Dodaj do ulubionych

Witaminy z grupy B

22.09.10, 16:14
Hej, zastanawiam sie nad zakupem jakiegos kompleksu witamin z tej grupy..Mam problemy z wypadaniem wlosow i wyczytalam ze niedobor tych witamin moze byc przyczyna wypadania..Jakie witaminy byscie polecali z tej grupy??Czy w ogole warto je brac?komus pomogly zahamowac wypadanie wlosow??
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Witaminy z grupy B IP: *.chello.pl 22.09.10, 17:57
      "capivit piękne włosy" to właśnie komplet witamin z grupy B.
      ale ja bardziej wierzę w Vitapil i Ha-Pantoten classic.
      • Gość: justy Re: Witaminy z grupy B IP: *.chello.pl 22.09.10, 17:58
        a, jeszcze Revalid też jest OK.
        • coffee.latte Re: Witaminy z grupy B 22.09.10, 22:41
          Gość portalu: justy napisał(a):

> a, jeszcze Revalid też jest OK.

Revalid wlasnie zalecil mi dermatolog ale jest dosc drogi w porównaniu do witaminy B kompleks..Ciekawa jestem jaka jest roznica oprocz ceny oczywiscie i czy na prawde warto zainwestować w te witaminy Ha-Pantoten, Revalid czy Merz special czy wystarczy kupic zwykly B komplex..
          • Gość: justy Re: Witaminy z grupy B IP: *.chello.pl 23.09.10, 08:31
            włosom potrzeba więcej składników niż tylko wit.B. jeśli cena ma znaczenie, to zacznij od B complex za 4zł i zmodyfikuj odżywianie. a jak nie pomoże, to zawsze mozesz kupić coś droższego lub wrócić do lekarza po poradę.
    • Gość: . Re: Witaminy z grupy B IP: 89.229.111.* 22.09.10, 18:12
      Wit, B najlepiej się wchłania w zastrzykach, warto określić poziom b12 we krwi i ferrytyna czy się nie ma anemii, tymbardziej jak się ma problemy z tarczycą.
      • coffee.latte Re: Witaminy z grupy B 22.09.10, 22:43
        Gość portalu: . napisał(a):

> Wit, B najlepiej się wchłania w zastrzykach, warto określić poziom b12 we krwi
        > i ferrytyna czy się nie ma anemii, tym bardziej jak się ma problemy z tarczycą.

A ferrytyna to nie na określenie żelaza??
        • issey_miyake Re: Witaminy z grupy B 24.09.10, 01:26

coffee.latte napisała:

> A ferrytyna to nie na określenie żelaza??

to białko kompleksujące jony żelaza
        • Gość: . Re: Witaminy z grupy B IP: 89.229.111.* 25.09.10, 11:47
          Oznacza ile mamy zmagazynowanego żelaza w organiżmie. Ja wszystkie inne wyniki miałam w normie a właśnie ferrytynę niską i 1,5 roku łykałam żelazo i w końcu mi się podniosła.
          • Gość: coffee.latte Re: Witaminy z grupy B IP: *.acn.waw.pl 26.09.10, 11:07
            zelazo mialas w normie a ferrytyne niska??hmm jesli jest taka roznica miedzy tymi 2 badaniami to warto zrobic jednak to i to...
            • Gość: . Re: Witaminy z grupy B IP: 89.229.111.* 26.09.10, 17:11
              Poziom żelaza we krwi pokazuje nam ile dostarczamy w diecie żelaza do organizmu, a ferrytyna ile mamy zmagazynowanego. Warto oznaczyć TIBC czyli zdolność wiązania/wchłaniania żelaza.

Żelazo miałam w normie, a ferrytyne w dolnej granicy i lekarz kazał brać żelazo i przez rok brania ani drgnęła o 1 punkt, więc zmieniono mi żelazo na inne i podwojono dawkę i w końcu drgnęła wink
    • Gość: LuriTuri Re: Witaminy z grupy B IP: *.ap.siedlce.pl 22.09.10, 20:37
      No właśnie B kompleks!
    • issey_miyake Re: Witaminy z grupy B 24.09.10, 01:24
      Revalid

przetestowałam wszystkie możliwe na rynku, ten jeden z lepszych
      • Gość: coffee.latte Re: Witaminy z grupy B IP: *.acn.waw.pl 24.09.10, 01:34
        A jaka poprawe zobaczylas po revalidzie??i skad wiesz ze to wlasnie on dziala??
        co do zelaza..Czyli zrobic zelazo + ferrytyne z badan??czy mozna sie tylko ograniczyc do samej ferrytyny??
        • issey_miyake Re: Witaminy z grupy B 24.09.10, 11:40
          Gość portalu: coffee.latte napisał(a):

> A jaka poprawe zobaczylas po revalidzie??i skad wiesz ze to wlasnie on dziala??
          > co do zelaza..Czyli zrobic zelazo + ferrytyne z badan??czy mozna sie tylko ogra
          > niczyc do samej ferrytyny??

włosy przestały wypadać w takich ilościach, robiłam przerwy między produktami i właśnie po nim widziałam ewidentna poprawę.

Żelazo i ferrytyna to nie to samo, więc ja bym zrobiła jedno i drugie.
          • coffee.latte Re: Witaminy z grupy B 24.09.10, 12:14
            Hmm wlasnie porownuje sklad miedzy revalidem a merz special..oba leki sa polecane..Widze ze w revalidzie jest cynk a nie ma wit B12 i jest mniej zelaza.. Za to w merz jest B12, nie ma cynku i wiecej zelaza...hmm no i mam dylemat..Moze mam niedoczynnosc tarczycy, leczylam sie na to jak bylam mloda, pozniej znowu wzielam 1 opakowanie i przestalam bo lek end powiedzial ze sie unormowalo i ze mam badac i ewentualnie brac tabl na tarczyce jak sie pogorszy..-dziwna diagnoza bo czytam na forach ze powinno sie brac cale zycie..
            • issey_miyake Re: Witaminy z grupy B 26.09.10, 12:57
              coffee.latte napisała:

> Hmm wlasnie porownuje sklad miedzy revalidem a merz special..oba leki sa poleca
              > ne..Widze ze w revalidzie jest cynk a nie ma wit B12 i jest mniej zelaza.. Za t
              > o w merz jest B12, nie ma cynku i wiecej zelaza...hmm no i mam dylemat..Moze ma
              > m niedoczynnosc tarczycy, leczylam sie na to jak bylam mloda, pozniej znowu wzi
              > elam 1 opakowanie i przestalam bo lek end powiedzial ze sie unormowalo i ze mam
              > badac i ewentualnie brac tabl na tarczyce jak sie pogorszy..-dziwna diagnoza b
              > o czytam na forach ze powinno sie brac cale zycie..

a co brałaś na niedoczynność tarczycy? generalnie powinno brać się całe życie leki, nieważne czy unormowane czy nie, w zależności od tego, albo pozostaje się przy tej samej dawce permanentnie albo zmienia się ją co jakiś czas. Jeśli miałaś kiedyś to na pewno warto co jakiś czas badać tsh, ft3 i ft4.
              • Gość: coffee.latte Re: Witaminy z grupy B IP: *.acn.waw.pl 26.09.10, 20:51
                na niedoczynnosc bralam euthyrox n25 (2 op)-jak bylam malutka loxon, ale krotko bo dzieciak bylam i zaniedbalam..moj poziom tsh z lipca 2009 1,45 ( 0,27-4,2) po odstawieniu euthyroxu..od tamtej pory nie biore go..
                Chce w tym tyg sobie odswiezyc wlasnie te badania + jeszcze jakies inne by zdiagnozowac co moze byc dokladnie przyczyna tego wypadania wlosow(nie wiem jak do tego dojsc, na prawde
                sad..)...nie wiem czy wstrzymac sie jeszcze z kupnem tych witamin czy juz zakupic revalid np..
                • issey_miyake Re: Witaminy z grupy B 28.09.10, 02:26
                  wybrałabym się do porządnego endokrynologa, opowiedziała swoją historię i poprosiła o wrócenie do leczenia niedoczynności tarczycy + szereg innych badań
    • black.joanna Re: Witaminy z grupy B 24.09.10, 13:30
      A ja polecam tanie tabletki Drovit. Są super, kiedyś 1,5 miesiąca nie mogłam wyleczyć zajadów zwykłymi witaminami, a po Drovicie (tabletki drożdżowe) zajady ustąpiły po 3 dniach. Myślę że zawarte w nich wit. po prostu lepiej się wchłaniają.
    • Gość: amelka Re: Witaminy z grupy B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 15:35
      ja na wlosy i pazurki lykam skrzyp polny z wit (tylko trzeba dlugo stosowac, aby byl efekt) a witaminy z gr b lykam z kolei z lacibios femina (podobno z probiotykami dobrze wspolgra). ale czytalam tez teorie, ze witaminy b powoduja wzrost laknienia, slyszalyscie cos o tym???
    • zagadka_78 znajdź przyczynę!!! 27.09.10, 16:26
      Łykanie czegoś tam, co ma po trochu wszystkiego nie zaszkodzi, ale na dłuższą metę nie tędy droga.

Idź do ogólnego i dermatologa.

Włosy wypadają przy chorobach skóry, łojotoku, nerwowym drapaniu się po głowie np. nocą, niedoborze żelaza (FERRYTYNA), niedoborze wit. b12, niedoczynności tarczycy, wysokich androgenach, wysokiej prolaktynie (u niektórych), innych zaburzeniach hormonalnych.
      • Gość: .................. Re: znajdź przyczynę!!! IP: 89.229.111.* 27.09.10, 17:02
        Ona właśnie tarczycy nie leczy, jakiś lekarz-niedouk kazał jej odstawić leki.
      • issey_miyake Re: znajdź przyczynę!!! 28.09.10, 02:24
        zagadka_78 napisała:

>
        > Włosy wypadają przy chorobach skóry, łojotoku, nerwowym drapaniu się po głowie
        > np. nocą, niedoborze żelaza (FERRYTYNA), niedoborze wit. b12, niedoczynności ta
        > rczycy, wysokich androgenach, wysokiej prolaktynie (u niektórych), innych zabur
        > zeniach hormonalnych.

wypadanie włosów to też pozostałości po ostrych infekcjach wirusowych, przewlekłych infekcjach, choroby układowe - sle, choroby wątroby, cukrzyca, kacheksja, nowotwory, po zabiegach operacyjnych, przy niedobrze kwasu foliowego, alkoholizmie, ubogobiałkowych dietach, odchudzających, niedoborze cynku, zespole złego wchłaniania, zatruciach, po lekach, po urazach mechanicznych - np. noszenie kucyków, wyrywanie, chemiczne - stylizacja włosów, farby, kleje, fizyczne - radioterapia, grzybice, dle, liszaj plaski, zakonczenie ciazy, antykoncepcji doustnej.
        • Gość: coffee.latte Re: znajdź przyczynę!!! IP: *.acn.waw.pl 28.09.10, 20:31
          wiem ze jest szereg przyczyn wypadania wlosow...ciezko jest znalezc ta konkretna niestetysad
          Tak wlasnie-jakis lekarz niedouk kazal mi ostawic leki ale z 2 str wyczytalam ze leczenie tarczycy ustala lekarz i sa przypadki ze trzeba brac leki do konca zycia a sa tez takie ze nie..no nic..W tym tyg ide robic szereg badan..az sie boje...ale mam nadzieje ze uda sie cos ustalic i lekarz end-gin wymysli jakies leczenie sensowne..
    • Gość: ewa Re: Witaminy z grupy B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 20:42
      A ja polecam skrzy polny, nie ma nic lepszego podczas słabych włosów, oraz dietę bogatą w zboża i warzywa oraz owoce, jak i szampon seboradin niger.
      • Gość: coffee.latte Re: Witaminy z grupy B IP: *.acn.waw.pl 28.10.10, 09:31
        mi to nie pomoglo..skrzypa lykam systematycznie od ponad 3 lat, jem zboza, duzo warzyw i owocow..i co??prawie lysa jestem..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka