rezar 02.01.05, 13:19 Czy ktoś wie w czym przerabiać przechwycony obraz MPEG lub MPEG2 na .avi a później kompresować (DivX albo XviD)? Link Zgłoś Obserwuj wątek
jdrk17 Re: Kompresja DivX - Proszę o pomoc 02.01.05, 15:34 Witam, Sprawa jest prosta, żeby przerobić film który jest zapisany w MPG-1 użyj programu Virtual Dub 1.6(lub starsze wersje najlepiej poniżej 1,5 bo odczytują MPG-1 a 1.5.9 ma problem niewiem dlaczego:/) Co do MPG-2 on ma bardziej złożoną strukture i jego Virtualem nie otworzysz...musisz film przerobić na inny format...tylko to strata czasu...i miejsca na dysku! Później pobaw się filtrami(resize itp), wybierz kodek dzięku i dla najlepszej jakości obrazu użyj podwójnej kompresji Xvidem(2 Pass - 1st Pass, potrwa to tyle samo co kompresja pliku do AVI!!ale w tym nie będzie obrazu tylko dźwięk i utworzy sie plik w którym będzie opisana każda klatka filmu i ruch jaki jest w tej klatce wykonywany, gdy skończy wybierz "2 Pass - 2nd Pss int i podaj wartość w bitach ile ma film zajmować(bez dźwięku...czyli jak dasz 700000 to film będzie zajmował 700 + dżwięk dodatkowo = około 800mb!!) Dlatego jak robi sie 1st Pass pokaże Ci ile dźwięk zajmuje:) Pozdrawiam, mam nadzieje, że jakoś pomogłem :] Jak by co to proszę pisać na maila: jdrk17@tlen.pl Link Zgłoś
rezar Re: Kompresja DivX - Proszę o pomoc 02.01.05, 22:05 Dzięki bardzo! Właśnie o coś takiego mi chodziło:) Link Zgłoś
Gość: eS Re: Kompresja DivX - Proszę o pomoc IP: *.chello.pl 02.01.05, 15:41 wszystko jest na www.divx.pl lub wersja w jezyku nagielskim ale za to najlkepsza www.doom9.org, do DVD->Divx/Xvid polecam GordianKnot lub AutoGordianKnot łatwo miło i przystępnie jak to mawia młodzież :-) Link Zgłoś