończyłem demo big_grin
    • djfurio Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:47
      Ot przeciętniak jakich wiele...Całkiem fajne ale nie do końca. Czy może ktoś napisać , która gra z gatunku FPS, TPS jest lepsza?
    • kac309 Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:49
      "Czy może ktoś napisać , która gra z gatunku FPS, TPS jest lepsza?"

Bioshock smile
    • shastorm Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:51
      Recenzja odważna wink Ale szczera smile

Szkoda, że czasem w przypadku innych tytułów recenzenci nie mają tej odwagi by powiedzieć ciężej o wadach.

Zatem by przy okazji wytrącić z łapek niektórych "fanboi" łopatki i grabki rzeknę, że ja jako zakochany w czarnulce dumny jestem, że tytuł na tą konsolę doczekał się odważnej recenzji smile

Trochę smuci spadek formy w kwestii opowiadania historii. Co-op zaś nie dla wszystkich jest wymogiem. Zauważyłem w niektórych recenzjach, że nie wszystkim odpowiadało dopakowanie we wszystkie możliwe aspekty strzelanki w Gearsach drugich a tam przecież na jakość wykonania nie można narzekać.

I na koniec trochę krótkawo jak na tak hype'owany tytuł uncertain
      Ciekaw jestem jakie wrażenia na piśmie macie z SI (czy z angielska AI) (mi się w becie na małym poziomie już(?) podobało).

I jak kwestia zniszczenia otoczenia. To w becie cieszyło ale jest chyba tego więcej?
      Takie drobiazgi, które mnie wkurzają w niektórych tytułach jak coś nie chce a powinno się dziać (hehe, w becie jest znaczek na ścianie, którego za cholerę nie można zniszczyć big_grin ale za to pierze lecące z obić krzesełek rulez).

Spytam z ciekawości co w tej chwili ma u Autora tytuł najlepszej strzelanki tej generacji? big_grin
    • expat75 Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:52
      Call of Duty - Modern Warfare
    • baltin Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:53
      ...a gdzie okreslenie:
      KZ2 jest lepsze/gorsze graficznie od GoW2?

C'mon, przecież to jest najważniejsze;P
    • h4n2 Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:54
      KZ2 z racji braku coopa planowałem "na później" jak cena spadnie, a ubogość w fabule do tego mnie już przekonuje, dzięki za tą recke.
    • shastorm Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:55
      djfurio i inni

prosiłbym o zarezerwowanie słowa przeciętniak jakich wiele jednak dla gier przeciętnych, tych co to otrzymują oceny w recenzjach na poziomie 6-8/10 wink (a powinny dostawać 4-6(?)).

Takie zachowanie kojarzy mi się z sytuacją gdy stoicie ze swoją laską u boku, przed nosem przechodzi wam "lara croft" a wy wydymacie usta i rzucacie od niechcenia "przeciętna" i ewentualnie jeszcze "i na pewno pusta" wink

Byście chociaż powiedzieli "efekciarska" smile byłoby szczerzej smile

Bioshock? Mrrr... historią mnie powalił smile Graficznie nie przeszkadzał smile
    • gurafikku Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 15:57
      @shastorm
      No niestety tych zniszczeń za wiele nie ma, ale nikt nie zapowiadał chyba, że środowisko gry będzie tak bardzo podatne na nie jak Battlefield Bad Company. Te w KZ2 są i tyle, ot taki smaczek.
    • shastorm Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:01
      @gurafikku
      a dzięki za odpowiedź...
      hehe, mamy nowe, dyplomatyczne sformułowanie: "smaczek" big_grin
    • sirmike.org Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:06
      Dobra recenzja. Moze niektorzy przejrza w koncu na oczy, ze nie sama grafika czlowiek zyje.
    • djfurio Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:10
      Mnie po prostu śmieszą te opinie i szukanie wad w całym podczas gdy są gry (których wymieniać nie zamierzam), które K2 do pięt nie dorastają, a wychwalane są, także w recenzjach pod niebiosa...
      Po prosty niektórzy uwielbiają się czepiać szczegółów. ciekawe co by było gdyby K2 wyszedł bez tej całek otoczki i nakręcania.
      W postach (nie wszystkich) widać ból ludzi, którzy nie mogą się pogodzić, ze w to nie zagrają.
    • beniamin.durski Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:15
      @djfurio: No i zapewne sądzisz, że ta recenzja to przykład czepiania się?
    • geerz Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:22
      A skad wiecie czy recenzja jest dobra skoro gry na oczy nie widzieliscie? Ot recenzja. Gra na piatke czyli najlepsza ocene. Poly celujacej oceny chyba jeszcze niczemu nie dala.
      Po demie w moim przekonaniu gameplay pozostawia COD4 w tyle. Scrypty w CoDzie byly zenujace do bolu. Sterowanie bylo absolutnie nie oddajace rzeczywistosci. KZ2 jest blizszy rzeczywistosci. Cala gre i te recenzje ocenie gdy juz dostane pelna wersje gry. Co do fabuly. Dla mnie to rzecz bardzo wazna, jednak czesto jest kwestia gustu - na przyklad bylem zakochany w HS a niektorzy nie. Stad pomijam to milczeniem. Fabula w COD4? Tak naprawde niezla, ale jakze to bylo krotkie i rwane. Moze dwa levele (ten z atomowka i misja snajperska) byly majstersztykiem. Reszta takase.
    • djfurio Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:24
      Myślę, że są gry do których można by się przyczepić mocniej ale z niewiadomych nikomu przyczyn tak się nie stało i trochę mnie to dziwi. To wszystko.
      pozdrawiam
    • kac309 Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:28
      "Myślę, że są gry do których można by się przyczepić mocniej ale z niewiadomych nikomu przyczyn tak się nie stało i trochę mnie to dziwi. "

Może rozwiń myśl?
    • beniamin.durski Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:31
      @djfurio: No i ja je recenzowałem? Wydaje mi się, że bezcelowym jest porównywanie do innych recenzji innych gier pisanych przez inne osoby, a lepiej się skupić tak naprawdę na mojej opinii o grze.

@geerz: Tak, ta recenzja jak każda inna jest subiektywną opinią recenzenta i zgadzam się, że Tobie może się spodobać. Fabuła w KZ2 jest tak samo krótka jak w CoD4, tylko dłuższe (i więcej) jest przerywników, w których po prostu strzelamy do Helghastów.
    • vrds Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:33
      @djfurio: Skąd wiesz, że nie dorastają do pięt KZ2, przecież nie grałeś w KZ2, bo to jeszcze nie wyszło, więc swoje opinie możesz opierać tylko na tym co powiedzieli recenzenci. Skoro nie masz własnej opinii to nie atakuj tych którzy mogli sobie taką wyrobić przez kontakt z grą.

Co do KZ2. W sumie spodziewałem się, że będzie gorzej, że będzie to tylko piękna, aczkolwiek prosta strzelanka bez polotu, która będzie miała grywalność dużo niższą niż Resistance 2. Sądząc po tym co widziałem i czytałem o grze, to jak na razie dla mnie 8/10. Ale poczekam z ostatecznym wydawaniem osądów na premierę.
    • xiem Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:42
      @up
      FF: crisis core dostał zasłużone 6/6 na łamach polygamii.

Recenzja bardzo mi się podoba. Stanowi naprawdę dobre wyważenie, plusów, jak i minusów tej produkcji.

Ja jednak, po samym demie, nie jestem w stanie stwierdzić, czy w 100% będę się z nią zgadzać (jakby to kogoś obchodziło...).

Mam tylko nadzieję, że poziomy będą dość zróżnicowane (vide CoD4).

Mam jeszcze jedno pytanie, czy gra obsługuje custom soundtrack?
    • xiem Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:43
      ehh.. początek wypowiedzi skierowany był do @geerz
    • xiem Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:45
      Emiel, mógłbyś zdradzić jakimi pojazdami można się poruszać w KZ2? Na trailerach widziałem jakiegoś... mecha? (widok fpp nie pozwalał na stwierdzenie co to ta naprawdę było)
    • rymciumpymcium Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:50
      panowie. KillZone2 nie wyznacza wzoru dla grafiki w grach, zrobił to Crysis, takie jest moje zdanie po zagraniu w demko. Gra wygląda dobrze, brzmi obłędnie a co najważniejsze strasznie wkręcabig_grin chce się strzelaćsmile
    • djfurio Re: Recenzja: Killzone 2 06.02.09, 16:56
      8/10.., ok już się zamykam. Z grubsza chodzi mi o to jeżeli mam już walić prosto w oczy, że takie gearsy 1 i 2, czy L4D lub też halo 3 jest oceniane zupełnie inaczej niż produkty ze stajni Sony, do których autorzy recenzji podchodzą z pewną dozą niepotrzebnej ironii.Czytając je mam nieodparte wrażenie, że autor nie chce, żeby dana gra okazała się świetna Za każdym razem oceniając takie tytuły jak MGS4, Resistance 2, Motorstorm 2, Lbp czy Killzone 2 najwięcej czasu/tekstu poświęca się szukaniu wad tychże tytułów. Podsumowując gdybym czytał i oglądał tylko Polygamię i sugerował się nawet nie ocenami ale recenzjami to grałbym tylko w Gears of War, L4D i inne gry z obory Ms smile
      Ja tak to odbieram. Nie chcę tutaj wszczynać wojny konsolowej bo posiadanie 2 czy nawet 4 urządzeń to nie problem. Problemem jest tylko czas.
      Tak czy inaczej ja podziwiam Guerillę choćby za to, ze nie jest to następna gra oparta na Unreal enginie czy Source wspomaganych havokiem tylko zupełnie coś nowego i wydawanego na jedną platformę, która w ten sposób staje się jedyna w swoim rodzaju.
      pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka