Dodaj do ulubionych

problem z dyskiem (nieodczytywalny)

26.12.04, 14:04
Mam duzy problem z drugim dyskiem. Wczoraj wieczorem miałem nagłą przerwę w
zasilaniu w trakcie pracy komputera. Musiało sie cos bardzo nachrzanić, bo
nie mozna było go w ogóle uruchomić. Udało sie dzisiaj przeinstalować system
z poziomu biosu i zadziałało. Niestety tylko cześciowo. Mam w kompie dwa
dwarde dyski. Jeden (podstawowy) jest przeznaczony na system , gry dla
dziecka itp.., drugi dysk fizyczny (dynamiczny)jest dla mnie. Po
przeinstalowaniu systemy dysk podstawowy działa poprawnie, natomiast dysk
dynamiczny system określa jako niodczytywalny. Generalnie system go widzi, w
menadżerze urządzeń, ale zarządzaniu komputerem (w zarządzaniu dyskami)
napisane jest,że dysk jest nieodczytywalny. Czy ktos wie co mozna z tym
zrobić, ew. jak odzyskać z niego dane?
dzięki za wszystkie informacje
Obserwuj wątek
    • mr.jedi Re: problem z dyskiem (nieodczytywalny) 26.12.04, 14:08
      Spróbuj go sformatowac spod poziomu DOS'a. Jesli tam pojawią się błędy odczytu,
      albo wyskoczy komunikat, ze "System nie mógł czytac z określonego urządzenia"
      znaczy to tyle, co - dysk uległ fizycznemu albo ligicznemu uszkodzeniu. Mogła
      również poleciec partycja. W najgorszym przypadku dysk nadaje sie do wyrzucenia.
      Jesli nie jestes pewny, daj go komus, kto sie na tym zna, on Ci powie, co z tym
      fantem zrobic.
      Michał
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: problem z dyskiem (nieodczytywalny) IP: *.toya.net.pl 26.12.04, 22:30
        jedi ON CHCE DANE!!! spróbuj programów typu PC INSPECTOR FILE RECOVERY, BAD
        COPY PRO!!!!! a najlepiej serwis , jesli jesteś z Łodzi pisz niktabc@vp.pl
        • piter_ka Re: problem z dyskiem (nieodczytywalny) 27.12.04, 14:37
          W moim kompie naprawdę się coś pochrzaniło. Wymontowałem wczoraj ten
          nieodczytywalny dysk (nazwijmy go G)i założylismy w kompie sąsiada. Okazało
          się,ze jego komputer ma dostęp do tego dysku (czyli problem z danymi na
          szcęscie sie rozwązał). Dziwne jest to ,że czyta go jako dysk dynamiczny a nie
          podstawowy. Logicznym założeniem bylo,że u mnie występują problemy z systemem
          na dysku C. Sformatowaliśmy dysk C wgralismy na nowo system załozylismy dysk
          G i co...To samo: dysk nieodczytywalny. Ponownie wymontowalismy , załozylismy w
          kompie u sąsiada i co?:-działa. czy znajdzie się ktos kto niczym porucznik
          Colombo znajdzie rozwiązanie tej intrygujacej sprawy?
    • jaandrew Re: problem z dyskiem (nieodczytywalny) 28.12.04, 13:33
      podciagne posta bo jestem ciekaw czy ktos sie wypowie dlaczego tak sie dzieje i
      gdzie tkwi przyczyna ?
      • Gość: ciekawy Re: problem z dyskiem (nieodczytywalny) IP: *.toya.net.pl 01.01.05, 21:53
        ktoś nad tym myślał
        • piter_ka Re: problem z dyskiem (nieodczytywalny) 02.01.05, 22:21
          problem rozwiazany. dysk zostal przekonwertowany z dynamicznego na podstawowy. (wcześniej na kompie sąsiada skopiowałem dane)założylismy go u mnie i działa jako podstawowy. W sumie sie ciesze ale nadal pozostaje zagadka dlaczego stał się dyskiem dynamicznym i u mnie był nieodczytywalny a w inny kompie działał choć też jako dynamiczny.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka