Dodaj do ulubionych

Kompresja DivX - Proszę o pomoc

02.01.05, 13:19
Czy ktoś wie w czym przerabiać przechwycony obraz MPEG lub MPEG2 na .avi a
później kompresować (DivX albo XviD)?
Obserwuj wątek
    • jdrk17 Re: Kompresja DivX - Proszę o pomoc 02.01.05, 15:34
      Witam,
      Sprawa jest prosta, żeby przerobić film który jest zapisany w MPG-1 użyj
      programu Virtual Dub 1.6(lub starsze wersje najlepiej poniżej 1,5 bo odczytują
      MPG-1 a 1.5.9 ma problem niewiem dlaczego:/) Co do MPG-2 on ma bardziej złożoną
      strukture i jego Virtualem nie otworzysz...musisz film przerobić na inny
      format...tylko to strata czasu...i miejsca na dysku!
      Później pobaw się filtrami(resize itp), wybierz kodek dzięku i dla najlepszej
      jakości obrazu użyj podwójnej kompresji Xvidem(2 Pass - 1st Pass, potrwa to
      tyle samo co kompresja pliku do AVI!!ale w tym nie będzie obrazu tylko dźwięk i
      utworzy sie plik w którym będzie opisana każda klatka filmu i ruch jaki jest w
      tej klatce wykonywany, gdy skończy wybierz "2 Pass - 2nd Pss int i podaj
      wartość w bitach ile ma film zajmować(bez dźwięku...czyli jak dasz 700000 to
      film będzie zajmował 700 + dżwięk dodatkowo = około 800mb!!) Dlatego jak robi
      sie 1st Pass pokaże Ci ile dźwięk zajmuje:)

Pozdrawiam, mam nadzieje, że jakoś pomogłem :] Jak by co to proszę pisać na
      maila: jdrk17@tlen.pl
      • rezar Re: Kompresja DivX - Proszę o pomoc 02.01.05, 22:05
        Dzięki bardzo! Właśnie o coś takiego mi chodziło:)
    • Gość: eS Re: Kompresja DivX - Proszę o pomoc IP: *.chello.pl 02.01.05, 15:41
      wszystko jest na www.divx.pl lub wersja w jezyku nagielskim ale za to najlkepsza www.doom9.org, do DVD->Divx/Xvid polecam GordianKnot lub AutoGordianKnot łatwo miło i przystępnie jak to mawia młodzież :-)
      • rezar Re: Kompresja DivX - Proszę o pomoc 02.01.05, 22:08
        Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka