Dodaj do ulubionych

brak litery: ó

04.01.05, 13:41
Mam Windows XP. Od pewnego czasu nie mogę wstawić litery „ó”. Mogę ją tylko
wstawić kopiując z innego miejsca (ze starych dokumentów). Pozostałe litery
polskie funkcjonują OK. Czy ktoś wie jak to naprawić ? Zaimportowałem
czcionki (dobre) z innego komputera – nic to nie dało. Komputer „przelatuję”
regularnie programem TuneUp Utilities.
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: brak litery: ó 04.01.05, 13:54
      Nie masz czasem karty graficznej Radeon i nowych catalyst'ów? Jeżeli tak, to
      wyłącz opcję HotKey i LaunchDashboard.
      • dozorca1 Re: brak litery: ó 04.01.05, 14:35
        nie, ale nie w tym rzecz, bo komputer działa ze dwa lata dobrze (a więc
        początkowo nie było tego problemu), stało się to nagle, bez widocznej
        przyczyny. To zjawisko występuje na moim kompie w pracy, w domu nie mam tego
        problemu na innym komputerze.
        • m.gregor Re: brak litery: ó 04.01.05, 14:40
          Odinstaluj google toolbar.
          • dozorca1 Re: brak litery: ó 04.01.05, 15:21
            odinstalowanie paska Google pomogło mi swojego czasu na domowym komputerze, gdy
            żadna z polskich liter nie działała. W pracy mam ten pasek i nie szkodził on
            dotychczas. Ale parę minut temu na wszelki wypadek i tu go odinstalowałem i to
            nic nie dało.
    • Gość: abc Re: brak litery: ó IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.01.05, 15:29
      czesc,

swego czasu mialem ten problem, ale na laptopie. byl zwiazany ze sterownikiem
      do touchpad'a. ponadto mialem utworzony skrot klawiszowy na kombinacje klawiszy
      CTRL+O.

pzdr

abc.
      • dozorca1 Re: brak litery: ó 04.01.05, 16:01
        Ja też to miałem na laptopie w domu. A tu się męczę na stacjonarnym PC. Ale
        odkryłem, że stosując kombinację shift+ctrl+alt+o dostaję:ó (bez shift też to
        samo). Ale jest to niewygodne, nie da się tak pisać.
        • Gość: abc Re: brak litery: ó IP: 212.160.172.* 04.01.05, 16:42
          oki. wiec to tylko potwierdza moja teze, ze masz gdzie ustawiona kombinacje
          klawiszy alt+o. jesli system czyta te kombinacje, to nie wpisuje "ó". popatrz w
          grafice.

pzdr

abc.
          • dozorca1 Re: brak litery: ó 04.01.05, 16:45
            grafikę mam od lat (2) tę samą. Może w jakimś instalowanym programie-śmieciu
            tej kombinacji klawiszy (alt+o) odpowiada coś innego. czyli trzeba by było to
            jakoś "odkręcić". Ale nie wiem jak. Wykasowałem ostatnie 3 programy (dema), i
            nic.
            • Gość: abc Re: brak litery: ó IP: 212.160.172.* 04.01.05, 16:54
              a XP tez masz od dwoch lat?

pzdr

abc.
              • dozorca1 Re: brak litery: ó 04.01.05, 16:57
                Chyba od 1,5 roku. Ale nie w tym rzecz. Ze dwa miesiące temu wszystko działało
                dobrze, nie mam jakiejś nowej grafiki. Może programiki-wynalazki tylko coś tu
                zakłociły.
                ó - to wstawiłem teraz przy pomocy kombinacji:shift+tylda+o. Ale kłopotliwe.
                • Gość: abc Re: brak litery: ó IP: 212.160.172.* 04.01.05, 16:58
                  to nie mam pojecia. rzeczywiscie moze w ktoryms z programow siedzi.

pzdr

abc.
                  • dozorca1 Re: brak litery: ó 04.01.05, 17:06
                    Miałem trzy nowe (testowałem dema) i wyrzuciłem je. Na nic to wszystko...
                    Przeleciałem komputer programem TuneUp i zrobiłem niepotrzebną defragmentację.
                    i nic. Mam dobry program antywirusowy, więc i nie tu rozwiązanie. Klapa, trzeba
                    będzie jakoś żyć z tym garbem....
                    Pewnie zainstalowanie W'XP od nowa by pomogło, ale nie chcę nic stracić
                    niepotrzebnie - to komputer służący do pracy i z takimi danymi, nie ma zabawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka