Dodaj do ulubionych

x4, a nie x8

IP: *.piotrkow.net.pl 19.12.04, 13:34
Cześć wszystkim!! Mam problem, otóż moja grafika nie chodzi na agpx8 tylko na
x4. Mam płytę asusa a7v600 se, a więc chipset kt600, a grafika to Radeon 9600
XT turbo 128 firmy HIS. Na AGPx4 wszystko ok, ale gdy zmieniam na agpx8
wieszadło po kilku minutach. Może ktoś miał, bądź ma podobny problem i może
podzieli się swoimi spostrzezeniami. Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: prosie Re: x4, a nie x8 IP: *.acn.waw.pl 19.12.04, 13:58
      używaj agpx4, x8 to marketingowe blabla bez przełożenia na wydajność.
      aha, może masz włączone FastWrites? wyłącz a system będzie stabilny
    • Gość: gość Re: x4, a nie x8 IP: *.piotrkow.net.pl 19.12.04, 14:05
      Dzięki za odpowiedz.
      Mam wyłączone fast write.
      Zasilacz też jest dobry (chieftek 360)
      jak puszcze test 3d mark to wynik jest lepszy o okolo 3% na agp x8. oczywiscie
      zanim zawiesi sie komp.
      agp x8 jest dwa razy wydajniejsze, ale z gdy działa w połączeniu z magistralą
      533.
      Może trzeba ustawić inne napięcie na AGP?
      • Gość: tswiercz Re: x4, a nie x8 IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 15:07
        > agp x8 jest dwa razy wydajniejsze, ale z gdy działa w połączeniu z magistralą 533.

Gdzieś Ty to wyczytał? Nic takiego nie ma. AGP musi być ustawione na 66 MHz a PCI na 33 MHz.
        AGP x8 jest o te 3% szybszy ale nie będzie bardziej wydajny w jakiejkolwiek innej konfiguracji. A różnica pomiędzy PCIx16 a AGP x8 jest jeszcze mniejsza.
        • kell99 Re: x4, a nie x8 19.12.04, 16:51
          taa.. a ja czytalem o pcie2. po co to komu? by wiecej kart graficznych sprzedac?
          szczegolnie, ze zadna nie wykorzystuje mozliwosci agpx8. i tak mamy najszybsze
          ati i nvidia na agpx8, a takze gforce6600 ktore jest szybsze w wersji agp od
          wersji pcie (a taka wersja byla opracowana, ta na agp to tylko "przerobka")
    • Gość: gość Re: x4, a nie x8 IP: *.piotrkow.net.pl 19.12.04, 18:59
      "zboczyliśmy" z tematu panowie.
      Napisane to miałem w instrukcji do płyty głównej(533 x8)
      nie będę dochodził jakie są różnice, poprostu chcę wykorzystać swój sprzęt
      maksymalnie, albo chociaż tak jak piszą w instrukcji(x8), a ja mam tylko x4.
      czy może wiecie dlaczego tak jest.
      Czuje pewien niedosyt!
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: x4, a nie x8 IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 19:45
        UPGRADE BIOSU!!! i tyle
    • Gość: gość Re: x4, a nie x8 IP: 195.136.148.* 19.12.04, 22:45
      zmieniałem już bios wielokrotnie.
      to nie to.
      Ale dzięki za radę.
      Sterowniki też przetestowałem, wiesza się bezwzględu czy aplikacja 3d czy 2d po
      kilku minutach, choć ostatniu w undergrounda grałem dosyć długo, 3d mark raz na
      100 uruchomień przechodzi bez zwiechy, generalnie wiesza się prawie od razu.
      Może jednak ktoś wie co to?!!!!!!!!!!!!!!
      • tswiercz Re: x4, a nie x8 20.12.04, 01:02
        Dalej nie wiem o co Ci chodzi. Tak walczysz o tą jedną (w optymistycznym wariancie) klatke na sekunde? To chociaż napisz co pisze w instrukcji, bo ja dalej twierdze, że szybkość AGP nie ma nic wspólnego z czybkością FSB. Co więcej, AGP pracuje na 66 MHz. Czyli jeżeli Twój procek działa na 100 MHz FSB, to AGP bierze 2/3 z FSB, jeżeli procek działa na 133 MHz, to AGP = 1/2 FSB, jak FSB = 166 MHz, to AGP = 2/5 FSB i w końcu jak FSB = 200 MHz to AGP = 1/3 FSB. Czyli tak czy inaczej, częstotliwość AGP = 66 MHz. (Chyba że jesteś samobójcą i ustawiasz więcej)
        I niech zgadne. W instrukcji pisze, że płyta obsługuje 533 MHz magistrali i obsługuje x8 AGP, natomiast zapewne obie te rzeczy nie są ze sobą powiązane a problem jest w tym, że ta karta graficzna obsługuje tylko AGP x4 i już nie wyrabia na x8.
    • Gość: Gość Re: x4, a nie x8 IP: *.piotrkow.net.pl 20.12.04, 17:09
      FSB chodzi na 200MHZ.
      "agp 8x (agp 3.0) is the next generation VGA interface specyfication that
      enables enhanced graphics performance with high bandwidth speeds up to 2.12
      GB/s. With a bus of 533Mhz, AGP 8x is twice as fast as AGP 4x" - cytat z
      instrukcji użytkowania ASUS A7V600 SE Motherboard s 3.
      Karta graficzno może nie jest najwyższych lotów, ale obsługuje agp8x.
      A różnice naprawdę widać, choć jest znikoma to prawda, po prostu chce aby
      wszystko chodziło jak należy.
      Jeśli włączę agp 8x to muszę wyłączyć w zakładce smartgart: zapis agp oraz
      odczyt agp, wtedy wszystko chodzi ok, ale wolniej niż agp 4x.
      Męczyłem się z tą kartą dosyć długo, aby ją ustawić, żeby chodziła stabilnie.
      Jeśli instaluje ją standardowo to zwis prawie natychmistowy po uruchomieniu
      aplikacji 3D. Wiem,że to jest nie tylko mój problem, ale również innych
      forumowiczów, ale niestety nikomu nie udało się tego problemu rozwiązać.
      Dotyczy głównie płyt Asus i Radeonów XT.
      Wielkie dzięki za podpowiedzi!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka